avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufruct viager

Buna ziua tuturor.
Ma aflu in urmatoarea situatie si incerc sa vad care ar fi solutia:

In 2001 am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct viager cu o batranica (la data aceea, in varsta de 65 de ani si in deplinatatea facultatilor mintale).

Clauzele contractului:
- eu proprietar cu obligatia de a plati impozitele si fondul de rulment incepand de la data incheierii contractului
- batranica X cu drept de uzufruct pe perioada vietii si obligatia de a plati cheltuielile ce deriva din folosinta imobilului.
Eu voi intra in posesia deplina a apartamentului in momentul decesului batranei. (proprietatea nuda)

Anul acesta s-a imbolnavit si, neavand rude sau urmasi, cei de la Autoritatea tutelara/Primarie au internat-o la spitalul de boli psihice si, ulterior la un azil de batrani. (ieri). Batrana nu se poate descurca singura, nu poate umbla, nu se poate deplasa pentru a-si face nevoille si sufera de senilitate mixta, nu mai este prea lucida.

Apartamentul este intr-o stare foarte proasta (de la incheierea contractului si pana in prezent, batrana avand aprox 10 pisici care au cam distrus tot, facandu-si nevoile peste tot). Mirosul groaznic emanat din apartament se simte in toata scara, ceea ce a a atras furia vecinilor.


Batrana nu a vrut sa trecem in contract obligatia mea de a o intretine asa ca nu pot sa fac nimic pentru ea.

Intrebari:
1. Cine plateste cheltuielile de intretinere ale apartamentului de acum inainte (teoretic batrana este inca uzufructuar dar locuieste la azil si pensia ei de 1000 lei se duce acolo)?
Nu se poate considera asta o incalcare a obligatiilor din contract astfel ca eu sa intru in posesia deplina a apartamentului si astfel sa ma pot ocupa de renovarea si folosirea apartamentului?

2. Exista posibilitatea sa deschid un proces pentru ca eu sa intru in posesia apartamentului in situatia din prezent?

V-as ruga sa imi dati niste sfaturi ca sa stiu de unde pot sa pornesc si daca este necesar un avocat.
Va multumesc .:worthy:
Cel mai recent răspuns: Daniela99 , utilizator 18:27, 14 Iulie 2009
Nu puteti dobandi deplina proprietate asupra apartamantului decat fie cu acordul autoritatii tutelare, fie la decesul batranei.

Folosinta apartamentului o puteti dobandi insa ca stare de fapt - cred ca nimeni si nimic nu va va impiedica sa folositi apartamentul, sa-l puneti la punct, sa achitati utilitatile in numele batranei, toate acestea putand fi privite ca fiind o gestiune de afaceri.
Deci, LEGAL, as putea sa folosesc aparatamentul daca batrana nu il foloseste.
Cei de la Administratia Sociala Comunitara au spus ca vor face un referat cu privire la internarea batranei la azil si starea ei de sanatate pe baza documentelor de la spital.

Eu m-am gandit ca, intr-un eventual proces, la care vor fi citati si ASC, vecinii si voi duce si documente de la medic, sa obtin o hotarare judecatoreasca prin care sa intru in posesia apartamentului.

Teama mea este ca, dupa ce voi investi 10.000 eur in apartament, batrana se va intoarce de la azil si va tine din nou pisici in apartament care vor distruge toata munca mea. Ca sa nu mai vorbesc ca batrana nu poate avea grija de ea, nu poate sa isi faca nevoiel la toaleta...etc.
Uitati ce am gasit:

Art. 558. - Uzufructul poate inceta asemenea prin abuzul ce face uzufructuarul de folosinta sa, sau aducand stricaciuni fondului, sau lasandu-l sa se degradeze din lipsa de intretinere. Creditorii uzufructuarului pot interveni in contestatiile pornite in contra-i pentru conservarea drepturilor lor; ei pot propune repararea degradarilor facute si a da garantii pentru viitor.
Judecatorii pot, dupa gravitatea imprejurarilor, sau a hotari stingerea uzufructului, sau a lasa pe proprietar sa se bucure de fructele obiectului supus la uzufruct, cu indatorire de a plati pe fiecare an uzufructuarului sau celor ce prezinta drepturile sale o suma hotarata pana in ziua cand uzufructul urma sa inceteze.


Daca batrana a abuzat de imobil si a distrus imobilul tinand in apartament 10 pisici (martori sunt vecinii) iar acum e la azil si nu mai foloseste apartamentul, in eventualitatea unui proces, nu as obtine proprietatea absoluta a apartamentului si defintarea uzufructului viager?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct viager Daniela99 Daniela99 Buna ziua tuturor. Ma aflu in urmatoarea situatie si incerc sa vad care ar fi solutia: In 2001 am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu uzufruct ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager Amalia_E Amalia_E Sunt in urmatoarea situatie. In urma cu 7 ani am cumparat de la o batrana un apartament prin incheierea unui contract de vanzare-cumparare cu uzufruct ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri in legatura cu un cotr. v/c cu clauza de intretinere florance01 florance01 salutare la toata lumea, am si eu o nelamurire in legatura cu un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretine. Pe durata derularii contractului ... (vezi toată discuția)