avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Diurna legal angajat sector privat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Diurna legal angajat sector privat

Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti care este diurna legal ptr.un angajat dintr-un srl.
Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:20, 9 Septembrie 2015
Salut. 42,5 lei/zi, valoarea diurnei ce depășește această sumă este venit de natură salarială la persoana fizică și supusă impozitului pe venitul din salarii și asigurărilor sociale obligatorii.
Nu exista niciun text de lege care sa prevada asa ceva pentru sectorul privat.

Potrivit dispozitiilor dispozițiile art. 2 din H.G. nr. 1860/2006, pentru salariaţii din cadrul companiilor naţionale, societăţilor comerciale şi regiilor autonome la care drepturile salariale se acordă prin negociere, drepturile băneşti pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării în cadrul localităţii, în interesul serviciului, se acordă în condiţiile prevăzute în contractele colective sau individuale de muncă.

In Codul fiscal se prevede expres ca diurna pentru mediul privat este deductibila in limita a 2.5 ori nivelul legal stabilit prin hotărâre a Guvernului pentru personalul din instituţiile publice. Astfel :
- pentru delegatii in tara diurna maxima este de 42.50 lei/zi, care reprezinta de fapt 2.5 ori nivelul stabilit pentru institutiile publice, care la zi este de 17 lei.

- pentru delegatii in tari UE , diurna maxima este de 87.50 euro/zi. Nivelul stabilit pentru institutiile publice este de 35 de euro/zi de deplasare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diurna pentru 90zile Nastea.B Nastea.B Este corect legal ca diurna primele 30zile sa fie achitata40euro,restul zilelor doar32euro deplasare in Cehia (vezi toată discuția)
Schimbare forțată a locului de muncă pentru a mă obliga să demisionez Irinelpp Irinelpp Este legal? Joi 12.04.2018 am fost la serviciu dar am fost trimis acasă unde mă aștepta un E-mail prin care eram informat sec că în vederea îndeplinirii ... (vezi toată discuția)
Diurna interna si externa utilizator86 utilizator86 Buna seara! Sotul meu are deplasari in tara si in strainatate, atat UE cat si in alte state din afara UE, uneori si cate 2 saptamani, apoi revine sta acasa ... (vezi toată discuția)