avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 273 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Incadrare juridica a faptei- termen depunere plangere?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Incadrare juridica a faptei- termen depunere plangere?

Buna ziua,
Intr-o dimineata la servici am fost jignit de mai multe ori de un coleg pe care l-am iertat, insa e o persoana care continua sa-mi faca probleme, mie si la alti colegi, deoarece este o pila de a managerilor, si profita din plin de acest lucru. Intr-o dimineata vorbeam cu cineva, iar acest coleg crezand ca rad de el, a inceput sa imi spuna ca ma sparge, ca eu sunt prost ca parintii mei sunt prosti ca mine, si sa nu mai vorbesc ca el ma sparge. Am trecut peste faza aceea, iinsa continua sa ne faca probleme.Acest lucru s-a intamplat la birou la locul de munca, dupa care tot el a depus reclamatie la resurse umane, unde in urma unei sedinta la care au participat cei doi manageri prieteni cu dansul,am primit un avertisment scris. As dori sa va intreb daca as putea sa depun plangere penala impotriva sa pentru calomnie, insulta si amenintari, si totodata as vrea sa merg si pe civil. Problema e ca a trecut o luna si jumatate de la incident. Mai pot sa depun plangere dupa atata timp? Se incadreaza aceste fapte la calomnie, insulta si amenintari? Multumesc anticipat..
Cel mai recent răspuns: Marctm , utilizator 10:37, 28 August 2015
Calominia si insulta nu mai sunt incriminate in C.P., se poate intenta insa un proces civil.
Pentru amenintare puteti depune plangere penala, dar ar trebui sa aveti niste martori care sa confirme ca primiti amenintari ca va bate.
Fiind vorba de o plangere prealabila, aceasta trebuie depusa in termen de 3 luni din ziua in care ati aflat de savarsirea faptei

ART. 206 c.p.
Ameninţarea
(1) Fapta de a ameninţa o persoană cu săvârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte păgubitoare îndreptate împotriva sa ori a altei persoane, dacă este de natură să îi producă o stare de temere, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, fără ca pedeapsa aplicată să poată depăşi sancţiunea prevăzută de lege pentru infracţiunea care a format obiectul ameninţării.
(2) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Multumesc pentru raspuns. Am 3 martori care au fost de fata, plus inca o colega care a iesit afara cand a vazut ca incepe sa vorbeasca asa, deoarece nu a vrut sa fie martora la ce se intampla. Dar as avea 3 martori care pot sa sustina tot ce s-a intamplat.Ati mentiona ca plangerea penala se poate depune in 3 luni. Pentru plangerea civila exista vreun termen in care trebuie depusa?
Multumesc foarte mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calomnie și amenințări pe facebook. se pot face plângeri penale împotriva celor care fac asemenea lucruri? Ctin2015 Ctin2015 buna ziua , avand in vedere ca spatiul virtual a devenit din ce in ce mai nociv , doresc sa intreb ce masuri legale se pot lua impotriva celor ce ... (vezi toată discuția)
Plangere penala? ArualAnele ArualAnele Buna, Am fost insultata la o postare de-a mea de pe pagina de Facebook si as dori sa stiu daca pot face plangere penala impotriva persoanei care m-a ... (vezi toată discuția)
Este insulta sau calomnie? gn_iuliana gn_iuliana Buna ziua.In primul rand as vrea sa scuzati continutul obscen al urmatorului text,primit azi dimineata pe facebook.As vrea sa stiu daca constituie insulta,daca ... (vezi toată discuția)