avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Refuz aviz sapaturi pentru AC pentru retea electrica
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Refuz aviz sapaturi pentru AC pentru retea electrica

Buna ziua

Va prezint urmatoarea situatie: Sunt posesorul unei case intr-un cartier din Brasov. Casa a fost construita respectant toate "formalitatie" legale si este intabulata.

Mentinez ca locuiesc in casa de 4 ani.

Ma aflu in momentul in care doresc sa imi trag cum este normal curentul electric definitiv. (pana acum l-am avut pe organizare de santier 2ani + 1 an), iar de un an primesc curent de la un vecin care sta la aproximativ 200 m de mine. Aceasta solutie nu mai poate continua din motive "tehnice".

Au fost facute toate demersurile necesare acestui pas, am obtinut aviz de la electrica, dar toate cablurile trebuie sa fie trese pe sub pamant. Penteu asta, cum este normal, am nevoie de autorizatie de sapaturi de la primarie. Am facut toate demersurile legale, iar pentru a obtine autorizatie am nevoie si de cateva avize, pe care le-am obtinut, cu exceptia unuia.

Tot cei de la primarie, de la departamentul de circulatie si drumuri publice, refuza sa imi dea avizul pentru sapaturi, in conditiile in care TOTUL ESTE SUPORTAT DE MINE, DIN BANII MEI (costuri de aproximativ 10 000 euro).

Motivul pentru care refuza este urmatorul:

Terenul unde am construita casa, este la aproximativ 200 m de strada principala. Aici exista mai multe parcele: 12 pe o parte si 16 pe cealalata parte a drumului nou format, perpendicular pe drumul principal, conform PUZ. Noua strada a primit nume de la primarie in urma cu aproximativ 1 an de zile.

Strada a fost fomata prin donarea de catre fiecare propietar de parcela, conform contractului de vanzare cumparare si conform PUZ, a cotei parete care ii revenea din drum.
Abia acum apare problema. Din toti propietarii ultimii 4 nu au donat acea cota parte pentru drum. Tocmai acesta este motivul pentru care nu reusesc sa primesc avizul de la primarie. Mentionez ca cei 4 care NU au donat portiunea de drum sunt ultimii si sapaturile NU trec prin fata parcelelor lor. Sapaturile ajung pana la aproximativ 50 m de ei.

Solutiile date de primarie pentru a obtine avizul sunt:

1. Declaratie notarilala de la cei 4 ca sunt deacord cu sapaturile (sapaturile NU ajung la ei)
2. Dovada ca cei 4 au donat cota parte corespunzatoare.

Nici una din cele 2 solutii propuse de primarie nu poate realizata. Prima pentru ca pe trei din cei 4 nu ii putem gasi (nu i-am vazut niciodata in 7 ani de cand am terenul si apoi casa acolo, probabil sunt plecati din tara), iar unul este sofer de tir si este plecat in America si NU pot lua legatura cu el.
A doua pentru ca nu sunt donate portiunule corespunzatoare.

Ce este de facut in ceasta situatie.

1. Exista o solutie legala? ... sau trebuie apelat la solutii ilegale?

2. Daca exista o solutie legala, care ar fi ea si conform caror legi.

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: sn2022 , utilizator 16:06, 5 Aprilie 2022
Acesta este raspunsul de la primarie:

[ link extern ]

Cum pot sa am si eu curent in anul 2015, in Romanaia ?????

Chiar nu se poate face nimic legal ?

