avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Calcul termen prescriere
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Calcul termen prescriere

Daca in febroarie 2012 s-a facut executare silita prin vanzarea imobilului ipotecat pt un credit imobiliar, in martie 2013 s-a facut poprire pe salariu pt acelasi credit imibiliar dar fara a recupera nimic nici macar in luna respectiva, deoarece debitorul si-a dat demisia imediat, de cand se calculeaza termenul de prescriere: din febroarie 2012 de cand s-a recuperat ceva, sau din martie 2013 chiar daca nu s-a recuperat nimic?
Cel mai recent răspuns: elenisa , utilizator 10:01, 1 August 2015
Doamnă, dacă mă vedeți mai chioșpaliu, nu este pentru că sunt rudă cu Mama Omida. Fără să fie văzute actele, nimeni nu vă poate spune dacă s-a prescris.

Ați făcut vorbire de perimarea executării silite. Ce anume a decis Înstanța? Ce s-a perimat? Doar executarea silită prin poprire? Dacă da, cel mai probabil este împlinită prescripția. Nu o puteți invoca decât într-o contestație la executare.
Dupa vanzarea imobilului la licitatie in 2012, singura executare silita a fost prin poprire pe salariu in martie 2013, dar fara niciun rezultat, adica nu s-a virat niciun leu pentru acea poprire. Nu a existat nici-o alta poprire pt debitor la celelalte locuri de munca ulterioare demisiei, nu a existat nici-o actiune in instanta referitor la asa ceva, deci nu poate fi vorba de o perimare constatata de instanta, ci doar gandita de mine, nici acum nu exista o alta executare silita sub nici-o forma, ci doar cateva telefoane din partea unei firme de recuperatori. Voiam sa stiu in ce masura este prescrisa sau nu datoria.
Perimarea executării silite

Art. 697

Constatarea perimării. Efecte

(1) Perimarea se constată de către instanţa de executare, la cererea executorului judecătoresc sau a părţii interesate, prin încheiere dată cu citarea în termen scurt a părţilor.

(2) Perimarea executării atrage desfiinţarea tuturor actelor de executare, cu excepţia celor care au dus la realizarea, în parte, a creanţei cuprinse în titlul executoriu şi a accesoriilor.

Detalii: [ link extern ]

Art. 708
Întreruperea prescripţiei
...............................................
(3) Prescripţia nu este întreruptă dacă executarea silită a fost respinsă, anulată sau dacă s-a perimat ori dacă cel care a făcut-o a renunţat la ea.

Detalii: [ link extern ]

Conform acestor articole, referitor la executarea silita prin poprire din 2013, poate fi invocata de debitor perimarea executarii silite din 2013 (daca e cazul), urmata de desfiintarea executarii silite prin poprire, care nu a dus la realizarea creantei nici macar in parte, atunci termenul de prescriere poate fi calculat de la ultima realizare a creantei, adica febroarie 2012; astfel ca in febroarie 2015 datoria poate fi considerata prescrisa.
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 August 2015
elenisa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescrierea datorie bancă credit 2007 ContSters512641 ContSters512641 In 2012 am primit somatie de exec silită. Pana in 02 2016 nu au facut nimic . In dec 2016 au cerut în instanță să se vândă ap si ei să ia banii ce imi ... (vezi toată discuția)
Prescripþie executare silitã ccristy ccristy E prescrisă executarea silită dacă: - titlul executor e mai vechi de trei ani - cererea de executare silită aprobată de instanţă datează din urmă cu ... (vezi toată discuția)
Datoriile nu se mai prescriu niciodata ? mack1981 mack1981 Am urmatorul caz: 1. In anul 2010 creditul unui debitor este declarat scadent anticipat pentru neplata. 2. In anul 2015, dupa ce creditorul timp de 5 ani ... (vezi toată discuția)