avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... sotul meu a parasit domiciliul
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

sotul meu a parasit domiciliul

buna seara. ma numesc Livia Moldovan. in urma cu un an, sotul meu m-a parasit, parasind si domiciliul, mutandu-se impreuna cu o alta femeie. nu avem copii, iar locuinta am cumparat-o impreuna, imprumutandu-ne de la banca, imprumut din care am platit si autoturismul nostru, pe care doar el il foloseste momentan. inca nu am divortat, dar intentionez sa dvortez.iintrebarea mea este: as putea sa il acuz de abandon de familie si sa castig locuinta? as putea sa-l oblig la plata ratelor locuintei mai departe, intrucat contractul de imprumut este comun? are dreptul la partaj? va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Daniel Adrian Corduneanu , Avocat 18:29, 10 Iulie 2009
puteti sa-l acuzati, dar asta nu inseamna ca el va fi gasit vinovat de asa ceva.Pe de alta parte, orice bun dobandit in timpul casatoriei, in caz de divort, face parte din bunurile partajabile.pentru detalii va sugeram sa luati legatura cu un avocat, credem ca pentru demersurile care doriti sa le faceti, aveti nevoie de unul.
multumesc mult de raspuns, stimata doamna. am sa apelez la un avocat, desigur, dar mai am cateva nelamuriri, pe care poate reusiti sa mi le clarificati. am nevoie de martori care sa confirme parasirea domiciliului de catre sotul meu? se admit membrii de familie? si o intrebare strong: doar bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt partajabile sau si creantele (creditele bancare, spre exemplu) sunt partajabile, contractate in timpul casatoriei? astept raspuns si va multumesc.
L-ati putea acuza de abandon de familie in conditiile in care acesta si-ar fi incalcat obligatia legala de intretinere fata de dvs. si daca dvs. ati fost indreptatita la intretinere din partea sotului .in plus , aceasta infractiune face parte din sfera infractiunilor care se pedepsesc la plangerea prealabila a persoanei vatamate si ca atare plangerea trebuia depusa in termen de 2 luni de la data savarsirii . Locuinta nu o puteti castiga doar dvs, deoarece legea , asa cum vi s-a explicat deja, prezuma ca toate bunurile dobandite in timpul casatoriei sunt bunuri comune . Are deci dreptul de a cere partajul acestor bunuri. Se admit ca martori membrii familiei, cu exceptia descendentilor , pentru dovedirea motivelor de divort. Si creditele sunt supuse partajului.
Ultima modificare: Joi, 9 Iulie 2009
ContSters47264, utilizator
La divort o sa aveti nevoie de un martor, poate sa fie chiar si o ruda (exclus copiii).
In ceea ce priveste partajul: inclusiv creditelele vor face parte din masa partajabila....
n urma cu un an, sotul meu m-a parasit, parasind si domiciliul, mutandu-se impreuna cu o alta femeie. nu avem copii, iar locuinta am cumparat-o impreuna, imprumutandu-ne de la banca, imprumut din care am platit si autoturismul nostru, pe care doar el il foloseste momentan. inca nu am divortat, dar intentionez sa dvortez.iintrebarea mea este: as putea sa il acuz de abandon de familie si sa castig locuinta? as putea sa-l oblig la plata ratelor locuintei mai departe, intrucat contractul de imprumut este comun? are dreptul la partaj? va multumesc.


La infractiunea de abandon de familie nu ne putem raporta ,intrucat nu sunt intrunite conditiile legale ale acesteia, insa la o culpa exclusiva a sotului , prin parasirea domiciliului conjugal si infidelitate , da ... in masa bunurilor comune partajabile intra cele dobandite de la data casatoriei (cu exceptiile prevazute in art 31 C.Fam)
Deci , imparteala se va dispune asupra autoturismului si a bunului imobil achizitionat de la data casatoriei.
Atribuirea acestuia dumneavoastra poate fi incuviintata de catre instanta avand in vedere contributia materiala a dumneavoastra , imbunatatirile aduse bunului imobil...

Succes.
Ultima modificare: Vineri, 10 Iulie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

Alte discuții în legătură

Divort-partaj Kibedi Lucia Kibedi Lucia sotul meu si-a parasit domiciliul si familia la 01.01.2008.,mutinduse la ''o prietena''.Si actual locuieste cu ea .Intrebarea mea este:are dreptul sa ceara o ... (vezi toată discuția)
Partaj bisoc liviu bisoc liviu as dori sa stiu daca pentru parasire de domiciliu sau daca pentru infideliate pot pierde partajul bunurilor sau sa ne afecteze cumva. si daca bunurile luate ... (vezi toată discuția)
Parasire domiciliu ady58 ady58 sunt casatotit de 28 ani si sotia a parasit domiciliul luandu-si doar lucrurile personale . ce se poate face legal nefiind cale de intoarcere /? nu avem copii ... (vezi toată discuția)