avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 153 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensia alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensia alimentara

Cineva apropiat mie are dintr-o relatie 2 copii unul de 15ani iar altul implineste peste 3luni 18 ani in urma cu 6 ani s-a stabilit in instanta pensie alimentara pentru ambii copii.A platit un an dar mama vrand sa se razbune nu la mai lasat sa viziteze copii.Dupa trimiterea in instanta s-a stabilit si vizita la copii insa mama a hotarat sa vanda casa si sa se duca in alta tara cu copii unde sa locuiasca definitiv .La plecarea din tara a cerut prin notar semnatura tatalui pentru a putea scoate copii la care el a acceptat.Aceasta nu a vrut sa comunice adresa de legatura pentru a nu fi deranjata,acum dupa multi ani tatal este amenintat ca trebuie sa restituie pensia ambilor copii altfel va fi actionat in instanta.ce sanse ar avea tatal pentru a plati( penal) daca nu a avut cui sau unde sa-si plateasca datoria si a fost privat de asi vedea copii in aceasta perioada sau are sanse de a raspunde pentru neplata pensiei?tinand cont ca intre ei a fost un acord verbal de a semna plecarea din tara dar nu va mai plati pensie ca nu are unde.Daca copilul care implineste 18 ani ii cere restituirea pensiei pentru aceasta perioada este obligat de lege sa o faca chiar daca nu mai studiaza si nici nu lucreaza?
Cel mai recent răspuns: Costache Andreea , Avocat 19:31, 3 August 2015
Buna-ziua,

Achitarea obligatiei de intretinere reprezinta o sarcina a parintelui si un beneficiu al copilului. In acest sens , niciunul dinntre parinti nu poate renunta la plata sau la incasarea sumei de bani stabilita cu titlu de obligatie de intretinere. Prin urmare acordul verbal intre cei doi parinti nu are nicio valoare juridica.

Plata obligatiei de intretinere se face pana la implinirea varstei de 18 ani, iar in cazul in care nu a fost achitata, titularul intretinerii (copilul) personal sau prin reprezentant are dreptul de a solicita plata retroactiva a acesteia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am si eu intrebare instanta stabileste ca , pensia ... mbmike mbmike Buna ziua, Am si eu intrebare Instanta stabileste ca , pensia de intretinere se plateste pina la 18 pentru un. copil Acum daca el implineste 18 ani in ... (vezi toată discuția)
Prelungire pensie intretinere peste varsta de 18 ani ankka2006 ankka2006 Buna dimineata! Am nevoie de urmatoarea informatie de la dumneavoastra...Baiatul meu implineste anul acesta 18 ani, si este inca elev . Deoarece beneficiaza de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil ContSters205298 ContSters205298 Divort pronuntat,instanta dispune : -autoritatea parinteasca sa fie ... (vezi toată discuția)