avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Decăderea din drepturile parintesti
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Decăderea din drepturile parintesti

Fiica mea are un copil in varsta de 5 ani, recunoscut de tata, poarta numele de familie al tatalui.Ambii parinti sunt de acord ca, tatal sa ,,decada,, din drepturi, copilul sa reia numele de fata al mamei.Tatal nu a ajutat in nici un fel la cresterea si educarea minorului. Cum se procedeaza pentru decaderea din drepturi, a tatalui?
Părerea Dvs. e eronată.Acea mamă are autoritate părintească comună nelegiferată şi domiciliul copilului la fel, nestabilit. Dacă mâine apare tatăl şi o ia de pe stradă, nimeni nu poate interveni, fiindcă are aceleaşi drepturi ca şi mama.
Aceeaşi situaţie am avut-o şi eu, nu am putut ieşi din ţară până nu am primit autoritatea unică, fiindcă tatăl copilului s-a opus, a spus că nu plec nicăieri cu copilul fără el. Am dus copilul la evaluare psihologică la un expert judiciar şi acela nu a acceptat să-i facă evaluarea până nu i-am dus Hotărârea, altfel era obligatorie anunţarea tatălui şi acordul său, aşa mi-a spus psihologul.
Acum, fata userului are autoritate părintească comună cu numele de pe certificatul de naştere. Probabil copilul trebuie înscris la şcoală şi este nevoie de semnătura tatălui sau cine ştie ce probleme are copilul, iar tatăl, complet deconectat de rolul de tată, vrea să scape de datul de procuri, nu ar fi singurul care pur şi simplu nu e interesat de paternitate sau nu vrea să pună beţe în roate mamei copilului său şi copilului.
Ony2k2 a scris:

Uneori, intre un parinte responsabil si altul iresponsabil o hartie face o diferenta foarte mare.



oare ce ati vrut sa ziceti ?


Doamna Martonze, va rog mult sa-mi aratati in topicul deschis de user unde scrie ca autoritatea parinteasca este comuna :)

Atunci cand un parinte este iresponsabil si nu participa de bunavoie la intretinerea copilului, apare doar la momente inoportune cand copilul ar trebui sa doarma de exemplu sau cand are program de flaut, alt exemplu, o hartie unde este stabilita clar pensia alimentara si un program de vizita poate face o mare diferenta. La asta m-am referit.
Ony, cred că nu e greu de înţeles, un copil are 2 părinţi:mama, care l-a născut şi tatăl, cel trecut ca atare pe certificatul de naştere.
Naşterea copilului din acei părinţi le conferă autoritatea părintească. În lipsa unei hotărâri judecătoreşti care să stabilească unul din părinţi cu autoritate unică, cei doi părinţi exercită, scriptic în comun, autoritatea părintească. :) Deci, dacă mama vrea să plece cu copilul în Bulgaria, are nevoie de semnătura tatălui;dacă vrea să-i facă o expertiză psihologică, la fel, are nevoie de semnătura tatălui. dacă nu este stabilit nici domiciliul copilului, oricare din părinţi poate să-l ia la el când vrea şi să-l ducă unde vrea.

Userul scrie că tatăl de pe hârtie nu s-a interesat deloc de copil şi, în plus, nu doreşte să o facă nici în continuare, deci doreşte să nu depindă de acel tată de pe certificatul de naştere.
Ar fi logic ca lucrurile sa se petreaca asa cum spuneti,. Martoze, insa ele sunt undeva la mijloc intre ce spune Ony2k2 si dv. si nu stau deloc bine.
Mai exact, situatia copilului rezultat dintr-o relatie de concubinaj in care parintii nu mai locuiesc impreuna este aceea a parintilor cu o sentinta de divort care nu mentioneaza copilul. Adica ar trebui sa fie solicitata paritnilor o hotarare, in lipsa ei nu se stie ce si cum.

In privinta iesirii din tara a copiilor, faceti o eroare considerand ca se poate tranzactiona pe asta.
Iesirea din tara a copiilor este decisa de parinti, e drept, de ambii parinti sau de cel care exercita autoritatea parinteasca.
Privind iesirea din tara exista lege speciala si consider ca o atare tranzactie ca cea descrisa de Martoze nu ar trebui sa produca efecte la trecerea granitei de catre minor, vazand ca sunt anumite conditii in care acesta poate iesi din tara si atat, iar conditiile sunt trecute in lege speciala si nu in Codul civil.
De asemenea, vazand si dispozitiile Codului civil, nu vad cum ar fi in interesul copilului ca un parinte sa nu faca atata efort pentru o vacanta a copilului cum ar fi o declaratie notariala. De ce sa nu vina mama sau tatal cu declaratia cu 3 zile inainte? Sa isi ia la revedere, sa ii ureze vacanta frumoasa, sa ii dea o imbratisare copilului?
Pe de alta parte, in cazul prezentat in care parintii se inteleg bine, nu pricep nici de ce nu are fiecare dreptul de a iesi din tara fara acordul celuilalt?

Astfel, daca nu sunt planificate destulde detaliat vacantele pe urmatorii ani, este posibil ca in cazul aratat de dv. copilul sa nu fie lasat sa treaca frontiera.

Alte discuții în legătură

Decadere din drepturi parintesti zsoltkasoni zsoltkasoni Buna ziua! Pe aceasta cale, am si eu o intrebare! Sunt divortat de 3 ani de zile! In urma divortului, cei doi copii rezultati in timpul casatoriei, ... (vezi toată discuția)
Împuternicirea la ieșirea din tara Sofia03 Sofia03 Fostul meu soț nu vrea sa semneze o împuternicire notariala! și a exprimat dorința in scris prin SMS! Cum as putea obține acest lucru pt minore de 10 ani ... (vezi toată discuția)
Parintii mei divorteaza la notar. ei sunt separati de multi ani ... Luca Catalina Denisa Luca Catalina Denisa Parintii mei divorteaza la notar. Ei sunt separati de multi ani insa de abia acum au hotarat sa faca acest pas la initiativa tatalui meu. Mama mea vrea sa aiba ... (vezi toată discuția)