avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 431 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident auto
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident auto

Buna ziua, doresc un raspuns obiectiv cu privire la stabilirea vinovatiei intr-un accident rutier, in urmatorul context:
Ma deplasam pe DN pe banda 1, circulatia era bara la bara( se faceau lucrari la carosabil) innainte cu 1000 m de un sens giratoriu, mi-am semnalizat intentia de a schimba banda de mers de pe banda 1 pe banda 2 , avand in fata tir cat si in lateral pe banda 2 un tir, la innaintarea coloanei depasind tirul de pe banda 2 si avand semnalizarea pornita de cateva minute bune, vazand ca acesta nu innainteaza de si avea in fata loc de un autoturism, precum si faptul ca eu la sensul giratoriu faceam stanga, m-am asigurat, acesta era tot oprit, m-am incadrat, insa la mijlocul manevrei m-am trezit ca sunt lovita de acesta in partea de aripa spate/ imbinare usa ( masina fiind o alfa romeo 147 Coupé) cu lateral bara fata tir. Constatarea amiabila nu a putut fi incheiata, prin urmare am mers la Politie. Soferul de tir mentionand pe declaratia lui doar faptul ca eu nu m-am incadrat corespunzator. Motivandu-se fata de mine ca eram in unghiul mort al masinii si ca el nu a gresit cu nimic din moment ce el mergea inainte.

Avand in vedere:

SUBSECTIUNEA 6: Reguli referitoare la manevre
Articolul 54
(1) Conducatorul de vehicul care executa o manevra de schimbare a directiei de mers, de iesire dintr-un rand de vehicule stationate sau de intrare intr-un asemenea rand, de trecere pe o alta banda de circulatie sau de virare spre dreapta ori spre stanga sau care urmeaza sa efectueze o intoarcere ori sa mearga cu spatele este obligat sa semnalizeze din timp si sa se asigure ca o poate face fara sa perturbe circulatia sau sa puna in pericol siguranta celorlalti participanti la trafic.
(2) Semnalizarea schimbarii directiei de mers trebuie sa fie mentinuta pe intreaga durata a manevrei.

Art. 118
Conducatorul de vehicul care efectueaza depasirea este obligat:
a) sa se asigure ca acela care il urmeaza sau il precede nu a semnalizat intentia inceperii unei manevre similare si ca poate depasi fara a pune in pericol sau stanjeni circulatia din sens opus;
b) sa semnalizeze intentia de efectuare a depasirii;
c) sa pastreze in timpul depasirii o distanta laterala suficienta fata de vehiculul depasit;
d) sa reintre pe banda sau in sirul de circulatie initiale dupa ce a semnalizat si s-a asigurat ca poate efectua aceasta manevra in conditii de siguranta pentru vehiculul depasit si pentru ceilalti participanti la trafic.


Consider ca mi-am indeplinit obligatiile legislative ca sofer, neincalcand nici un articol din CODUL RUTER la initierea acestei manevre.

De asemenea , precizez faptul ca nu se poate face stanga de pe banda 1, fiind semnalizat pe carosabil faptul ca aceasta manevra se poate realiza doar de pe banda 2.
Nu se poate invoca faptul ca nu m-am asigurat din moment de lovitura s-a realizat dupa ce m-am incadrat in proportie de 60% pe banda 2. Din discutiile purtate cu un vecin, sofer de tir , mi-a marturisit ca este imposibil sa nu ma fi vazut daca era atent la trafic.

Multumesc si astept raspunsurile Dumneavoastra.


Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 22:02, 18 August 2015
Din ceea ce ati prezentat rezulta clar ca dvs. nu ati acordat prioritate autovehicului care circula pe banda a doua. Dvs. puteati trece pe banda a doua numai in conditiile in care nu ati fi stanjenit deplasarea care circuala pe banda a doua. Ori, dvs. ati stanjenit deplasarea respectivului autovehicul, fapt concretizat prin coliziunea ce a avut loc intre cele doua autovehicule.
ing. Ioan Ciobanu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier adytzu1020 adytzu1020 Buna ziua, doresc un raspuns obiectiv cu privire la stabilirea vinovatiei intr-un accident rutier, in urmatorul context: Ma deplasam cu masina pe un drum ... (vezi toată discuția)
Cum ma apar intr-un proces civil dupa accident auto? adiion adiion In iunie am fost implicata ca sofer intr-un accident auto, in afara localitatii. Am semnalizat intentia de a vira stanga, m-am asigurat si am inceput manevra, ... (vezi toată discuția)
Depasire - schimbare sens de mers gabirosetzi gabirosetzi Buna ziua, Am si eu o nelamurire legata de regulile de curculatie pe care am intampinat-o azi. Am inceput o depasire de 3 masini la o distanta de 500 de ... (vezi toată discuția)