avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... inselaciune, abuz de incredere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

inselaciune, abuz de incredere

Anul trecut in septembrie o colega a apelat la mai multe persoane (fara sa stim unii de altii) pentru a imprumuta bani de la acestea. Eu am cazut la o intelegere cu ea ca iau imprumut bani din banca pe numele meu, (pt ca ea nu avea carte de munca) dar sa puna garantie apartamentul. Au pus garantie parintii ei, stiind ca o vor ajuta sa achite alte datorii mai vechi si ca astfel va scapa de stresul acelor persoane. Intre timp ea a mai imprumutat si de la alte persoane bani, si a ajuns indatorata "pana peste cap". Eu am platit ratele pana acum pentru ca ea nu a avut de unde sa plateasca, si cand am aflat ca a luat din alta parte alti bani, i-am spus sa se descurce cu ratele. De buna credinta, am spus ca nu vor fi probleme cu ea, dar am descoperit ca ne mintea pe fiecare dintre persoanele care am fost inselate de promisiunile ei. Uni au spus ca o dau in judecata pentru recuperarea banilor.
Eu ma gandesc ca un astfel de comportament se numeste manipulare si abuz de incredere pentru a intra in posesia unor sume de bani necuvenite..., deoarece ea este in situatia de a fi luat bani din multe parti de la multe persoane si tot pe incredere, abuzand de prietenia cu fiecare dintre acestia, si declarand ca va inapoia banii intr-un anumit timp, dar nu a facut-o. Chiar a folosit manipularea si naivitatea multora dintre noi. Care ar fi posibilitatea ca sa rapunda pentru faptele ei ? Mai mult, s-a divortat intre timp si acum vrea sa vanda aprtamentul comun sotilor, deci posibil sa nu mai poata fi recuperate acele prejudicii aduse atator oamenii daca ea nu mai are nici un bun in proprietate?
Cel mai recent răspuns: MIHAI GRIGORE , Avocat 21:39, 14 Iulie 2009
Mergeti la politie si depuneti plangere impotiva ei (e singura solutie).
Depuneti plangere, atat dvs. cat si celelalte persoane care au ajutat-o , insa nu pentru abuz de incredere ci pentru inselaciune.
Este indicat sa aveti inscrisuri doveditoare, martori pe situatia de fapt si ca toate persoanele vatamate sa formuleze plangere.
O alta posibilitate ar fi-in caz ca debitul este recunoscut de catre debitoare- sa formulati o actiune civila (in pretentii/somatie de plata) cat mai repede si sa-i puneti interdictie de instrainare pe imobilul pe care inca il mai detine, eventual sa interveniti "fortat" in procesul de partaj...
Puteti avea sanse mai mari de recuperare a sumelor de bani imprumutate debitoarei, intr-un timp mai scurt, "apeland latura civila a cauzei..." si nu cea "penala":)
Ultima modificare: Marți, 14 Iulie 2009
Iuliana Cermak, Avocat
Daca sunt acte doveditoare ca in acelas mod a procedat si cu alte persoane,ne aflam sub incidenta disp. art.215 c.p.
Cel mai bine este sa formulati o plingere penala,la fel sa identificati si celelante persoane inselate si sa depuna plingere...
Cu alte persoane are hartie facuta pt banii luati, nu cu toti, insa ei pot sa mearga pe cale civila.
In cazul in care nu mai platesc ratele si se ia apartamentul, eu voi fi data in judecata de parinti pt a-si recupera paguba. Eu trebuie sa am posibilitatea sa dovedesc ca banii sunt la ea. Ori acest lucru nu-l pot face, pt ca nu am hartie scrisa, doar printr-un flagrant, eventual, dar nu cunosc care sunt metodele recunoscute de instanta si ce sa fac. Ma puteti indruma in acest sens? Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Recuperarea apartamentului luat de banca deliachiuzbaian deliachiuzbaian Am luat un credit pe care l-am impartit in 1/2 cu o prietena si pentru care a pus ipoteca apartamentul parintii acesteia. Eu si sotul suntem cei care am semnat ... (vezi toată discuția)
Abuz de incredere dragomirdana dragomirdana Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea speta, intrucat nu stiu cum sa procedez. In luna iulie anul trecut am facut imprumut pe numele meu ... (vezi toată discuția)
Bani imprumutati razz. razz. daca am dat o suma de bani fara nicio chitanta iar acesta refuza sa mii innapoieza pot sa-i mai recuperez? (vezi toată discuția)