avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare -cumparare bun imobil(apartament) ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare -cumparare bun imobil(apartament) sub forma unei harti scrise de mana.Valabilitate juridica

Buna ziua!Va rog sa ma ajutati intr-o problema.Asi dori sa stiu care este valabilitate juridica a unui contract de vanzare -cumparare bun imobil (apartament) in conditiile in care contractul este facut doar intre vanzator si cumparator fara nici un martor sub forma unei harti scrise de mana , in anul 1994, si nu a autentificat niciodata la notar?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Diana Persa , Avocat 15:20, 23 Ianuarie 2010
daca partile contractante isi insusesc continutul acestuia, care-i problema din punct de vedere juridic?
nu are valabilitate, trebuie mers la notar sa perfectati actele, daca nu sa mergeti in instanta sa cereti o hotarare prin care sa se recunoasca faptul ca a avut loc vanzarea, sa tina loc de act de vanzare.
catalin ciobanu a scris:

daca partile contractante isi insusesc continutul acestuia, care-i problema din punct de vedere juridic?



nu poti sa-l vinzi mai departe in baza unei simple chitante... e un exemplu
Vanzarea/cumpararea unui imobil se face numai prin act autentic
Are valabilitate daca vanzatorul nu-l vinde a 2-a oara pt ca cel de-al doilea cumparator il poate cumpara sub forma autentica (la Notariat)sau prin hotarare judecatoreasca.
Deci chitanta de mana este un inceput de dovada scrisa si deci e valabila .In cazul unui proces de actiune in constatare este foarte utila si va este de folos.
Trebuie deci sa va grabiti sa declansati un asemenea proces tocmai pt. ca vanzatorul poate vinde imobilul(casa sau teren) respectiv iar cumparatorul il poate intabula .Din acest moment cumparatorul din chitanta numai poate face nimic.Cumparatorul trebuie sa notifice pe vanzator(daca nu a facut-o in respectiva chitanta) pt. a se prezenta la Notariat iar daca nu se prezinta ,il va actiona in judecata.Asta este procedura in astfel de cazuri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Ianuarie 2010
Cristian Bazalau, Avocat

Alte discuții în legătură

Intabulare carte funciara ContSters9695 ContSters9695 In cazul in care s-a incheiat un contract de vanzare-cumparare care are ca obiect o constructie, nu si terenul, iar contractul e certificat de avocat, pentru ... (vezi toată discuția)
Cumpararea unui teren. inscris sub semnatura privata. hotarare care tine loc de act autentic uttzza uttzza Potrivit NCC se poate incheia un contract de vanzare cumparare a unui teren printr-un inscris sub semnatura privata? Vanzatorul este neproprietar ( in CF ... (vezi toată discuția)
Succesiune - drept la mostenire A33flor A33flor Parintii mei au divortat acum multi ani, iar casa a ramas mamei pentru folosire deoarece nu era partajabila si eu si sora mea i-am fost incredintate ei pentru ... (vezi toată discuția)