avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Cafeneaua economiştilor Care este/sunt efectul/ele juridic/e ale unei ...
Discuție deschisă în Cafeneaua economiştilor

Care este/sunt efectul/ele juridic/e ale unei Dispozitii de Plata ?

SC X SA emite o Dispozitie de Plata catre caseria proprie pentru plata unei sume drept avans unui salariat al sau . Este semnata si bani sunt predate salariatului.

Care este/sunt efectul/e juridic/e ale acestei Dispozitii de Plata ?
Cel mai recent răspuns: Ioan Blaga , Contabil 12:45, 6 August 2015
Daca are completate elementele minime prevazute de OMFP 3512/2008 si poarta semnaturile beneficiarului platii, casierului, compartimentului financiar-contabilitate si al administratorului, atunci dobandeste calitatea de document justificativ si sta la baza inregistrarilor din contabilitate.
Constituie atat dovada platii, deci a scaderii numerarului din casierie, cat si a constituirii creantei firmei asupra salariatului.
Este un avans la salariu sau avans spre decontare?
blagai a scris:

Constituie atat dovada ...... constituirii creantei firmei asupra salariatului.



Pe Dispozitia de Plata este trecut ca scop al platii doar AVANS .

Spuneti-mi, va rog, prin expresia citatata mai sus trebuie sa intelegem ca suma platita prin Dispozitia de Plata nu se mai afla in patrimoniul SC X SA ?
Ultima modificare: Joi, 6 August 2015
nimar, utilizator
Plățile, de regulă, se fac pentru stingerea unei obligații față de un terț (salariat, furnizor, buget de stat, buget local, asociați, etc.). În cazul de față, plata respectivă nu a stins o obligație, ci a generat o creanță de încasat: în acest moment, salariatul are o obligație de stins către firmă.
Stingerea aceasta se poate realiza prin:
- reținerea avansului pe statul de plată (dacă aveți o cerere făcută de salariat și aprobată de administrator, prin care solicită acordarea unui avans la salariu, cu restituirea acestui avans la momentul întocmirii statului de plată)
- restituirea in numerar la casieria societății (cu titlu de avans salariu restituit sau avans spre decontare restituit)
- justificarea sumei primite prin prezentarea unui decont de cheltuieli însoțit de documente justificative în acest sens (facturi și chitanțe pentru plățile efectuate în numele societății pe perioada deplasării).
Însă este foarte important să se specifice pe dispoziția de plată pentru ce este acordat avansul, acest lucru fiind util pentru evidențierea în contabilitate (cont 425 pentru avans salariu, cont 542 pentru avans decontare).
Dvs. spuneti ca :

blagai a scris:

În cazul de față, plata respectivă nu a stins o obligație, ci a generat o creanță de încasat: în acest moment, salariatul are o obligație de stins către firmă.


Bani platiti mai sunt in patrimonial societatii ? Sau acum in patrimonial SC X SA este doar dreptul de creanta ? Rog temei legal .
Din punctul meu de vedere, banii nu mai există, din moment ce au fost achitați. A avut loc o ieșire de numerar.
Acum, în patrimoniul societății există doar dreptul de creanță.


OMFP 1802/2014

Contul 425 "Avansuri acordate personalului"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta avansurilor acordate personalului.
Contul 425 "Avansuri acordate personalului" este un cont de activ.
In debitul contului 425 "Avansuri acordate personalului" se inregistreaza:
- avansurile achitate personalului (512, 531).
In creditul contului 425 "Avansuri acordate personalului" se inregistreaza:
- sumele retinute pe statele de salarii sau de ajutoare materiale, reprezentand avansuri acordate (421, 423).
Soldul contului reprezinta avansurile acordate.


Contul 542 "Avansuri de trezorerie"
Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta avansurilor de trezorerie.
Contul 542 "Avansuri de trezorerie" este un cont de activ.
In debitul contului 542 "Avansuri de trezorerie" se inregistreaza:
- avansurile de trezorerie acordate (531);
- diferentele favorabile de curs valutar aferente avansurilor de trezorerie in valuta, inregistrate la finele lunii, respectiv la inchiderea exercitiului financiar (765).
In creditul contului 542 "Avansuri de trezorerie" se inregistreaza:
- avansurile de trezorerie justificate prin achizitia de stocuri, inclusiv diferentele de pret nefavorabile aferente (301 la 303, 308, 361, 368, 371, 381, 388, 401);
- cheltuieli reprezentand valoarea materialelor nestocate, consumurilor de energie si apa, intretinere si reparatii, primele de asigurare, studii si cercetare executate de terti, comisioane si onorarii, protocol, reclama si publicitate, transport de bunuri, deplasari, postale si telecomunicatii, alte servicii executate de terti (602, 604, 605, 611 la 614, 622 la 626, 628);
- sume reprezentand avansuri nejustificate (428);
- sumele reprezentand avansuri de trezorerie, nedecontate pana la data bilantului (461, 428);
- sume restituite in numerar reprezentand avansuri de trezorerie neutilizate (531);
- sume utilizate pentru achitarea altor valori (532);
- diferentele nefavorabile de curs valutar, aferente avansurilor de trezorerie in valuta, inregistrate la finele lunii, respectiv la inchiderea exercitiului financiar sau la lichidarea acestora (665).
Soldul contului reprezinta sumele acordate ca avansuri de trezorerie, nedecontate.



Codul Civil
ART. 31
Patrimoniul. Mase patrimoniale si patrimonii de afectatiune
(1) Orice persoana fizica sau persoana juridica este titulara a unui patrimoniu care include toate drepturile si datoriile ce pot fi evaluate in bani si apartin acesteia

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restituire avans spre decontare rodia rodia Cand se restituie un avans spre decontare neutilizat este obligatoriu sa se taie chitanta sau ajunge numai dispozitia de inacasare? Multumesc! (vezi toată discuția)
Ce solutii sunt ? nimar nimar Buna seara, Ma lovesc de urmatoarea situatie : - SC X SA emite o dispozitie de plata a unei sume de bani catre un salariat propriu cu un anumit scop ( mai ... (vezi toată discuția)
Dispoziție de plată sumă pentru un salariat: cum se înregistrează operațiunea din punct de vedere contabil? nimar nimar Buna seara, Un SRL emite o Dispozitie de plata catre caserie pentru plata unei sume de bani unui salariat . Va rog sa-mi spuneti, dpdv contabil, suma ... (vezi toată discuția)