avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Refuz eliberare certificat fiscal auto
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Refuz eliberare certificat fiscal auto

Scenariul este urmatorul: autoturism adus din afara tarii, scoase doua randuri de numere rosii de catre primul proprietar in jud. Cluj. Apoi autoturismul se vinde in Bucuresti unde se scoate al treilea rand de numere rosii dupa care autoturismul este in final vandut in Arad cu contract de v-c, autentificare RAR si C.I.V. dar fara certificatele fiscale. Ultimul cumparator doreste sa inmatriculeze definitiv autoturismul in Romania dar se loveste de refuzul eliberarii certificatelor fiscale de catre cei doi proprietari anterior. Care este solutia inmatricularii definitive in Romania?
Cel mai recent răspuns: gabinuno , utilizator 07:34, 7 Februarie 2017
Interesant scenariul,in special precizarea dvs
autoturismul este in final vandut in Arad cu contract de v-c, autentificare RAR si C.I.V. dar fara certificatele fiscale
.
Este suspect cum ,in lipsa certificatului fiscal,a fost incheiat contract de v-c,deoarece disp Cod fiscal prevede :
5) Înstrăinarea unui mijloc de transport, prin oricare dintre modalităţile prevăzute de lege, nu poate fi efectuată până când titularul dreptului de proprietate asupra mijlocului de transport respectiv nu are stinse orice creanţe fiscale locale, cu excepţia obligaţiilor fiscale aflate în litigiu, cuvenite bugetului local al unităţii administrativ-teritoriale unde este înregistrat mijlocul de transport, cu termene de plată scadente până la data de întâi a lunii următoare celei în care are loc înstrăinarea. Atestarea achitării obligaţiilor bugetare se face prin certificatul fiscal emis de compartimentul de specialitate al autorităţilor administraţiei publice locale. Actele prin care se înstrăinează mijloace de transport cu încălcarea prevederilor prezentului alineat sunt nule de drept.

Normele de aplicare Cod fiscal precizeaza
(11) La înstrăinarea unui mijloc de transport, proprietarul acestuia, potrivit art. 10 alin. (5) din Ordonanţa Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea, eliberarea cărţii de identitate şi certificarea autenticităţii vehiculelor rutiere, în vederea înmatriculării sau înregistrării acestora în România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 230/2003, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 412 din 30 august 2000, cu modificările şi completările ulterioare, va transmite dobânditorului cartea de identitate a vehiculului, precum şi certificatul fiscal prin care se atestă că are achitat impozitul aferent, până la data de întâi a lunii următoare celei în care s-a realizat transferul dreptului de proprietate, ca anexă la contractul de vânzare-cumpărare.

(2) În situaţia în care prin certificatul fiscal eliberat de către compartimentul de specialitate se atestă existenţa unei asemenea sarcini fiscale, notarul public va refuza autentificarea actului notarial până la prezentarea documentului, în original, privind stingerea obligaţiilor bugetare respective.


Din dispozitiile legale prezentate,rezulta ca actele de tranzactionare mijloc de transport in lipsa certificatului fiscal sunt nule de drept.
Solutia in speta dvs ,in care exista incheiat contract vanzare -cumparare fara sa existe depus certificat fiscal,o constituie actionarea in instanta a vanzatorului,cu obligatia de a face, respectiv instanta de judecata sa dispuna hotarare judecatoreasca prin care vanzatorul sa fie obligat sa isi indeplineasca indatorirea de a pune la dispozitia cumparatorului certificatul fiscal.
Puteti solicita si cheltuielile de judecata pe care le aveti cu ocazia procesului.
Puteti parcurge initial procedura prealabila de notificare oficiala vanzator,prin care sa solicitati indeplinirea obligatiei sale de depunere certificat fiscal,sub sanctiunea obligarii la plata a cheltuielilor aferente solutionarii in instanta
Multumesc pentru raspuns. La obligatia de a face ma gamdeam si eu. Doar o singura temere am: nu exiata posibilitatea ca instanta sa declare nul contractul de v-c si eu sa pierd dreptul de proprietate asupra autoturismului? Si astfel sa ma aleg cu o paguba de 7000 eur (pretul platit pentru autoturism)?
Si in varianta prezentata de dvs,puteti sa formulati plangere penala impotriva vanzatorului sub aspectul savarsirii infractiunii de inselaciune,ocazie cu care va puteti constitui parte civila cu c/v prejudiciu cauzat,respectiv pretul de achizitie bun mobil
Certificate fiscale am nevoie de la toti cei care au scos numere rosii, in speta primul proprietar din cluj si al doilea din bucuresti, corect?
Am eu calitatea necesara sa il chem in instanta pe primul proprietar pentru a-l obliga sa imi elibereze certificat fiscal avand in vedere ca nu cu el am incheiat contractul de v-c ci cu al doilea proprietar, cel din Bucuresti?
cum ai rezolvat pina la urma ? multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz radiere rdinamix rdinamix Buna! am cumparat o masina in 2011 si vanzatorul nu vrea ( lipsa interes, nu e de gasit, etc) sa radieze masina precizez ca am toate actele masinii talon carte ... (vezi toată discuția)
Certificat atestare fiscala. c3zar c3zar Buna ziua . Am cumparat o masina cu numere de germania ( cele valabile 1 luna ) , din tara , de la un targ auto . Am nevoie de certificat fiscal de la cel ce a ... (vezi toată discuția)
Nedumerire inmatriculare masina cu numere rosii expirate Ciumpy94 Ciumpy94 Buna seara ! Doresc sa cumpar un autoturism adus din Spania in urma cu 4 ani , care a stat timp de 2 ani abandonat in fata blocului , vandut apoi mai departe ... (vezi toată discuția)