avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1646 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Inselaciune - cumparare imobil cu chitanta de mana, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Inselaciune - cumparare imobil cu chitanta de mana, vandut ulterior de fostul proprietar cu contract notarial

BUNA ziua am si eu o intrebare la dumneavoastra parinti mei au cumparat o casa acum 20 de ani atunci cu persoana respectiva au facut un contracat de mana din diferite motive ei nu au mers sa o transcrie pe numele lor asa am o sora care intre timp sa casatorit si acum cateva luni au divortat dar fostul ei sot a stiut de situatia in care sunt cu casa parinti mei adica ca inca nu au decat acel contract facut de mana cu persoana respectiva prin urmare el a cautat femeia respectiva cu un notar si avocatul lui si iau zis femei ca sa inteles cu socrul lui si ca vrea sa scrie casa pe numele lui deci au pacalit femeiaca sa semneze un act devanzare si cumparare intre ei asa ca el a devenit proprietar in acte acum intrebarea este ca in acest caz ce putem face cum putem noi sa dovedim ca sa facut o inselaciune dat fiind faptul ca nu sa mai gasit nici actul acela de vanzare care sa facut de mana in prezenta martorilor acum 20 de ani
va rog ajutatima ca sa nu ajung la o situatie de executare :(
Cel mai recent răspuns: Florin Cornea , Consilier juridic 07:52, 17 August 2015
" ART. 16
Prescriptia se intrerupe:
a) prin recunoasterea dreptului a carui actiune se prescrie, facuta de cel in folosul caruia curge prescriptia.
In raporturile dintre organizatiile socialiste, recunoasterea nu intrerupe curgerea prescriptiei;
b) prin introducerea unei cereri de chemare in judecata ori de arbitrare, chiar daca cererea a fost introdusa la o instanta judecatoreasca, ori la un organ de arbitraj, necompetent;
c) printr-un act incepator de executare.
Prescriptia nu este intrerupta, daca s-a pronuntat incetarea procesului, daca cererea de chemare in judecata sau executare a fost respinsa, anulata sau daca s-a perimat, ori daca cel care a facut-o a renuntat la ea. " Potrivit art 16 al.1 lit.a) , prescriptia dreptului la actiune se intrerupe daca se recunoaste dreptul a carui actiune se prescrie.Atit timp cit parintii au avut posesia netulburata a imobilului , chiar si fara a detine contract de vinzare -cumparare in forma autentica , dreptul lor de propietate a fost recunoscut prin urmare cursul prescriptiei a fost intrerupt.practic, în cauza de faţă este vorba de o amânare a începutului cursului prescripţiei extinctive, întrucât imobilul a fost predat la momentul încheierii antecontractului ( chitanta de mina ).Problema este sa aveti chitanta de mina si martori din momentul incheierii acesteia , precum si martori care sa dovedeasca ca posesia imobilului a fost in tot acest timp a parintilor.

Doar o actiune pe uzucapiune extratabulară , în nici un caz pe dovedirea dreptului cu martori.
Acestia ar putea dovedi uzucapiunea în nici un caz vânzarea cumpărarea , fiind vorba despre valoarea terenului . Și în acest caz s-ar putea cere nulitatea contractului de vc
Daca aveti chitanta de mina, martorii pot dovedi , daca cunosc imprejurarile incheierii chitantei de mina ( ante-contract de vinzare -cumparare ) existenta contractului de v-c , adica ca imobilul a fost instrainat contra unei plati.Daca nu o aveti , problema se complica in sensul ca trebuie dovedita uzucapiunea extra-tabulara si in paralel trebuie o actiune in anularea contractului de vinzare- cumparare al fostului sot al surorii pentru dol (viclenie ) sau pentru imbogatire fara justa cauza.Adica vinzatoarea dupa ce a vindut imobilul acum 20 de ani ( vedeti de ce e necesara dovedirea existentei contractului de vinzare -cumparare ? ) il vinde din nou , de data asta prin act autentic de v-c , imbogatindu-se in acest fel nejustificat.Speta este complexa si aveti nevoie de avocat.Problema este ca si la uzucapiunea de 10-20 de ani trebuie sa dovediti justul titlu, adica tot existenta contractului v-c sau alt titlu care sa dovedeasca ca parintii au avut posesia in nume de propietar. ( [ link extern ] ).
Art. 1191al.1 și 2 prevede că nu este admisibilă dovada cu martori la o valoare ce depășește suma de 250 lei.
Martorii dovedesc realitatea incheierii inscrisului si nu cuantumul sumei de bani.Ei certifica ca imobilul s-a vindut iar cumparatorul a primit pretul iar inscrisul este real adica a fost incheiat la momentul vinzarii nu continutul acestuia.Cu martori nu poti dovedi tranzactia unei sume de bani in lipsa unui inscris.
Ultima modificare: Luni, 17 August 2015
Florin Cornea , Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chitanta de mina mioara246 mioara246 MAMA MEA ARE UN IMOBIL DIN ANUL 1967 CUMPARAT CU CHITANTA DE MINA.NEAVAND POSIBILITATI FINANCIARE PENTRU OBTINEREA UNUI ACT DE PROPRIETATE,CE POSIBILITATI ... (vezi toată discuția)
Am cumparat o proprietate cu chitanță de mănă si martori în ... VoicuAm VoicuAm Am cumparat o propietate cu chitanță de mănă si martori în anult 2018 nu există titlu de proprietate . Îmi pot face carte de identitate pe propietatea ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare -cumparare bun imobil(apartament) sub forma unei harti scrise de mana.valabilitate juridica Giulia71 Giulia71 Buna ziua!Va rog sa ma ajutati intr-o problema.Asi dori sa stiu care este valabilitate juridica a unui contract de vanzare -cumparare bun imobil (apartament) ... (vezi toată discuția)