avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 184 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu fara plata

este legal ca un angajator sa trimita angajati in concediu fara plata pe motiv de conditii meteo ( volum activitatii a scazut) 3 zile desi personalul are concediu de odihna de recuperat din anul 2011 ?
in alta ordine de idee iar pe unii sa ii cheme la servciu ptr ca sunt anumite sarcini care trebuie rezolvate , dar tu figurezi in fara plata , cat e de legal aceasta speta ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:39, 7 Februarie 2012
Zero legal, aveti ceva reclamatii de facut
as dori sa stiu baza legala
Pentru ceea ce face angajatorul dvs nu exista o baza legala .. in acest sens, incalca prevederile legislatiei cu privire la relatiile de munca ...

CFP se acorda numai daca exista acordul ambelor parti si nu unilateral al angajatorului ... art.54 C.mun. : Contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.



OUG nr. 99/2000 din 29/06/2000
privind masurile ce pot fi aplicate in perioadele cu temperaturi extreme pentru protectia persoanelor incadrate in munca PREVEDE :
Art. 5. - In perioadele cu temperaturi scazute extreme angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale pentru mentinerea starii de sanatate a salariatilor care lucreaza in aer liber: a) distribuirea de ceai fierbinte in cantitate de 0,5-1 litru/persoana/schimb; b) acordarea de pauze pentru refacerea capacitatii de termoreglare, scop in care se vor asigura spatii fixe sau mobile cu microclimat corespunzator; c) asigurarea echipamentului individual de protectie.

Art. 6. - (1) Angajatorii care nu pot asigura conditiile prevazute la art. 4 si 5 vor lua, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor sau cu reprezentantii alesi ai salariatilor, dupa caz, urmatoarele masuri:
a) reducerea duratei zilei de lucru;
b) esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru: pana la ora 11,00 si dupa ora 17,00, in cazurile prevazute la art. 4;
c) intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locurile in care aceasta nu poate fi intrerupta, potrivit prevederilor legale.
(2) Masurile prevazute la alin. (1) se vor stabili daca temperaturile extreme se mentin pe o perioada de cel putin doua zile consecutiv.
(3) Perioadele de reducere a duratei zilei de lucru, de esalonare a zilei de lucru sau de intrerupere colectiva a lucrului se vor stabili o data cu masurile prevazute la alin. (1).
(4) In unitatile finantate din fonduri bugetare sau extrabugetare masurile prevazute la alin. (1) vor fi stabilite, dupa caz, de ordonatorul de credite sau de conducatorul unitatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Timp de lucru, conditii meteo nefavorabile negut_dorina negut_dorina datorita cond nefavorabile ex :de executat instalatia el la un bloc fara usi fara ferestre oamenii nu au putut lucra Patronul a hotarat sa-i pontez doar 4 h ... (vezi toată discuția)
Ce facem in caz de vreme rea? lupul-sur lupul-sur Vremea actuala a impus oprirea temporala a activitatii angajatorului nostru. Am fost trimisi acasa cateva zile, obligati fiind sa intram in condediu de odihna. ... (vezi toată discuția)
Frig la locul de munca mgh1968 mgh1968 trebuie eu sa recuperez orele pe care nu le-am efectuat in ziua in care fost trimisi acasa dupa 4 ore,pt ca nu puteam sa lucram din cauza frigului? angajatorul ... (vezi toată discuția)