avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Ore suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Ore suplimentare

Buna ziua,
Am o nelamurire legata de modalitatea de stabilire a orelor suplimentare. Dupa cum se stie orele suplimentare de platesc in luna in care s-au efectuat urmand ca in urmatoarele 60 de zile sa se acorde zile libere platite. Daca nu se pot acorda zile libere platite, orele suplimentare se platesc cu un spor de minim 75%. Pana aici toate bune.
Eu angajez un salariat cu un salariu lunar fix, norma intreaga, 40h/saptamana(contract standard). Intr-o luna cu 21 de zile lucratoare (sa zicem), adica 168 ore, salariatul lucreaza un total de 180 de ore. Aceste ore sunt distribuite inegal, in sensul ca lucreaza 3 saptamani iar o saptamana e liber; asta inseamna ca salariatul are un program de 9 ore pe zi plus cateva ore sambata, cu care-si face norma lunara. Unde intervine nelamurirea: angajatorul considera ca salariatul a lucrat 12 ore suplimentare in luna pe care le remunereaza corespunzator (adica180 pontat-168 normate). Salariatul considera ca a lucrat suplimentar orice ora care nu reprezinta 8 ore de luni pana vineri, adica vreo 33 ore (ora suplimentara din zi plus orele de sambata), iar ca saptamana libera trebuie platita. Deasemenea, el considera ca orice ora lucrata sambata e ora suplimentara, chiar daca nu face nici macar norma din luna, pe considerentul ca in contract nu scrie ca norma e de x ore pe luna, ci 40 de ore pe saptamana sau 8 ore pe zi.
Angajatorul procedeaza corect? Multumesc pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:11, 13 August 2015
Orele lucrate in zilele de repaus saptamanal nu sunt considerate ore suplimentare.

Munca suplimentara se refera la munca peste programul de 8 ore/zi de luni-vineri .Orele suplimentare sunt ceea ce depaseste 40 de ore pe saptamana, in cele 5 zile, si nu pentru munca desfasurata in zilele de repaus saptamanal.

Munca suplimentara si munca in zilele de week-end sunt recompensate diferit si se supun unor prevederi legale diferite.

In speta, salariatul a lucrat doar 12 ore suplimentar.
Multumesc pentru raspuns.
Ideea e ca inteleg ca regimul orelor lucrate in zilele de sarbatoare legala sunt cu totul altceva. Argumentat in schimb ca salariatul a lucrat 12 ore suplimentare, in conditiile in care, luat saptamanal, de luni pana vineri, intr-adevar salariatul a lucrat 33 ore....e o contradictie. E adevarat ca daca ar fi sa o iau la saptamana salariatul are 11 ore suplimentare/saptamana, dar o saptamana e liber (fara plata). Eu calculez ora suplimentara la orele totale pontate, nu stau sa calculez saptamana de saptamana orele pontate, sa le dau libere in loc si la urma se le dau si sporul pentru toate orele din saptamana. Eu consider ca daca o luna are 160 de ore si pe pontaj am 160 de ore lucrate, chiar daca ele sunt comasate de-a lungul a 3 saptamani, eu nu sunt obligata sa-i platesc nicio ora suplimentara si nici sa-i mai dau inca alte libere in urmatoarele 60 de zile. Am sau nu dreptate?
adema1980 a scris:

... Eu calculez ora suplimentara la orele totale pontate, nu stau sa calculez saptamana de saptamana orele pontate, sa le dau libere in loc si la urma se le dau si sporul pentru toate orele din saptamana. Eu consider ca daca o luna are 160 de ore si pe pontaj am 160 de ore lucrate, chiar daca ele sunt comasate de-a lungul a 3 saptamani, eu nu sunt obligata sa-i platesc nicio ora suplimentara si nici sa-i mai dau inca alte libere in urmatoarele 60 de zile. Am sau nu dreptate?


In opinia mea , aveti perfecta dreptate. Sunt foarte multi angajatori care gandesc ca dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare Iuliana1306 Iuliana1306 Buna ziua! Exemplu: luna are 20 zile lucratoare - 160 ore. Eu lucrez de luni pana vineri 160 ore si in weekend 64 ore. Am ore suplimentare? Multumesc! (vezi toată discuția)
Ore suplimentare Rasian Rasian Dacă salariatul a lucrat într-o lună de 20 de zile lucrătoare, de luni până vineri 18 zile, sâmbătă și duminică 3 zile si 2 zile recuperare(a stat ... (vezi toată discuția)
Norma de munca lunara pentru o sectie de spital florincamelia florincamelia cum se determina numarul de ore suplimentare (lucrate in zile de sambata si dumunica) si cum se acorda liberele aferente acestor ore intr-o sectie de spital ... (vezi toată discuția)