avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita, plata cheltuielilor
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita, plata cheltuielilor

Buna ziua,
Am calitatea de creditor intr-un proces de executare silita si doresc sa stiu daca sunt obligat sa achit eu cheltuielile de executare + onorariu executor in avans.
Cei de la recuperari creante care s-au ocupat de dosar au spus ca trebuie platita de catre mine pentru ca executorul nu are de unde sa stie daca debitorul este solvabil.
Am citit ca :
"Cheltuielile ocazionate de efectuarea executarii silite sunt in sarcina debitorului urmarit, in afara de cazul cand creditorul a renuntat la executare, situatie in care vor fi suportate de acesta, sau daca prin lege se prevede altfel".

Nu cunosc procedurile de executare si nici nu vreau sa ingros "pierderea" cu cheltuieli de aproximativ 500 de lei pentru o creanta de 1500 lei.

Din ce am cercetat debitorul este deja executat silit pentru datorii catre bugetul de stat , deci cel mai probabil deja ma lupt cu morile de vant.

Intrebarile mele sunt urmatoarele :
1.Trebuie sa platesc in avans factura pentru executare ?
2. Pot sa platesc doar cheltuielile de executare fara comision executor , deoarece in factura sunt trecute ambele , asa cum scrie aici :" In cazul in care sumele (...) nu pot fi recuperate de la debitor, din lipsa bunurilor urmaribile sau din alte asemenea cauze, acestea, cu exceptia onorariului executorului judecatoresc, vor fi platite de creditor, care le va putea recupera de la debitor cand starea patrimoniala a acestuia o va permite, inauntrul termenului de prescriptie" .
3. Daca nu platesc factura ce se intampla cu procesul de executare?

Va multumesc anticipat.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iulie 2015
spiriy2005, utilizator
Cel mai recent răspuns: DAN POPESCU , Avocat 14:20, 29 Iulie 2015
Despre ce este vorba?Detalii.
am actualizat
Buna ziua,

din cate vad, dvs lucrati cu o firma de recuperari creante ceea ce este o greseala, pentru ca sporesc cheltuielile pe care le aveti de facut.
Mergeti direct la un executor judecatoresc unde, acesta va va pretinde numai o parte din onorariul final (probabli 200 - 300 lei) restul onorariului urmand sa si-l recupereze de la debitor.
In alta ordine de iedei, da, este obligatia dvs sa inaintati cheltuielile de executare.
Ultima modificare: Miercuri, 29 Iulie 2015
Boncu Constantin, Avocat
Conform art.647 Noul Cod Proc.Civ.Creditorul este obligat sa sa avanseze cheltuielile necesare indeplinirii actelor de executare,potrivit dispozitiilor luate de executor.Aceste cheltuieli se vor recupera(daca debitorul este solvabil) de la debitor,in cursul executarii silite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubiri salariale titibus titibus Pentru despagubiri egale cu salariile majorate ,reactualizate si indexate de la data concedieri pina la data deciziei cistigate in instanta, pentru care am ... (vezi toată discuția)
Cum recuperez banii de onorariu dati unui avocat intr-o cauza castigata? gudflo gudflo Va rog sa imi spuneti cum ajung sa primesc banii inapoi.,prin sentinta obliga persoana sa imi plateasca suma care este cu titlu de cheltuieli de judecata (vezi toată discuția)
Plata cheltuieli executare silita VAYA VAYA In urma unei sentinte civile unde am cerut iesirea din indiviziune s-a stabilit ca eu sa platesc o sulta proprietarului minoritar. Imediat acesta a mers la ... (vezi toată discuția)