avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul la plata zilelor de concediu odihna existente ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul la plata zilelor de concediu odihna existente in contract in cazul demisie

Buna Ziua,
Doresc sa stiu in cazul in care mi-am incetat contractul de munca in 17 august 2015 dupa incheierea concediului de maternitate in care am ramas din 14 aprilie2015 si nu am luat zilele de concediu de odihna din 2015,acestea imi revin sa mi se plateasca?
Eu am semnat demisia in data incetarii concediului de maternitate pe 17 aug 2015,dar la sfarsitul lunii in 31 nu am primit decat banii pe concediu .
Din cate stiu de anul acesta zilele de concediu de odihna merg si pe perioada concediului medical,respectiv de maternitate.
Poate nu am fost foarte explicita,as vrea sa stiu daca imi revin zile de concediu de odihna din ianuarie pana in 17 aug 2015,si daca firma este obligata sa mi le plateasca ,eu de altfel nu am primit nici o copie dupa decizia de incetare a contractului/cerere de demisie.
Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 9 Septembrie 2015
DELPH, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:20, 9 Septembrie 2015
1. Potrivit art.146 alin.3 C.mun., la incetarea c.i.m. zilele de CO neefectuate de catre salariat se compenseaza in bani de catre angajator.

Art.146 C.mun.
....
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

In speta, la data platii drepturilor salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. , angajatorul trebuie sa va achite si compensarea in bani a CO neefectuat.

2. In cazul unei actiuni in instanta, termenul de prescripţie este cel mentionat de art. 268 alin. (2) din Codul muncii, respectiv cererea în instanţă a salariatului va putea fi formulată în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului.

Daca salariatul nu va solicita in instanta acordarea CO,sau acordarea sumelor compensatorii în cazul neefectuării concediului, în termenul de prescripţie, angajatorul/instanta va putea invoca excepţia prescripţiei dreptului la acţiune pentru drepturile ce nu sunt solicitate în termenele de prescripţie prevăzute de lege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Compensare concediu odihna in bani cristina29 cristina29 Buna ziua! Conform Codului Muncii, concediul de odihna neefectuat se compenseaza in bani doar la incetarea contractului de munca. Dar daca acest CO nu s-a ... (vezi toată discuția)
Drepturi co la expirare preaviz Silvia Dumitru Silvia Dumitru Buna ziua, In cazul in care a expirat preavizul de 20 zile ptr restructurare post, iar salariatul nu a solicitat concediul de odihna ptr perioada lucrata, i ... (vezi toată discuția)
Concediu din 2015, pierdut? Radu Palu Radu Palu Am constatat ca mai am zile de concediu din 2015. Daca stiu bine se pot lua in 18 luni de la sfarsitul lui 2015, deci termenul ar fi expirat in iunie anul ... (vezi toată discuția)