avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Clasarea solutiei, fara audiere
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Clasarea solutiei, fara audiere

Stimati juristi,

Ma confrunt cu urmatoarea problema.
O plangere penala este depusa la parchet tribunal. In plangere este descris toate motivele de nemultumire in cauza, cerand sa se faca cercetari pentru dreptate.
Dupa o perioada de timp, persoana care a depus plangere, primeste un plic de la parchet tribunal, iar in plic era ordonanta cu clasarea solutiei dispusa de catre procuroare. In aceasta ordonanta, procuroarea, spune ca a facut cercetari si a ajuns la concluzia ca nu exista motive de urmarire penala.

Exista o asemenea procedura in care un procuror / procuroare sa claseze solutia fara ca mai intai sa emita o citatie catre persoana care a depus plangerea, cu o invitatie in care sa fie ascultata inainte de a clasa solutia?
Dacă nu sunteţi mulţumită de soluţia dată, aveţi dreptul să face plângere împotriva actelor şi măsurilor luate de procuror, în termen de 20 zile de la primirea actului. Plângerea o veţi adresa prim procurorului al parchetului şi aveţi dreptul să vă prezentaţi nemulţumirile . Respectaţi termenul.
ART. 339-341 NCPP
Acest lucru de a depune plangere la procuror ierarhic stim, vom respecta termenul, dar noi am intrebat cu totul altceva, am intrebat daca exista legalitatea ca un procuror de caz sa claseze solutia fara ca mai intai sa citeze si sa audieze persoana in cauza.

Nu cumva procuroarea nu a respectat C.p.p.?
Persoana care a depus plângerea a declarat ceeace avea de declarat, de spus, prin plângerea depusă. Nu orice faptă constituie o infracţiune şi doar acestea pot fi urmărite penal. Trebuie să rezulte elementul subiectiv şi obiectiv care să constituie infracţiunea iar pe de altă parte, poate fi o acţiune , un litigiu civil şi atunci nu există infracţiune.
Faceţi plângerea mai departe şi arătaţi ce nu a făcut procurorul de caz.
Probabil din cuprinsul plangerii rezultă vreunul dintre cazurile de împiedicare a exercitării acţiunii penale prevăzute de art. 16 alin. (1) c.p.p. din acest motiv a dispus clasarea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Articol cod procedura penala Just-drept Just-drept De la 1 februarie stiu ca s-a modificat NCPP,si doresc sa stiu daca mai e valabile aceleasi articole din vechiul cod de procedura penala. In fapt inainte era ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva ordonantei de clasare/penal georgem80 georgem80 Buna seara, Cu speranta ca voi putea fi ajutat, ingadui sa adresez si sa prezint umatoarea situatie de fapt. In 12 August .2016 a fost inregistrat la ... (vezi toată discuția)
Renuntare la u.p. Tarzan2012 Tarzan2012 Procurorul de caz, in temeiul art. 318 alin. 12 NCP a sesizat judecatorul de camera preliminara pentru confirmarea solutiei de renuntare la urmărirea ... (vezi toată discuția)