avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1335 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Executare apartament
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Executare apartament

Un apartament din asociatia noastra a fost scos la licitatie si adjudecat.
Printre creditori sunt Raifessen bank,care a acordat imprumut ptr. achizitionarea apartamentului,precum si noi asoc. de propietari care am instituit privilegiu imobiliar la o anumita suma ,pe care ulterior am reactualizat-o la Cartea funciara si am deschis si proces in instanta de recuperare a debitului ,de la restantier.
Intrebarea este daca noi asoc. vom primi debitele datorate noua,stiind conf. 230/2007,ca asoc. are rang prioritar?
Multumesc pentru rapuns.
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 17:23, 3 August 2015
Aveti dreptate.
Totusi asociatia trebuie sa incerce, sa faca ceea ce trebuie indiferent ca uneori sansele de a primi banii sunt minime prin executarea silita a imobilului.
Pot fi situatii in care suma incasata de executor prin vanzare sa acopere cheltuielile de executare, datoria catre banca si sa mai ramana si pentru asociatie.

Avand in vedere ca procesele dureaza mult, intr-un caz asemanator, asociatia noastra a prezentat executorului privilegiul imobiliar si dosarul de actionare in judecata a restantierului ce era in executare silita cu alt creditor. Din suma obtinuta prin vanzare, dupa ce s-au acoperit cheltiuelile si creditorul, executorul a "rezervat"in contul sau suma solicitata de asociatie. La aproape un an de la aceasta executare asociatia a castigat in instanta. Hotararea definitiva a fost luata in consideratie de executor care a platit asociatiei suma stabilita de instanta chiar daca rezervase ceva mai mult. Acesta a fost un caz unde pretul de adjudecare a fost suficient sa acopere creditorii.
Dar, subliniez, asociatia trebuie sa faca asa cum am explicat si sa nu astepte sa-i vireze cineva banii fara a actiona.
Exact asta am spus si eu, ca acel privilegiu e zero fara actionarea in instanta si obtinerea unui titlu executoriu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Privilegiu imobiliar instituit dupa intrarea in executare silita igaby2003 igaby2003 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti asupra urmatoarei situatii: Intr-o asociatie de proprietaria avut loc o executare silita efectuata in numele unei banci. De ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar vis-a-vis executare silita goby goby Buna ziua, Sunt presedinte de asociatie si ma confrunt cu urmatoarea problema; Datorita restantelor acumulate in valoare de peste 3500 lei, in 01.10.2014 am ... (vezi toată discuția)
Privilegiu imobiliar tashmin tashmin Buna seara, Sper sa ma puteti lamuri cu cateva probleme:1. in cazul in care se instituie privilegiu imobilar fata de un propietar restantier, cererea in ... (vezi toată discuția)