avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cum functioneaza condamnarea la inchisoare?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Cum functioneaza condamnarea la inchisoare?

Buna ziua,

Sunt minor (16 ani, 17 in noiembrie) si sunt in cursul unui proces penal pentru trei acuzatii: accesul fara drept, la un sistem informatic prin incalcarea masurilor de securitate ; frauda informatica ; efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos.

La primul stadiu, fond, totul a fost bine si in ultima sedinta publica propunerea procurorului a fost de o perioada de probatiune, cu care si judecatoarea parea ca este de acord. Insa s-a amanat sentinta pentru o saptamana pe motivul "administrarii de probe". Intre timp, de la inceperea procesului si pana la ultima sedinta, eu am mai comis tipul de infractiuni de mai sus. Iar in sedinta nepublica am fost condamnat la 5 ani intr-un centru de detentie (de asemenea cu motivarea ca am abandonat scoala - am 8 clase).

Acum sunt la al doilea stadiu, apel si am niste nelamuriri.

1. Procesul momentan are ca obiect "Legea 161/2003 modificata si completata". Doresc sa stiu daca la acest tip de proces se poate face si recurs la sentinta care va fi data in apel?
2. In cazul in care nu se poate, voi fi arestat dupa pronuntarea deciziei, in sala de tribunal? Doresc sa stiu exact cum functioneaza procesul condamnarii si privarii de libertate.
3. In timpul cercetarii penale, daca se indeplinesc toate formatilatile pentru iesirea mea din tara, voi avea probleme la a trece granita?

Multumesc!
~ Conținut șters la cerere ~
1. Puteti sa imi dati legea/hotararea/etc. in care spune ca nu se poate face apel la acest gen de proces? Vreau sa fiu sigur.
2. In cat timp vor veni? Sau cat timp am sa ma predau? Mai exact, dupa cat timp este pusa in aplicare hotararea?
Multumesc!

Editat de moderator simonette12- motiv pct.2.8 din Regulament
Ultima modificare: Sâmbătă, 1 August 2015
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Daca acum sunteti in apel nu aveti cum sa mai declarati alt apel, decizia este definitiva.
ART. 551 c.p.p.
Rămânerea definitivă a hotărârii primei instanţe
Hotărârile primei instanţe rămân definitive:
1. la data pronunţării, când hotărârea nu este supusă contestaţiei sau apelului;
2. la data expirării termenului de apel sau de introducere a contestaţiei:
a) când nu s-a declarat apel sau contestaţie în termen;
b) când apelul sau, după caz, contestaţia declarată a fost retrasă înăuntrul termenului;
3. la data retragerii apelului sau, după caz, a contestaţiei, dacă aceasta s-a produs după expirarea termenului de apel sau de introducere a contestaţiei;
4. la data pronunţării hotărârii prin care s-a respins apelul sau, după caz, contestaţia.
ART. 552
Rămânerea definitivă a hotărârii instanţei de apel şi a hotărârii pronunţate în calea de atac a contestaţiei
(1) Hotărârea instanţei de apel rămâne definitivă la data pronunţării acesteia, atunci când apelul a fost admis şi procesul a luat sfârşit în faţa instanţei de apel.
(2) Hotărârea pronunţată în calea de atac a contestaţiei rămâne definitivă la data pronunţării acesteia, atunci când contestaţia a fost admisă şi procesul a luat sfârşit în faţa instanţei care o judecă.

