avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 271 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Sporul de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Sporul de vechime

Buna ziua, sunt pensionar si m-a reangajat la aceeasi intreprindere imediat ce am iesit la pensie, avand mare nevoie de serviciile mele.
As vrea sa stiu daca am dreptul la sporul de vechime, in continuare, daca este corect sa mi se opreasca contributia la somaj.
Astept un raspuns,
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:10, 26 August 2015
Aveti dreptul la sporul de vechime numai daca acordarea acestuia este prevazuta in c.i.m., in reg.intern sau in ccm aplicabil angajatorului.

Contributia individuala pentru asigurarile de somaj nu trebuie sa va fie retinuta. De asemenea, nici angajatorul nu va achita contributia pentru asigurarile de somaj in cazul dvs.

Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:


Art. 18.
(1) În sistemul asigurãrilor pentru şomaj sunt asigurate, în condiţiile prezentei legi, persoanele fizice, denumite în continuare asiguraţi.

(2) Asiguraţii pot fi:
a) cetãţenii români care sunt încadraţi în muncã sau realizeazã venituri în România, în condiţiile legii, cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari;
b) cetãţeni români care lucreazã în strãinãtate, în condiţiile legii;
c) cetãţeni strãini sau apatrizi care, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa în România, sunt încadraţi în muncã sau realizeazã venituri, în condiţiile legii.

(3) Asiguraţii au obligaţia sã plãteascã contribuţiile de asigurãri pentru şomaj şi au dreptul sã beneficieze de indemnizaţie de şomaj, conform prezentei legi.

Art. 19. - În sistemul asigurãrilor pentru şomaj sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
a) persoanele care desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau pe bazã de contract de muncã temporarã, în condiţiile legii, cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari;
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contribuie somaj la angajatul pensionar radusimionescu radusimionescu Un angajat care este deja pensionat pentru limita de varsta trebuie sa plateasca contributia la somaj? Va multumesc (vezi toată discuția)
Angajat cu 4 ore / pensie de invaliditate SimonaVucea SimonaVucea Buna ziua, pt un angajat cu 4 ore, care are si pensie de invaliditate grad 3, I se retine contributia la somaj? In acest caz este scutit de impozit, si ... (vezi toată discuția)
Plata contributii la somaj (0.5%) pentru pensionari paralela2015 paralela2015 Buna ziua, Stiind ca atat angajatorul cat si angajatul datoreaza la bugetul asigurarilor pentru somaj o contributie de 0.5%, va rog sa-mi spuneti daca pentru ... (vezi toată discuția)