PS. Sapaturile NU trec prin fara parcelelor celor 4. Problema este ca in PUZ nu este specificat unde are fiecare acea cota parte din drum, asa ca drumul este considerat momentan "drum privat" cu toate ca primaria i-a dat nume la strada.
Dacă este drum privat ,(chiar dacă are denumire de stradă) înseamnă că aparține proprietarilor riverani de pe acel drum privat și prin urmare primăraia NU ARE DREPTUL să vă dea accept de săpare pe acest drum decât respectivii proprietari. Drumul NU A FOST DONAT, dovadă că vi s-a solicitat să dovediți acest lucru. Aveți dreptul de a accede la serv. de alimentare cu energie electrică dar fiind pdrum privat, proprietatea respectivilor propr. trebuie să le solicitați lor acordul.
În caz că nu-l dau nu vă rămâne decât soluția în instanță ca hotărârea judecătorească să suplinească acordul acestora, având în vedere art. 621 Noul cod civil.
Se pare ca nu am fost inteles. Intrebarea era, daca exista vre-un "arificiu" sau o alta metoda legala de la obtine avizul, FARA A FI DONAT TERENUL DE CATRE CEI 4.

Dumneavoasta vreti sa spuneti ca cel care are ultima parcela si nu a donat catre primarie cota parte a lui, poate sa vina in fata primei parcele, unde incepe drumul si sa faca gard sau sa puna o bariera pe motiv ca acela este terenul lui?

Eu zic ca este absurd.

Din 28 de parcele, ultimele 4 nu au donat cota parte de drum. Asta inseamna ca TOT drumul este privat?

Astept un raspuns concret, daca poate sa mi-l dea cineva, nu POVESTI! Sper ca am fost destul de clar in descrierea a ceea ce exist de fapt acolo.
Tot n-ați înțeles- drumul este privat și aparține celor care au lăsat din proprietatea lor. Nu sunt povești ci este noțiunea de DREPT DE PROPRIETATE pe care d-voastră se pare că nu-l înțelegeți. Ce artificiu oriți ca să încălcați proprietatea cuiva fără a-i cere consimțământul . Și mai mult, dacă respectivii o cer, veți plăti pentru dreptul de trecere , conform Noului Codului civil.
Bineînțeles că ni se par povești despre dreptul de proprietate, când este vorba despre dreptul altcuiva. și ni se pare absurd să ni se pretindă să solicitați acordul
Domnule, se pare ca dumneavoastra NU intelegeti ce am scris eu aici. Notiunea de "DREPT DE PROPRIETATE" cum spuneti dumneavoastra o inteleg foarte bine, dar PROPRIETATEA NU este incalcata in nici un fel. Sapatura trece la aproximativ 60 m de acele proprietati si totusi primaria refuza sa imi dea acest aviz.

Daca eu vreau sa trec pe la 60 m de proprietatea dumneavoastra trebuie sa va cer acordul sau sa va platesc?

Daca nu cititi ce am scris in mesajele de mai inainte, NU mai faceti afirmatii ca nu sunt la locul lor.

Poate dumneavoastra NU stiti ce inseamna dreptul la proprietate. Esti "proprietar pe proprietatea ta", NU pe terenul care trece la 60 m de proprietatea ta.

Oricum, NU mai are sens sa continuam discutia aici, pentru ca se pare ca nu aveti nici o solutie. Eu am intrebat ceva concret si asteptam un raspuns concret, NU "lectii" sau "sfaturi" despre ce ar fi bine sau nu!

Cu stima

Alte discuții în legătură

Parcela cumparata fara "drum public " .... pe hirtie .. ca fizic este ... vio1976 vio1976 Buna ziua , A fost cumparata o parcela de teren linga Timisoara in comuna Ghiroda iar in momentul in care am cerut avizele pentru constructie si am ajuns la ... (vezi toată discuția)
Avem un teren intravilan arabil in craiova si vecinii ... P.O.L. P.O.L. Buna ziua. Avem un teren intravilam, arabil in Craiova si vecinii nostri ne solicita o parte din teren sa o donam primariei pentru construirea drumului de ... (vezi toată discuția)
Problema racordare energie elec Georg3_bus Georg3_bus Buna ziua ! Detin o casa in care locuim de 2 ani dar nu este racordata oficial la energie elec. Am inceput demersurile pt racordare insa pe certificatul de ... (vezi toată discuția)