avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de risc maternal si concediu de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de risc maternal si concediu de maternitate

Buna ziua, sunt insarcinata in 5 saptamani, lucrez de 6 luni ca lucrator comercial si vroiam sa va intreb daca pot intra in concediu de risc maternal si de la ce luna?Din concediul de risc maternal se poate face legatura cu concediu de maternitate de 2 ani?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:06, 28 August 2015
1. Concediul de risc maternal se poate acorda:
- înainte de data solicitãrii concediului de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal);
- dupã data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, în cazul în care nu solicitati concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului (CCC) pânã la împlinirea vârstei de 1 an, 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pânã la 3 ani.

2. Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadã ce nu poate depãşi 120 de zile, de cãtre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens.

violetavio a scris:

... Din concediul de risc maternal se poate face legatura cu concediu de maternitate de 2 ani?


Din concediu de risc maternal se poate intra in concediu de maternitate - pre si postnatal - si apoi in concediu pentru cresterea copilului.

Potrivit OUG 96/2003, angajatorul este obligat sa asigure salariatei gravide, lauze sau care alapteaza conditii de munca fara riscuri pentru sanatatea acesteia sau a fatului.
In cazul in care angajatorul, din motive justificate, nu poate asigura aceste conditii, salariata are dreptul la concediu de risc maternal.

OUG 93/2006
Art. 9
În cazul în care o salariată se află în una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)–e) şi desfăşoară la locul de muncă o activitate care prezintă riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alăptării, în sensul celor prevăzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat să îi modifice în mod corespunzător condiţiile şi/sau orarul de muncă ori, dacă nu este posibil, să o repartizeze la alt loc de muncă fără riscuri pentru sănătatea sau securitatea sa, conform recomandării medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.

Art. 10
(1)În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate să îndeplinească obligaţia prevăzută la art. 9, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c)–e) au dreptul la concediu de risc maternal, după cum urmează:
a)înainte de data solicitării concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, salariatele prevăzute la art. 2 lit. c);
b)după data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevăzute la art. 2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicită concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la 3 ani.

(2)Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.

(3)Eliberarea certificatului medical se va face în condiţiile în care salariata s-a prezentat la consultaţiile prenatale şi postnatale, conform normelor Ministerului Sănătăţii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu risc maternal cpop3330 cpop3330 Medicul de medicina muncii recomanda concediu de risc maternal de 120 zile pana in a 31 saptamana de sarcina.Gravida a beneficiat de 24 zile pe noiembrie,31 ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal tudorcatalinaroxana tudorcatalinaroxana am avut concediu de risc maternal 110zile el este de 120 dupa ce termin concediul de sarcina si lauzie de 126 de zile pot sa-mi iau diferenta de 10 zile ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc pentru alaptare andyc25 andyc25 Buna ziua, Am auzit de curand faptul ca o salariata poate obtine concediul de risc pentru alaptare dupa efectuarea concediului pre si postnatal care ... (vezi toată discuția)