avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent de insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent de insertie

Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu data obligatorie de a ma intoarce la locul de munca pt a beneficia de stimulent.
Situatia sta in felul urmator: Am nascut in 08.11.2014 .Tatal copilului nu a lucrat 12 luni inainte ca eu sa nasc, deci din cate am inteles nu poate beneficia de 1 luna concediu de paternitate. In aceasta situatie sunt obligata sa revin la locul de munca inainte sa implineasca copilul 11 luni sau pot sa incep doar cu cateva zile inainte sa implineasca 1 an ( de ex 2.11.2015) pentru a beneficia de stimulentul de insertie pana la 2 ani?
Cel mai recent răspuns: Andaluzia89 , utilizator 18:09, 3 Septembrie 2015
1. Daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC si refuza sa intre in CCC , atunci durata CCC pentru mama se diminueaza cu o luna de zile, mama revenind la serviciu cu o luna de zile mai devreme.
Ziua în care se va relua activitatea profesională este ziua următoare celei în care copilul împlineşte 1 an si 11 luni.

Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC si refuza sa intre in CCC , atunci durata CCC pentru mama nu se mai diminueaza cu o luna de zile.
Ziua în care se va relua activitatea profesională este ziua următoare celei în care copilul împlineşte 2 ani.

2. Stimulentul de insertie se acorda, potrivit OUG nr. 111/2010,pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului de pana la doi ani, daca acestea obtin venituri impozabile dupa ce copilul implineste un an, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre acesta a varstei de doi ani.

Norme de aplicare a OUG 111/2010
art. 12

(1) Stimulentul de inserţie prevăzut la art. 7 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă se acordă lunar persoanelor îndreptăţite care au optat pentru acordarea concediului pentru creşterea copilului şi a indemnizaţiei lunare prevăzute la art. 2 alin. (1) din ordonanţa de urgenţă, dacă acestea realizează venituri supuse impozitului, după cum urmează:
a) înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, în situaţia prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanţa de urgenţă;
b) după împlinirea de către copil a vârstei de un an, în situaţia prevăzută la art. 2 alin (1) lit. b) din ordonanţa de urgenţă.
....
Pentru ce varianta de CCC ati optat initial, in scris: pana la varsta copilului de 1 an sau pana la varsta copilului de 2 ani?
In cazul in care ati optat pentru CCC cu o durata de 1 an , stimulentul de insertie se acorda, conform OUG nr. 111/2010, pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului de pana la un an, daca acestea obtin venituri impozabile inaintea implinirii de catre copil a varstei de un an, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre acesta a varstei de doi ani
Am optat pentru CCC pana la varsta de 1 an si avand in vedere ca tatal nu indeplineste conditiile de acordare a CCC (nu are 12 luni lucrate anterior nasterii copilului), pot ramane eu si pt luna a 12-a ? Va rog sa ma informati si daca trebuie depusa vreo declaratie pe proprie raspundere, si unde... Multumesc !
1. Daca tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de indemnizatia pentru CCC si refuza sa intre in CCC , atunci durata CCC pentru mama nu se mai diminueaza cu o luna de zile.
In speta, ziua în care se va relua activitatea profesională este ziua următoare celei în care copilul împlineşte 1 an.

2. In cazul in care ati optat pentru CCC cu o durata de 1 an , stimulentul de insertie se acorda, conform OUG nr. 111/2010, pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului de pana la un an, daca acestea obtin venituri impozabile inaintea implinirii de catre copil a varstei de un an, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre acesta a varstei de doi ani.

3. Mergeti la AJPIS si sa anuntati ca tatal copilului nu indeplineste conditiile de acordare a CCC si a indemnizatiei respective.

Alte discuții în legătură

Concediul de crestere copil de o luna allinaa allinaa Buna seara! In cazul in care tatal nu indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului, mama poate ramane in concediu de crestere ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie ccc si revenirea la munca ORoxanaI ORoxanaI Buna seara! Dupa ce am citit legislatia mi-au ramas cateva lucruri neclare. 1. Daca optez pt CCC de 2 ani si dupa un an hotarasc sa ma intorc la munca pot sa ... (vezi toată discuția)
Când trebuie sa ma întorc la locul de munca Monica Alexe Monica Alexe Dacă in Septembrie anul viitor copilul meu face 2 ani când ar trebuie sa revin la servici,in condițiile in care sunt mama singura? (vezi toată discuția)