avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident trecere de pietoni
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident trecere de pietoni

Bună ziua, acum o săptămână am fost implicat într-un accident, lovind 2 pietoni pe trecere. Situația se prezintă astfel: mă deplasam cu mașina pe prima bandă (strada avea 2 benzi pe sens), m-am apropiat de trecere, am redus și am dat prioritate pietonilor, aceștia fiind deja ajunși pe banda 2 (traversau din dreapta mea spre stânga), moment în care am plecat de pe loc, nefiind alți pietoni pe trecere și considerând că cei doi nu mai au treabă cu mine. În același timp, pe banda 2 venea cu viteză un alt autoturism, al cărui șofer a observat pietonii târziu, a frânat puternic și roțile au început să-i scârțâie, moment în care pietonii s-au speriat și s-au întors pe banda mea, unde nu i-am mai putut evita și i-am acroșat ușor. Menționez că șoferul de pe banda 2 a oprit abia după trecere, încât dacă pietonii nu luau decizia respectivă, îi accidenta el (pietonii erau un băiat și prietena lui și se țineau de mână, de-asta au acționat la fel).
Am chemat ambulanța, victimele au fost transportate la spital, li s-au făcut diverse investigații, iar după câteva ore au plecat acasă cu câteva bandaje ce le acopereau zgârieturile minore.
Polițiștii prezenți au făcut diverse măsurători și tot ce mi-au putut spune a fost că se va întocmi un dosar penal care va ajunge la un procuror.
În această situație, ce ar trebui să fac eu și ce mi s-ar putea întâmpla?
Mulțumesc anticipat pentru eventualele răspunsuri!
Cel mai recent răspuns: ionica00 , utilizator 16:10, 10 August 2015
Daca victimele nu au peste 90 de zile de ingrijiri medicale sau alte consecinte prev. de lege, se va dispune clasarea. Daca doresc daune materiale/morale, acestea vor fi platite de asigurator si le pot obtine pe calea unei actiunii civile sau direct de la asigurator.
Art. 196. Vătămarea corporală din culpă. ”(1) Fapta prevăzută în art. 193 alin. (2) săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Fapta prevăzută în art. 194 alin. (1) săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Când fapta prevăzută în alin. (2) a fost săvârşită ca urmare a nerespec­tării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(4) Dacă urmările prevăzute în alin. (1)‑(3) s‑au produs faţă de două sau mai multe persoane, limitele speciale ale pedepsei se majo­rează cu o treime.
(5) Dacă nerespectarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de pre­vedere sau desfăşurarea activităţii care a condus la comiterea faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (3) constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.
(6) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.”



Art. 194. Vătămarea corporală. ”(1) Fapta prevăzută în art. 193, care a cauzat vreuna dintre următoarele consecinţe:
a) o infirmitate;
b) leziuni traumatice sau afectarea sănătăţii unei persoane, care au nece­sitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale;
c) un prejudiciu estetic grav şi permanent;
d) avortul;
e) punerea în primejdie a vieţii persoanei, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Când fapta a fost săvârşită în scopul producerii uneia dintre conse­­cinţele prevăzute în alin. (1) lit. a), lit. b) şi lit. c), pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani.
(3) Tentativa la infracţiunea prevăzută în alin. (2) se pedepseşte.”



Ies de sub incidența legii penale acele fapte prin care s-a produs, din culpă, o vătămare ce a necesitat între 10 și 90 de zile de îngrijiri medicale, dacă nu sunt întrunite condițiile mai sus amintite, fapte ce puteau fi sancționate sub legea veche, după caz, în baza art. 184 alin. 1), 2), 3) sau 4). Deci, ies de sub incidența legii penale inclusiv accidentele de circulație, care au produs vătămări ce necesită până la 90 de zile de îngrijiri medicale, inclusiv.




Rămân sub incidența legii penale (art. 196 alin. 2) acele fapte prin care s-a produs, din culpă, o vătămare ce a avut drept consecință: o infirmitate (aceasta include „pierderea unui simţ sau organ” şi „înce­tarea funcţionării acestora” din vechea reglementare); leziuni traumatice sau afectarea sănătății unei persoane (îmbolnăviri), care au necesitat, pentru vindecare, mai mult de 90 de zile de îngrijiri medicale ( începând cu 91 de zile), un prejudiciu estetic grav și permanent (ce acoperă sluțirea din vechea reglementare); avortul; punerea în primejdie a vieții.




Persoana vatamata se poate adresa instantei civile, in cazul in care numarul de ingrijiri medicale este mai mic de 90.


Succes.




Mulțumesc pentru răspuns, însă specialitatea mea fiind inginerie, mi-e puțin mai dificil să interpretez aceste texte de lege. Concret, ce consecințe puteți prevede în cazul meu? Atât legate de cazier, cât și de permisul de conducere/amenzi(măcar informativ). Ar fi indicat să-mi iau un avocat?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident, despagubiri vlaad1 vlaad1 Buna ziua, Am avut un accident cu un an si jumatate in urma. Un taxi a derapat in fata mea si a intrat pe contrasens. Am avut un brat rupt si o entorsa. Am ... (vezi toată discuția)
Accident rutier neacordare de prioritate cu 3 victme CristiHD CristiHD Sunt vinovat intr-un asfel de accident rutier neacordare de prioritate cu 3 victme Circumstante: - am intrat intr-o alta masina fara sa ma asigur - sunt 3 ... (vezi toată discuția)