Datele problemei sunt urmatoarele:- sunt angajat la o firma
- vreau sa-mi deschid pfi sau pfa
Intrebarile sunt :1.CASS se achita si in calitate de pfi sau pfa sau se tine cont ca le platim atat eu cat si angajatorul in calitate de angajat.
2 Ce taxe si impozite as avea de achitat in calitate de pfi si pfa.
da doamna gabriela, asat am vrut sa spun, si anume ca:
cei prevazuti la art 5 (1) pct IV (persoane autorizate) sunt exceptati de la asigurarea pe baza contractului de asigurare pentru pensie, daca sunt concomitent si in situatia prevazuta la art 5 alin 1 (adica angajati cu contract de munca sau functionari publici)
aba812001: asigurarea in sistemul public de pensii este obligatorie pt PFA daca nu sunetti in situatiile exceptate.
Art. 6(1). - (1) Persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V care au cel puţin vârsta de 18 ani sunt obligate să se asigure pe baza declaraţiei de asigurare. Declaraţia de asigurare se depune în termen de 30 de zile de la data încadrării în situaţia respectivă la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau de reşedinţă. Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia de asigurare.
(2) Se exceptează de la obligativitatea depunerii declaraţiei de asigurare persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V, dacă beneficiază de una dintre categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege sau dacă se regăsesc în situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi III.
Eu sunt PFA si am:
1. Declaratie de asigurare sociala la Casa de pensii a Mun. Bucuresti, inclusiv carnetul de munca si platesc la venitul pe care l-am trecut in declaratie CAS.
2. Platesc CASS la casa de asigurari de sanatate Bucuresti la veniturile din decizia de plati anticipate si urmatorul an am regularizarea platilor. Nu platesc 0.85% concedii medicale pt. ca nu sunt obligata.
3. Nu platesc somaj pt. ca nu am vrut sa-mi fac contract cu agentia de somaj, sper sa nu am nevoie.
4. Platesc impozit pe venit, anticipat in cursul anului si urmatorul an platesc regularizarea.
5. Am calitatea de SALARIAT pe contracte individuale de munca cu timp partial, unde imi sunt calculate toate contributiile aferente respectivelor venituri de natura salariala.
Conf. OG 44 - PFA - o persoana fizica care isi desfasoara activitatea fara angajati, numai prin forte proprii. Intreprindere Individuala Autorizata este o persoana fizica care are voie sa angajeze salariati pentru activitatea desfasurata.
Pfa - cas
valy_c
Buna Ziua,
Am avut un PFA din 2008 pana in 10 iunie 2010, cand mi-am suspendat activitatea pentru ca am intrat in concediu ingrijire copil. Am fost angajata ... (vezi toată discuția)