avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 458 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Calcul termen prescriere
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Calcul termen prescriere

Daca in febroarie 2012 s-a facut executare silita prin vanzarea imobilului ipotecat pt un credit imobiliar, in martie 2013 s-a facut poprire pe salariu pt acelasi credit imibiliar dar fara a recupera nimic nici macar in luna respectiva, deoarece debitorul si-a dat demisia imediat, de cand se calculeaza termenul de prescriere: din febroarie 2012 de cand s-a recuperat ceva, sau din martie 2013 chiar daca nu s-a recuperat nimic?
Cel mai recent răspuns: elenisa , utilizator 10:01, 1 August 2015
din martie 2013, momentul ultimului act de executare- daca acesta este ultimul
Daca executarea silita din martie 2013 a fost desfiintata ca urmare a perimarii, nu ar trebui ca termenul prescriptiei sa curga de la ultima executare silita de unde s-a recuperat ceva?
Ultima modificare: Vineri, 31 Iulie 2015
elenisa, utilizator
Am gasit urmatorul pasaj intr-un articol:

" NOTA BENE: Mare atentie acelora care se regasesc in situatia prevazuta la art 2537, punctul 1 - cu societatile de recuperari, care va suna si va impun/sau va sugereaza/sau va "ademenesc" - sa acceptati o datorie pe care o cunoasteti mai veche de 2,6 ani (!!!) Ajutati-va singuri sa depasiti problemele, inainte ca acestea sa excaladeze! Orice acord de esalonare sau recunoastere pe care il faceti, chiar si telefonic, poate echivala cu intreruperea prescriptiei si adunarea unui nou termen de 3 ani la debitul deja in prag de prescriptie."

Poate cineva sa-mi explice de ce este invocat termenul de 2,6 ani, si nu de 3 ani?
Dacă executarea silită este prescrisă,data câns s-a efectuat ultimul act de executare silită imobiliară, actul de adjudecare sau cel de distrbuire preț vânzare, este data începerii termenului de prescripție.

Scrie 2,6 ani probabil pentru că recuperatorii intră în alertă cu 6 luni înainte de împlinirea termenului de 3 ani.
Multumesc pentru raspunsuri. Speram sa aflu de la dumneavoastra daca este prescrisa datoria sau nu, in functie de datele prezentate.
Subiectul ramane deschis.

Alte discuții în legătură

Prescrierea datorie bancă credit 2007 ContSters512641 ContSters512641 In 2012 am primit somatie de exec silită. Pana in 02 2016 nu au facut nimic . In dec 2016 au cerut în instanță să se vândă ap si ei să ia banii ce imi ... (vezi toată discuția)
Prescripþie executare silitã ccristy ccristy E prescrisă executarea silită dacă: - titlul executor e mai vechi de trei ani - cererea de executare silită aprobată de instanţă datează din urmă cu ... (vezi toată discuția)
Datoriile nu se mai prescriu niciodata ? mack1981 mack1981 Am urmatorul caz: 1. In anul 2010 creditul unui debitor este declarat scadent anticipat pentru neplata. 2. In anul 2015, dupa ce creditorul timp de 5 ani ... (vezi toată discuția)