avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 292 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... criterii disponibilizare colectiva
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

criterii disponibilizare colectiva

Buna seara, am rugamintea de a ma ajuta cu urmatoarea problema: eu si sotul meu suntem angajati la aceeasi societate. Am fost anuntati ca urmeaza sa faca concedieri colective. Sotul meu este deja pe lista. Din ce am reusit sa ma informez conform contractului colectiv de munca la nivel national art. 81 aliniatul 2 litera a):
"(2) La luarea masurii de desfacere a CIM pentru motive ce nu tin de persoana salariatului
vor fi avute in vedere urmatoarele criterii minimale:
a) daca masura ar putea afecta doi soti care lucreaza in aceeasi unitate, se desface
contractul de munca al sotului care are venitul cel mai mic, fara ca prin aceasta sa se
poata desface contractul de munca al unei persoane care ocupa un post nevizat de
reducere;"
Conform acestui articol nu ne pot disponibiliza pe amandoi odata, insa intrebarea mea este urmatoarea: peste 2-3 luni societatea va mai face un nou val de disponibilizari, disponibilizarii in care voi si si eu vizata. Legal pot sa ne concedieze pe amandoi la cateva luni distanta? Beneficiez in continuare de art. 81 sau nu?Ce pot face?
Va multumesc anticipat pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:24, 12 Iulie 2009
1. Din pacate va spun ca se poate acest lucru. Depinde de anvergura concedierilor.
2. Daca aveti sindicat ar fi bine sa discutati cu liderii acestuia.
Nu avem sindicat si nici reprezentanti ai salariatilor, cu toate ca este o societate cu peste 200 angajati. Nu avem nici contract colectiv de munca, ne raportam la cel national.
Imi puteti spune care sunt conditiile in care ne pot disponibiliza pe amandoi? Firma nu este in stare de faliment. A avut luni in care a platit impozit pe profit.
Ce inseamna anvergura concedierilor, din acest punct de vedere?

Multumesc
A doua concediere colectiva se va raporta la situatia de atunci, dvs nemaifiind protejata de acel articol la acel moment.
Multumesc pentru raspuns.
Disponibilizarile colective se pot face chiar si atunci cand societatea are profit?( conducerea invoca motive de criza economica)
Pe decizia de concedire se va scrie: motive economice.
De obicei, invocarea motivelor financiare se face numai in situatia in care societatea este pe pierdere nu pe profit....

Alte discuții în legătură

Disponibilizare functionar public cristi_bb cristi_bb sunt functionar public in cadrul politiei comunitare slobozia.urmare a ordonantei de guvern la institutia din care fac parte ,se vor face disponibilizari. ... (vezi toată discuția)
Desfiintare locului de munca Q&A Q&A Este legala incetarea CIM determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat pe motive de reorganizare a activitatii (art 65 din codul muncii) ... (vezi toată discuția)
Desfiintarea postului melcu79 melcu79 Angajatorul se foloseste de aceasta formula pentru a face concedieri. Acelasi angajator a mascat concedierile colective sub aceeasi formula si nu a platit ... (vezi toată discuția)