ART. 514 c.p.p.
Punerea în executare a internării într-un centru educativ
(1) În cazul în care s-a luat faţă de minor măsura educativă a internării într-un centru educativ, punerea în executare se face prin trimiterea unei copii de pe hotărâre organului de poliţie de la locul unde se află minorul, după rămânerea definitivă a hotărârii.
(2) Organul de poliţie ia măsuri pentru internarea minorului.
(3) Cu ocazia punerii în executare a măsurii educative a internării într-un centru educativ, organul de poliţie poate pătrunde în domiciliul sau reşedinţa unei persoane fără învoirea acesteia, precum şi în sediul unei persoane juridice fără învoirea reprezentantului legal al acesteia.
(4) Dacă minorul faţă de care s-a luat măsura educativă a internării într-un centru educativ nu este găsit, organul de poliţie constată aceasta printr-un proces-verbal şi sesizează de îndată organele competente pentru darea în urmărire, precum şi pentru darea în consemn la punctele de trecere a frontierei. Un exemplar al procesului-verbal se înaintează centrului educativ în care se va face internarea.
(5) Copia de pe hotărâre se predă cu ocazia executării măsurii centrului educativ în care minorul este internat.
(6) Conducătorul centrului educativ comunică de îndată instanţei care a dispus măsura despre efectuarea internării.
ART. 515
Punerea în executare a internării într-un centru de detenţie
(1) Măsura educativă a internării minorului într-un centru de detenţie se pune în executare prin trimiterea unei copii a hotărârii definitive prin care s-a luat această măsură organului de poliţie de la locul unde se află minorul, când acesta este liber, ori comandantului locului de deţinere, când acesta este arestat preventiv.
(2) Odată cu punerea în executare a măsurii educative a internării minorului într-un centru de detenţie, judecătorul delegat va emite şi ordinul prin care interzice minorului să părăsească ţara. Dispoziţiile privind întocmirea şi conţinutul ordinului în cazul punerii în executare a pedepsei închisorii se aplică în mod corespunzător.
(3) Dacă executarea măsurii revine organului de poliţie, dispoziţiile art. 514 alin. (2) - (4) se aplică în mod corespunzător.
(4) Copia de pe hotărâre se predă cu ocazia executării măsurii centrului de detenţie în care minorul este internat.
(5) Conducătorul centrului de detenţie comunică de îndată instanţei care a dispus măsura despre efectuarea internării.
Multumesc pentru raspunsuri dl. Patrascu Razvan, insa pot sa primesc niste explicatii mai clare?

1. Vreau sa stiu daca pot declara recurs in cadrul tipului acesta de proces, dupa ce se da sentinta in apel.
2. Cum functioneaza, exact, procesul de condamnare?

Sa spunem ca maine este ziua procesului si in sedinta sunt condamnat la 3 ani intr-un centru de internare. Mai pot pleca acasa sau voi fi retinut in sala de tribunal? Dupa cat timp va veni politia ca sa dispuna arestarea?

Multumesc!
In NCPP a disparut calea de atac a recursului, astfel că sentinţele pronunţate în primă instanţă vor putea fi atacate doar cu apel, care este devolutiv în întregime. Hotărârea astfel pronunţată este definitivă şi se pune în executare.
Din momentul in care instanta de apel se pronunta, puteti sa mergeti sa va predati de buna voie la cel mai apropiata sectie de politie sau sa asteptati sa vina politia dupa dvs.
Politia dupa pronuntare, primeste o copie dupa hotarare si in mod normal vine imediat dupa dvs sa va ridice.
Ultima modificare: Vineri, 31 Iulie 2015
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat

Alte discuții în legătură

Hotarare definitiva penala schimbata ulterior pt mai multe luni de catre aceeasi judecatorie - ce se poate face roica1235 roica1235 In acest caz inculpatul a fost acuzat pt doua infracțiuni: pt prima infracțiune a primit o pedeapsa de 1 an și șase luni și, în timp ce executa pedeapsa, ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal rebiga rebiga buna ziua fiul meu a comis o talharie cand era minor , a fost arestat si condamnat la 8 ani inchisoare in prezent a executat 5 ani si o luna din pedeapsa de 8 ... (vezi toată discuția)
Cazier judiciar, nelamurire thad92 thad92 am o probema referitor la cazierul judiciar si minor. Vorbim de legea 290/2004 Pe de o parte, in art. 9 se prevede: in cazierul judiciar se inscriu date ... (vezi toată discuția)