@S4ndok4n,
Din mesajele dumneavoastra se vede ca nu ati reusit (atat dumneavoastra cat si presedintele si administratorul) sa formati o echipa, sa va intelegeti. Iar cand spun sa va intelegeti, nu inseamna sa va intelegeti la rau, ci la bine. Cat de vinovat sunteti dumneavoastra ori ceilalti doi de aceasta, e greu de spus.
Dar ca cenzor aveti dreptul si obligatia sa-i convingeti pe toti din echipa sa respecte legea. Multe din neregulile prezentate nu sunt de neindreptat, nu ati prezentat cumva ca ar fi sustras banii asociatiei, ca a disparut cu sume enorme s.a.m.d. Poate ca omul nu stie, nu procepe si atunci trebuie sa i se arate.
De aceea este foarte importantca cineva ca presedinte si cu atat mai mult ca cenzor as stie foarte bine legislatia, dar sa stie a lucra cu omul.
Spuneti ca ati convocat adunarea generala ca sa hotarati schimbarea administratorului. E o greseala! Adunarea generala alege presedintele, membrii comitetului si comisia de denzori. Nu administratorul.
Poate mai potrivit era la acea adunare (sau la urmatoarea) sa alegeti alt presedinte, poate sia lti membri ai comitetului... Puteati sa candidati si sa deveniti presedinte.
Apoi ca presedinte, stabiliti atributiunile administartorului, schombarea acestuia s.a.m.d., fara a convoca adunarea generala.
Spunet ca:
1. In urma celor constatate si a hotararii luata prin votul majoritatii cum putem demite efectiv administratora care este angajata cu CIM.?
2. Care este procedura de demitere si care sunt pasii legali de urmat?
3. Unde putem reclama aceste nereguli?
4. Daca presedintele isi da demisia, iar comitet executiv nu avem cum procedam pentru a reintra in normal?
5. Cum procedam sa cerem un audit iar persoanele vinovate sa plateasca?
1. Demiterea administratorului o face presedintele (nu adunarea generala), cu respectarea codului muncii atat timp cat are CIM, asa cum spuneti.
2. Cel mai simplu e sa discutati cu administartorul sa-si prezinte demisia. In baza acestei demisii (scrise de administrator), presedintele da o deciziie.. Dar nu prea e cazul la dv ca, din cate spuneti, nu puteti discuta cu administratorul si nici cu presedintele.
Asa ca primul pas atr tot cel descris mai sus: alegeti alt presedinte.
3. Neregulile descrise de dv se rezolva in asociatie.
4. Daca presedintele isi da demisia (ori trece pe lumea cealata, dispare peste granite...), comitetul executiv convoaca adunarea generala si alege alt presedinte. Comitet trebuie sa aveti. Atunci cand ati fost ales cenzor, au fost alesi si membrii comitetului. Daca au disparut toti, convocati adunarea generala prin semnatura a minim 20% dintre proprietari si alegeti presedinte, comitet, cenzori.
5. Problemele prezentate de dumneavoastra intra in sarcina cenzorului asociatiei sa le indrepte in colaborare cu administratorul, presedintele sau alti membri ai comitetuliui care se pricep.
Daca vreti totusi o verificare facuta de cineva din afara asociatiei, aplelati la CECCAR, angajati un expert contabil, explicati-i ce anume sa verifice.., si in functie de obiectivele stabilite, de perioada de verificat, o sa va spuna cat va costa. Sigur ca o asemenea verificare ar trebui sa aiba o motivatie serioasa, pentru ca va poate costa foarte mult in compartie cu diferentele mici de bani de care ne povestiti dumneavoastra. Abia pentru o asemenea expertiza ar trebui consultati proprietarii, eventual in adunarea generala in care alegeti alt presedinte.
Dar, ca cenzor ales, cred ca vecinii au incredere in dumneavoastra iar dumnaevoastra puteti face toate verificarile pe orice perioada. Asa puteti determinati ca de acum inainte cu acest administrator ori altul, sa se respecte legislatia, sa se intocmeasca bine listele de plata....