avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Cont Banca Transilvania Blocat
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Cont Banca Transilvania Blocat

Salutare,

Ieri (24.08.2015) am facut doua transferuri bancare catre o firma ce vinde moneda virtuala BITCOIN, mentionez faptul ca am mai facut fara nici o problema din acelasi cont catre aceeasi firma.

Iar astazi dimineata observ ca nu ma mai pot loga pe contul de internet banking deoarece "Utilizatorul este dezactivat temporar. Pentru reactivarea accesului va rugam sa ne contactati, iar pentru obtinerea unei noi parole va rugam sa va prezentati la cea mai apropiata unitate BT."

M-am prezentat la banca unde mi-au resetat parola si m-au pus sa semnez un act pentru acest lucru. Ajungand inapoi acasa am obeservat ca eroarea inca exista si am sunat la relatii cu clientii unde mi-au spus ca nu s-a finalizat resetarea parolei si ca trebuie sa astept putin.

Am asteptat in jur de 30 de minute dupa care am primit un telefon de la sediul la care m-am prezentat pentru resetarea parolei in care mi s-a comunicat ca am facut 2 tranzactii frauduloase catre firma X, le-am explicat telefonic ca am vrut sa cumpar monezi BITCOIN in valoare de 1000 de ron deoarece din cate am studiat eu, intr-o perioada scurta de timp valoarea lui va creste.

Au spus ca vor reveni cu un telefon, lucru pe care l-au facut si in care m-au anuntat ca trebuie sa merg la sediu din nou sa dau o declaratie cum ca nu voi mai face tranzactii cu firma X si ca cele efectuate deja nu au avut un scop fraudulos, am spus ca bine voi face face o declaratie, lucru pe care l-am si facut.

Insa cand sa plec mi-au spus sa intru intr-un birou la o doamna/domnisoara cu functie mai mare cred, pentru a da mai multe detalii despre aceste tranzactii.

Am explicat care a fost povestea cu aceste 2 tranzactii, explicandu-le ca nu am stiut ca banca transilvania nu tolereaza tranzactiile in scopul obtinerii monezii BITCOIN.

Dupa care mi s-a scos un extras de cont/card de 70 de pagini unde mi-au fost prezentate toate tranzactile facute de la 1 ianuarie 2015 si pana in prezent si ca va trebui sa spun fiecare persoana la care am trimis/primit bani cine este si ce semnifica banii deoarece eu figurez ca si student in baza lor de date, iar rulajul de 150.000 RON li se pare colosala pentru un student.

Prima oara am crezut ca nu aud bine si le-am spus ca este imposibil ca in contul meu sa fie rulati atatia bani, iar ei mi-au spus sa merg acasa si sa revin cu o foaie in care sa specific fiecare persoana cine este din extrasul de cont.

M-am enervat si am plecat acasa pentru a studia extrasele de cont.

Le-am facut o lista cu ce au dorit, in care le-am precizat si faptul ca extrasele de cont sunt si de acum aproape 3 ani, deci suma totala rulata este de acum 3 ani si pana in prezent.

Mentionez ca le-am oferit si o copie dupa certificatul de nastere, doarece mai primeam bani de la tatal meu care are acelasi nume ca si mine, iar pentru acest lucru mi-au facut copie dupa certificatul de nastere.

Pe langa certificat le-am mai dus 2 diplome care atesta ca sunt programator, iar majoritatea baniilor mi fac ca si freelancer.

Intrebarea mea este, au procedat corect ?

Trebuia sa le dau atatea explicatii ?

Au voie sa-mi blocheze contul/cardurile ?

Multumesc de atentie.
Cel mai recent răspuns: DinuX , utilizator 08:25, 27 August 2015
Buna ziua!
Anumite obligatii revin institutiilor bancare (si nu numai: cazinourilor, notarilor publici, administratori de fonduri de pensii private etc) prin prisma reglementarilor Legii nr. 656 din 7 decembrie 2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor, precum şi pentru instituirea unor măsuri de prevenire şi combatere a finanţării terorismului - Republicata (Legea).
De exemplu, conform art 5, alin. 7 din Lege, persoanele precum cele mai sus exemplificate "vor raporta Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, în cel mult 10 zile lucrătoare, efectuarea operaţiunilor cu sume în numerar, în lei sau în valută, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 15.000 euro, indiferent dacă tranzacţia se realizează prin una sau mai multe operaţiuni ce para avea o legătură între ele".
Aceasta Lege impune institutiilor bancare "aplicarea de masuri standard de cunoastere a clientelei".

Alte actiuni, inclusiv de blocare temporara a tranzactiilor, poate fi decisa prin prisma altor politici/practici internationale la care institutia bancara a aderat ca pertener - de exemplu, politicile VISA.

Va recomand sa formulati o adresa catre institutia bancara in discutie, in care sa descrieti ceea ce s-a intamplat si sa le solicitati sa va comunice argumentele legale pentru care au intreprins respectivele actiuni.

Cu stima,
vedeti in arhiva, a mai fost un caz cu un forumist care se plangea ca i s-a deschis dosar penal evaziune fiscala in urma unor tranzactii nedeclarate cu Bitcoins.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adresa of.nat. prev si comb a spalarii banilor kamy_nora kamy_nora Buna ziua, Daca am o firma nou infiintata, trebuie sa fac acea adresa catre Oficiul National De Prevenire Combatere A Spalarii Banilor? Mentionez ca la ... (vezi toată discuția)
Creditare asociat prin banca >15.000 euro Iulia_8891 Iulia_8891 In situatia in care un asociat imprumuta societatea cu o suma peste 15.000 euro in cont bancar sunt necesare ceva demersuri specifice /implicatii in relatia cu ... (vezi toată discuția)
Evaziune fiscala pe motive ciudate!!! cipri2014 cipri2014 s-a dispus urmarirea penala ... retinandu-se in sarcina acestuia ca in perioada x-y a obtinut din efectuarea unor tranzactii cu cetateni chinezi venituri in ... (vezi toată discuția)