avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 605 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... desfiintare locului de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

desfiintare locului de munca

Este legala incetarea CIM determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat pe motive de reorganizare a activitatii (art 65 din codul muncii) luand in considerare ca pe aceeasi functie mai sunt incadrate si alte persoane in companie?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:44, 21 Decembrie 2009
1. Iata ce spune Codul muncii:
Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.

2. Chiar daca are mai multe posturi pentru aceeasi functie, angajatorul poate considera ca volumul de lucru poate fi acoperit cu un numar mai mic de salariati. O face pe riscul si pe banii lui.
Care sunt dpdv legal criteriile de selectie a angajatilor care vor fi concediati luand in considerare ca toti sunt incadrati pe aceeasi pozitie?

daca este o concediere individuala si nu una colectiva, criteriile nu sunt stipulate si ele raman la alegerea angajatorului.
1. In completare la raspunsul colegei @MASHASV va repet ca fiind vorba de un angajator privat criteriile de selectie pot fi si subiective, responsabilitatea fiind a angajatorului. El stie ce e mai bine pentru ca firma lui sa functioneze pe profit.
2. Dvs. nu puteti invoca motivul "de ce pe mine si nu pe colegul meu?" care si el, fiind intr-o asemenea situatie, poate zice la fel.
Conform Art. 65. [concedierea pentru motive obiective] Codul Muncii
(1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului individual de muncă determinată de desfiinţarea locului de muncă ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fără legătură cu persoana acestuia.
(2) Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.


prin urmare:
Desfiinţarea postului este efectivă, dacă postul în cauză a fost definitiv înlăturat din organigrama şi statul de funcţii al angajatorului.

Condiţiile impuse de art. 65 din Codul muncii sunt desfiinţarea locului de muncă şi existenţa unei cauze efective, reale şi serioase

Cauza este reală şi serioasă dacă are un caracter obiectiv, ceea ce înseamnă că nu trebuie să dea expresie unor motive de ordin subiectiv ale angajatorului

Nu se întemeiază pe o cauză reală şi serioasă, ci este fictivă, desfiinţarea postului urmată la scurt timp de angajarea altei persoane pe acelaşi post.

Necunoscand cauza concret nu va pot spune daca in cazul dvs se incalca acest articol sau nu, cu toate ca, din ce spuneti s-ar parea ca da.

Alte discuții în legătură

Justificare concediere art. 65/66 cm suciu_diana suciu_diana Buna seara, as dori sa va intreb daca la concediere individuala (desfiintarea postului) angajatorul nu ar avea obligatia sa prevada care sunt cauzele ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil pana la 2 ani deea.18 deea.18 Popate fi defiintat postul unui salariat aflat in concediu pentru ingrijirea copilului pana la 2 ani? Daca da, poate fi ales cu prioritate postul sau? Ce ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala VIOLETA CIUREA VIOLETA CIUREA Buna ziua, Am o speta relativ interesanta. Intr-o anumita societate cu activitate extinsa teritorial in mai multe judete s-a decis efectuarea ... (vezi toată discuția)