avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj dupa master in strainatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj dupa master in strainatate

Buna ziua,
Se poate cere somaj dupa master realizat in strainatate?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:04, 5 August 2015
1. In Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca si in Normele de aplicare a ei nu este prevazuta situatia in care poate benficia de indemnizatie de somaj un absolvent al unei forme de invatamant din alta tara.

2. De aceea va recomand sa va adresati ANOFM, pe e-mail, la: anofm@anofm.ro

3. Parerea mea este ca puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca aduceti actul de absolvire de la institutia de invatamant respectiva.
As dori sa adaug ca am mai absolvit un master in romania, acum un an, si de asemenea, am lucrat timp de 2 ani, iar contractul de munca a incetat anul treccut.
1. In cazul in care contractul individual de munca (CIM) a incetat din motive neimputabile dvs. puteti beneficia de indemnizatie de somaj daca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj aveti 12 louni de stagiu de cotizare la somaj.

2. Inregistrarea la Agentia de Somaj, in calitate de salariat caruia i-a incetat CIM, se poate face in cel mult 12 luni de la data incetarii CIM.
Multumesc pentru raspuns. Contractul a incetat cu acordul ambelor parti acum 13 luni. In aces caz as mai putea primi ajutor de somaj ca absolvent de master?
1. Incetarea CIM cu acordul partilor (art.55b din Codul muncii) va este imputabila dvs. deci nu piteti beneficia de indemnizatie de somaj in aceasta calitate.

2. - De la data absolvirii masterului in Romania trebuia sa va inregistrati la Agentia de Somaj tot in termen de cel mult 12 luni.
- Daca nu ati facut-o atunci incercati sa obtineti indemnizatie de somaj in baza masterului din strainatate (e-mail la ANOFM).

Alte discuții în legătură

Retragere master-suma egala cu indemnizatia de somaj CazacuMaria CazacuMaria Buna Ziua! In iulie 2013 am absolvit o facultate si pe data de 30.09.2013 am depus dosarul pentru somaj. Pe 01.10.2013 am incheiat un contract individual de ... (vezi toată discuția)
Somaj absolvent master iulia57 iulia57 Buna ziua! Am absolvit facultatea in 2010. In perioada 2011-2013 am urmat si absolvit masterul. Am fost la AJOFM sa depun dosar pentru ajutor somaj. Nu mi-au ... (vezi toată discuția)
Subvenţie absolvent 2014 EmiMimy EmiMimy Bună ziua, Am un angajat o pesoană absolventă de master iunie 2014. Menţionez că înainte de firma noastră, salariata a mai avut cim de 1 zi cu o altă ... (vezi toată discuția)