avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Munca de noapte, obligativitatea angajatorului de a ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Munca de noapte, obligativitatea angajatorului de a distribui apa pe vreme caniculara

Buna ziua! Sunt agent de securitate si programul de lucru este astfel: daca, de exemplu, lucrez luni si marti de zi ( de la 7 la 19 - programul este de 12 ore), voi intra tura de noapte, miercuri seara si joi seara, de la 19 seara la 7 dimineata, ca sa incep iarasi de zi, Duminica si luni si tot asa. Nu ni se acorda spor de noapte, vreun spor ca lucram sambata si Duminica, de Craciun si Pasti nici atat. Toate zilele sunt la fel. Nu avem dreptul la libere, iar pe perioada caniculara nu ni se da apa. Spuneti-mi, va rog, este legal? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:08, 6 August 2015
1. Ceea ce spuneti dvs este o incalcare a legislatiei muncii , sens in care , nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

Puteti transmite petitia dumneavoastra catre Inspectia Muncii prin :
Email: comunicare@inspectiamuncii.ro
Fax: (021) 302 70 64
Posta: Str. Matei Voievod nr. 14, sector 2, Bucuresti, 021451

2. Art.260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....
g) incalcarea de catre angajator a prevederilor art. 139 si 142, cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei;
......
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
l) incalcarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
m) incalcarea de catre angajator a obligatiei prevazute la art. 27 si 119, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.....
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.....

3. Masuri ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în munca conform O.U.G. nr. 99/2000:
În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenta, prin temperaturi extreme se înţelege temperaturile exterioare ale aerului, care:
a) depăşesc +37°C sau, corelate cu condiţii de umiditate mare, pot fi echivalate cu acest nivel;
b) scad sub -20°C sau, corelate cu condiţii de vant intens, pot fi echivalate cu acest nivel.

În perioadele cu temperaturi extreme angajatorii trebuie sa ia toate măsurile prevăzute de legislatia in vigoare , pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de munca.
Măsurile pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de munca vor fi stabilite de angajator, împreună cu reprezentanţii sindicatelor sau, după caz, cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor. În unităţile în care funcţionează comitetele de securitate şi sănătate în munca măsurile vor fi stabilite de acestea.
Pentru asigurarea condiţiilor de microclimat la locul de munca în instituţii şi în unităţi finanţate din fonduri bugetare şi extrabugetare măsurile vor fi stabilite de ordonatorii de credite, respectiv de conducătorii instituţiilor.

În perioadele cu temperaturi ridicate extreme, în sensul art. 1, angajatorii trebuie sa asigure următoarele măsuri minimale:
A. Pentru ameliorarea condiţiilor de munca:
a) reducerea intensitatii şi ritmului activităţilor fizice;
b) asigurarea ventilatiei la locurile de munca;
c) alternarea efortului dinamic cu cel static;
d) alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenţi de aer.
B. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor:
a) asigurarea apei minerale adecvate, câte 2-4 litri/persoana/schimb;
b) asigurarea echipamentului individual de protecţie;
c) asigurarea de duşuri.


(1)Angajatorii care nu pot asigura condiţiile prevăzute la art. 4 şi 5 din OUG 99/2000 vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri:
a) reducerea duratei zilei de lucru;
b) eşalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11,00 şi după ora 17,00,
c) întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.
(2) Măsurile prevăzute la alin. (1) se vor stabili dacă temperaturile extreme se menţin pe o perioada de cel puţin doua zile consecutiv.
(3) Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de eşalonare a zilei de lucru sau de întrerupere colectivă a lucrului se vor stabili o data cu măsurile prevăzute de angajator .
(art.6 din OUG 99/2000)

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri:
a) asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute;
b) asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate;
c) trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de munca sau reducerea programului de munca pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.

Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda de la 1500 lei la 2500 lei încălcarea prevederilor art. 8 din O.U.G. nr. 99 din 29 iunie 2000, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât sa fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrerupere activitate temperaturi extereme marianadavid marianadavid Buna ziua, O societate , cu angajati care lucreaza in aer liber, curatenie parcari, poate intrerupe activitatea zilnic cateva ore, conform Ordonantei 99 / ... (vezi toată discuția)
Conditii de munca pe perioada caniculara a verii andrei-dev1 andrei-dev1 Exista vreo lege prin care i se impune angajatorului sa asigure un mediu propice de munca pe perioada caniculara, avand in vedere ca sunt 35-40+ grade in ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata Lucia Pitaru Lucia Pitaru este legal ca un angajator sa trimita angajati in concediu fara plata pe motiv de conditii meteo ( volum activitatii a scazut) 3 zile desi personalul are ... (vezi toată discuția)