Ony dragă, art.398 Cod Civil stipulează că autoritatea părintească unică se acordă pentru motive întemeiate, iar Legea 272/2004 completată cu legea 257/2013 precizează care sunt aceste motive întemeiate:
20. La articolul 31, dupa alineatul (2) se introduc cinci noi alineate, alin. (2^1) - (2^5), cu urmatorul cuprins:
(2^5) Se considera motive intemeiate pentru ca instanta sa decida ca autoritatea parinteasca sa se exercite de catre un singur parinte alcoolismul, boala psihica, dependenta de droguri a celuilalt parinte, violenta fata de copil sau fata de celalalt parinte, condamnarile pentru infractiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infractiuni cu privire la viata sexuala, infractiuni de violenta, precum si orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de catre acel parinte a autoritatii parintesti."
Acum, la orice alt motiv, intră multe şi rămâne la aprecierea instanţei.
Dar şi violenţa este prezentă în majoritatea cazurilor în care se dispută drepturile asupra copilului.
Oare cum se pot numi, de exemplu, interogările repetate ale minorilor de către autorităţi, în urma reclamaţiilor unui părinte? Sau venitul la poartă cu fel de fel de necunoscuţi, ca să forţeze copilul să plece? Violenţa fizică este perceptibilă, dar violenţa psihică? Cum credeţi că se simte un copil la care tatăl merge la şcoală cu cadoul şi se plânge în faţa întregii clase că mama nu-l lasă la copil?mai ales dacă copilul e destul de mare şi ştie că s-a întâlnit cu tatăl său chiar acasă cu două zile înainte?
Apoi neglijenţa! Dacă un părinte lipseşte din viaţa copilului său, apare ca un meteorit, apoi dispare din nou, în ce măsură poate el discerne care e interesul superior al copilului său?
Autoritatea părintească comună presupune ca ambii părinţi să hotărască , de exemplu, unde să-şi facă vacanţa copilul.Dar dacă unul din ei e de negăsit pe toată perioada vacanţei, când trebuie să-şi dea acordul? Sau cănd se face înscrierea la carting, unde se cere semnătura tatălui?