Detin 4 parcele de teren pe care vreau sa le vand. Intentionez ca la prima parcela vanduta, sa accept un pret semnificativ mai mic, cu conditia ca potentialul cumparator sa se angajeze ca pana la finele anului sa inceapa sa construiasca pe acel teren.
Ma gandesc ca astfel, voi impulsiona oarecum eventuali alti cumparatori si la vanzarea celorlalte trei parcele. Faptul ca cineva a inceput deja sa construiasca as vrea sa fie un indemn la cumparare pentru alti clienti.
Va rog sa imi recomandati modalitati de punere in practica a acestei clauze.
Sunt constient ca terenul odata vandut, nu o sa-l mai pot lua inapoi.
Totusi, trebuie sa existe o modalitate legala, astfel incat daca in cazul in care totusi, cumparatorul nu isi realizeaza obligatiile asumate la cumpararea terenului, sa il pot obliga la plata unei despagubiri.
Multumesc.
Pana la urma, totul s-a rezolvat. Mult mai simplu.
Am prevazut in contract faptul ca pretul de vanzare este de X euro si am prevazut ca si clauza suplimentara faptul ca daca pana la data de 31.12.2015 nu construieste macar fundatia unei locuinte, cumparatorul trebuie sa imi mai achite o diferenta de Y euro. Apropo, pot sa spun si valoarea diferentei. 1.000 de euro.
La data de azi, cumparatorul are fundatia turnata si asteapta primavara ca sa continue lucrarea.
Am avut noroc de un client serios, care s-a tinut de cuvant. Practic, asta am si dorit.
Multumesc oricum pentu sfaturi.
Juridic n-as fi recomandat ca diferenta sa fie parte din pret din motive de garantie... si de notare in cartea funciara a imobilului si radiere a notarii...
Important este ca v-ati atins scopul.
Totusi, trebuie sa intelegeti ca nu putem redacta contracte aici, asta inseamna destul de multe discutii, drafturi, explicatii si negocieri cu clientul... explicatii tehnice ale clauzelor, efectelor... lucrurile scrise simplist functioneaza atata timp cat partile isi respecta obligatiile, or un avocat redacteaza un act si pentru varianta in care partile nu isi respecta obligatiile. Si atunci trebuie vazut cat de usor pagubitul poate cere indeplinirea sau despagubirea lui. De aceea notarul v-a trimis la o redactare profesionista.
Va dau un exemplu: fundatia este o parte de constructie, cine stabileste daca fundatia s-a terminat de ridicat? Si daca proiectul era cu demisol, teoretic urmatorii cumparatori nu vedeau mare lucru deasupra pamantului... constatarea fundatiei se face de... un expert neutru? de ISC? de...
Intr-un contract redactat de jurist, astea trebuie stabilite.
@AVLIL, multumesc pentru implicare. Ai fost printre putinii care au dat cate o recomandare.
Sunt bucuros ca pana la urma, totul s-a rezolvat cu bine.
La momentul respectiv eram oarecum contra cronometru. Trebuia sa gasesc o solutie intr-un timp relativ scurt si toata lumea ma trimitea din stanga in dreapta. Notarul la avocat, avocatul la notar. Si cand aflau ca valorile in discutie nu sunt senificative, toti se retrageau. Parca nimeni nu vroia sa lucreze pe bani putini.
Pe mine ma interesa atunci solutia cea mai buna de aplicat, nu detaliile. Si aveam nevoie de o solutie tocmai pentru eventualitatea in care cumparatorul nu isi indeplinea obligatiile asumate.
Pana la urma nu a mai fost cazul.
Inca odata, multumesc oricum.