avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 704 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vecinul nu ma lasa sa fac gardul
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vecinul nu ma lasa sa fac gardul

Am cumparat o casa, iar intre proprietatea mea si unul dintre vecini nu a existat gard. Pentru o perioada de timp, zidul din spatele casei, a tinut loc de gard. In schita veche, exista o delimitare de 50 cm de la zid pana unde ar trebui sa fie gardul. Am inceput constructia gardului, iar vecinul nu este de acord cu cei 50 cm, spunand ca gardul ar trebui sa fie la limita picaturilor ce cade din stresina. In schita cadastrala pe care am facut-o la cumpararea casei, nu mai sunt trecute masuratorile in metri, iar vecinul nu vrea sa se uite la vechea schita unde este specificat 50 cm intre casa si locul unde trebuie sa fie gard. Peste toate astea, m-am trezit cu gardul mutat cu 10 cm in interior. Ce pot face?
Cel mai recent răspuns: did_oana , utilizator 15:47, 26 August 2009
daca pe cale amiabila nu va intelegeti cu vecinul, atunci speta va trebui solutionata pe calea instantei. apelati la un avocat. puterea unei hotarari judecatoresti este mai mare decat punctul de vedere al vecinului
In vederea reconstructie gardului proprietate comuna (de nu exista titulu sau semn care sa probeze contrariul ) e necesar si acordul proprietarului fondului vecin(intrucat proprietatea asupra acestui gard e comuna , fortata si perpetua).In caz ca refuza sa si-l exprime , nu va ramane decat sa sesizati judecatoria in a carei raza teritoriala e situat bunul imobil.
Atat pentru demolare , cat si pentru refacere , e necesara autorizatia , daca discutam de o constructie (nu de vreun gard din lemn sau plasa.)

Iar in cazul in care acesta e amplasat necorespunzator, e operanta actiune in stramutare de hotare.
Ultima modificare: Marți, 14 Iulie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Daca poprietarul v-a "luat" 10 cm, il puteti da in judecata fara probleme. In proces veti include si o actiune de granituire, prin care veti cere obligarea acestuia sa accepte gardul acolo unde ii este locul, la inaltimea prevazuta de lege.
Cu stima,
Av. Niculecu-Gorpin
buna ziua,
desi nu e aceasi situatie va rog sa imi dati si mie un sfat pt urmatoarea situatie

parintii mei s-au mutat acum 15 ani in localitatea natala a mamei mele unde si-au construit o casa pe pamantul parintilor ei
au semnat act de vanzare cumparare pe acea bucata de pamant si la 3 ani :dupa aceea s-a mutat acolo si sora ei , si ea construindu-si o casa gard in gard cu parintii mei, la fel primind pamantul printr-un act de vanzare cumparare.

problema este ca la momentul ca care acestia s-au mutat acolo, parintii mei aveau in spatele casei construita o anexa gospodareasca existenta la momenul la care ai mei au cumparat terenul, care prin nu stiu ce eroare a aparea in acte ca fiind pe trenul lor
la momentul respectiv ambele familii au decis de comun acord sa nu mute acea anexa de acolo si sa fac gard pe langa ea cu conditia ca parintii mei sa le dea voie sa traseze gardul in celalalt capat cu un metru in interiorul curtii noastre ca sa poata avea aces la strada
astazi parintii mei au primit citatie de chemare in judecata in judcata pt ocuparea abuziva a acelei bucati de pamant din spatele casei - individul uitand complet se pare de conventia verbala prin acre s-au inteles ca in locul acelei portiuni ei au primit o alta in capatul opus.
mentionez ca atunci cand s-au mutat vecinii sunt cei care au facut gardul asa si deci ar trebui sa fie o dovada a faptului ca a existat o intelegere verbala. nu conteaza faputl ca atata timp (12 ani) nu a fost deranjat de acest lucru si acum este?
acum cativa ani sotia lui (sora mamei mele ) a murit si copii nu au deschis succesiune iar actul de proprietate era doar pe numele ei ?

ne poate da in judecata? va castiga? poate cere despagubiri?
va castiga in instanta?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Chermat in judecata did_oana did_oana buna ziua, parintii mei s-au mutat acum 15 ani in localitatea natala a mamei mele unde si-au construit o casa pe pamantul parintilor ei au semnat act de ... (vezi toată discuția)
Ne da in judecata dupa 12 ani pt o palma de pamant did_oana did_oana buna ziua, parintii mei s-au mutat acum 15 ani in localitatea natala a mamei mele unde si-au construit o casa pe pamantul parintilor ei au semnat act de ... (vezi toată discuția)
Proces civil marian camelia marian camelia parintii mei au cumparat o casa in 1997 de 300mp din care:20 lungime si 15 latime.acum sunt dati in judecata de vecinul din spatele casei care a cumparat de ... (vezi toată discuția)