avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... conflict de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

conflict de munca

daca o persoana este in conflict de munca cu institutia pentru care lucreaza, institutie bugetara, poate fi pensionata pentru limita de varsta?cum i se va inchide cartea de munca?
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 15:33, 12 Iulie 2009
De pensionat nu o poate pensiona angajatorul. Daca indeplineste conditiile prevazute de lege, respectiv are varsta standard de pensionare si stagiul minim de cotizare, persoana poate solicita pensionarea.

Angajatorul poate dispune concedierea angajatului care indeplineste aceste conditii in temeiul art. 61, lit. e) Codul muncii.

Nu vad legatura intre existenta unui conflict de munca si pensionare! :wassat:

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
faza e ca persoana respectiva are varsta de pensionare...dar nu vrea sa iese la pensie...lucreaza in invatamant...si are un proces pe rol pentru neplata salariului.cum ar putea face ca sa i se mai dea ore?
Potrivit Legii nr.128/1997:
- cadrele didactice pensionate pot desfasura activitati didactice, salarizate prin cumul sau prin plata cu ora, dupa implinirea varstei de pensionare.
- personalul didactic din invatamantul preuniversitar de stat, cu gradul didactic I sau cu titlul stiintific de doctor, care dovedeste competenta profesionala deosebita, poate fi mentinut ca titular in functia didactica pana la 3 ani peste varsta de pensionare la cerere, cu avizul consiliului profesoral al unitatii de invatamant, exprimat in urma votului nominal deschis si cu aprobarea anuala a inspectoratului scolar.

Pentru cei ce indeplinesc conditiile de pensionare de limita de varsta si nu vor sa iasa la pensie se poate dispune concedierea in baza art 61 lit e din codul muncii.
Ulterior pensionarii ei pot fi reangajati daca se doreste (de preferat pe perioada determinata) si vor cumula pensia cu salariul.

Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:

e) în cazul în care salariatul îndeplineşte condiţiile de vârstă standard şi stagiu de cotizare şi nu a solicitat pensionarea în condiţiile legii
Crede ca trebuie coroborate dispozitiile Legii nr.128/1997 cu cele ale Codului Muncii ... ;)

Alte discuții în legătură

Incetare contract de munca , pensie pentru limita de varsta arhontele arhontele Daca o persoana nu a depus dosarul de pensionare la data la care a implinit varsta standard de pensionare conform anexei 5 i se intrerupe in mod automat ... (vezi toată discuția)
Care este varsta de pensionare?...in conformitate cu noua lege arhontele arhontele O profesoara nascuta in noiembrie 1951 potrivit anexei nr.5 a implinit varsta de pensionare in octombrie 2010? Raportat la art.. 128 din Statutul personalului ... (vezi toată discuția)
Dreptul la pensie dislexic dislexic dreptul la pensie este un drept discretionar. la implinirea varstei legale de pensionare cel in cauza are dreptul de a-si continua activitatea sau de a iesi la ... (vezi toată discuția)