Buna ziua. Avem un teren intravilam, arabil in Craiova si vecinii nostri ne solicita o parte din teren sa o donam primariei pentru construirea drumului de acces.
Sunt de acord sa cedez o parte, insa nu stiu pasii procedurii de cedare astfel incat sa ma asigur ca Primaria va face pe acel teren drum de acces.
Multumesc mult
De ce vreti sa-l donati ? Nu aveti nevoie de bani ?
Primaria, daca doreste, sa faca drum de accespe terenul dvs., trebuie sa va contacteze si sa negociati conditiile.
CHKa
Utilizator 3din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Probabil Primaria nu are nevoie de drum public acolo , vecinii au . Daca si dvs. va foloseste drumul si vecinii dau si ei teren , e una . Daca doar vecinii ar trage foloase , e alta , pot sa cumpere de la dvs. acel teren . Presupun ca mp de teren intravilan in Craiova are un pret semnificativ , de ce sa-l dati de pomana ? Oricum , va trebui sa contactati un topograf autorizat , sa parceleze terenul in doua parti - ce e de dat pentru drum o parcela , ce ramane alta parcela - lucrarea trebuie acceptata de OCPI , apoi contactati un notar . Acesta ( notarul ) va face si intabularea celor doua parcele rezultate . Abia apoi puteti dona parcela . Toti acesti pasi = bani ( nu putini ) . Inclusiv actul de donatie va costa .
DinuX
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Drumul de acces poate fi privat sau poate fi public. Da, se mai practica sa donezi catre UAT pentru drum, uneori te mai constrange si primaria... Probabil vecini vor sa transforme terenul din agricol in construibil si au facut un PUZ. Evident, pentru a avea o casa trebuie sa ai drum de acces la ea...
CHKa
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
@DinuX , daca Primaria este cea care doreste sa faca acolo drum sau strada , are instrumentul exproprierii pentru utilitate publica , in atare caz , il plateste la pretul pietei . Daca doar vecinii au nevoie de el , fac o oferta de cumparare . Daca ramane drum privat , si proprietarul doreste si el acces acolo , fac impreuna un drum in coproprietate pe cote-parti , nu doneaza nimanui nimic . De ce sa renunti , gratis , la o proprietate a ta ? si sa te mai si coste bani … E adevarat ca se mai practica de catre primarii constrangerea , dar e un abuz . Citeam intr-un ziar ( cu cativa ani in urma ) , ca insusi primarul Boc a pierdut rasunator doua procese , ajunse pana la ICCJ : unul , cu doi proprietari , carora le-a conditionat eliberarea de autorizatie de construire de donarea unor bucati de teren , pentru a putea largi o strada existenta . Acei proprietari , neavand alta solutie , au donat , apoi au apelat la justitie . Si au castigat , Primaria a fost silita sa le plateasca despagubiri . Alt caz , s-a aprobat construirea unui bloc , pentru care proprietarul ar fi trebuit sa asigure spatiul verde corespunzator ( si nu-l avea ) , pe baza faptului ca , alaturat , era un teren proprietatea altcuiva , fara constructii . Cand proprietarul acelui teren a dorit si el sa construiasca , i s-a refuzat autorizatia , motivul - ca trebuie sa ramana spatiu verde , conform normativelor . Si in acest caz proprietarul a castigat , judecatorii considerand - pe buna dreptate - ca municipalitatea are posibilitatea , daca situatia o impune , sa exproprieze si - implicit - sa puna banul jos .
De acord cu tine, doar ca practica asta inca exista... In ceea ce priveste drumul, multi proprietari il doneaza primariei ca sa scape de costurile de amenajare si intretinere.