avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rezolutiune antecontract vanzare-cumparare - pasi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rezolutiune antecontract vanzare-cumparare - pasi necesari pentru recuperare avans

Am semnat in aprilie in calitate de cumparator un antecontract notarial de vanzare-cumparare pentru un teren care avea ceva probleme, pe care proprietarul s-a angajat sa le rezolve in termen de 3 luni prin initiarea unui PUZ modificator la primarie (pentru schimbarea functiunii terenului si eliminarea unui servituti).

La semnarea antecontractului am platit un avans de 70% din pretul terenului cu titlu de arvuna si am specificat in antecontract ca in cazul in care proprietarul nu-si va indeplini obligatia de modificare a PUZ-ului va trebui sa returneze dublul avansului, exceptand cazul in care modificarea PUZ-ului nu reuseste din motive independente de culpa sa (de exemplu nu este aprobat de consiliul local), caz in care trebuie sa-mi returneze doar avansul.

3 luni mai tarziu proprietarul inca nu reusise sa faca demersurile pentru modificarea PUZ-ului (nu a demarat procesul la Primarie) si i-am mai prelungit termenul initial cu inca 2 luni. Acum urmeaza sa expire si noul termen si nu doresc sa-l mai prelungesc inca o data.

Am cateva intrebari in legatura cu pasii pe care ai trebui sa-i urmez de acum incolo ca sa ma asigur ca imi vor recupera cel putin avansul in cazul in care vanzatorul nu doreste sa-l returneze de bunavoie.

1. Din cate am inteles de pe forum, primul pas ar fi sa-l notific pe vanzator printr-un executor judecatoresc sa se prezinte la notar cu toate actele pentru incheierea contractului de vanzare-cumparere, in data la care expira noul termen. Ce se intampla insa daca vanzatorul nu ridica notificarea respectiva de la posta? Va trebui sa-i retrimit notificarea?

2. In data stabilita, as vrea sa-l rog pe notar sa incheie o certificare de fapte prin care sa certifice ca eu mi-am indeplinit obligatiile (am restul de bani si sunt dispus sa semnez) insa vanzatorul nu si le-a indeplinit pe a lui.

3. Vanzatorul are prin antecontract 14 zile sa-mi vireze banii inapoi in cont. Conform articolului 2386 (2) Cod Civil beneficiez de ipoteca legala asupra terenului pana la restituirea avansului. Trebuie sa inregistrez ipoteca in Cartea Funciara? De la ce data o pot inregistra? Care sunt pasii pentru inregistrare?

4. Antecontractul contine un pact comisoriu de grad IV formulat in felul urmator:

In cazul in care promitentul vanzator nu va face demersurile pentru modificarea PUZ-ului si nu depunde documentatia solicitata pentru aprobare la Consiliu Local sau documentia depusa este incorecta/incompleta prezentul contract se reziliaza de plin drept, iar promitentul vanzator va restitui beneficiarului cumparator avansul achitat si va achita acestuia suma de X (echivalentul avansului achitat) cu titlu de daune-interese.


In situatia in care va trebui sa-l execut silit pe vanzator pentru recuperarea banilor, mai este necesara rezolutiunea pe cale judiciara a antecontractului?

5. Antecontractul contine de asemenea si o clauza legata de punerea in intarziere:

Partile sunt puse de drept in intarziere in cazul neindeplinirii la data D a vreuneia dintre obligatiile asumate prin prezentul contract.


Mai este necesar sa-i trimit vreo notificare vanzatorului daca el nu respecta termenul de 14 zile, in afara de cea descrisa la punctul 1 (prin care ii cer sa se prezinte la notar).

Daca aveti orice alte sfaturi legate de pasii urmatori, mi-ar fi foarte utile.

Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Ultima modificare: Joi, 10 Septembrie 2015
dorincornea, utilizator
Cel mai recent răspuns: dona c , utilizator 22:04, 21 August 2022
buna seara.
Sub rezerva unui raspuns incomplet va pot spune urmatoarele:
1. puteti cere executorului judecatoresc sa transmita notificarea prin agent procedural, adica trimite pe cineva acasa la el sa ii inmaneze notificarea. Daca nu gaseste pe nimeni sau nu vrea sa deschida usa, agentul procedural va lipi pe usa ap. notificarea impreuna cu un ziar din ziua respectiva si va fotografia "panorama" pentru a putea face dovada ca in ziua x la ora y s-a prezentat la locatie si nu era nimeni sau nu i s-a deschis usa.
2. puteti cere notarului o astfel de certificare si chiar e indicat
3.da, trebuie inregistrata la carte funciara, imediat. Va prezentati cu toate documentele la Carte Funciara si completati formularele de acolo si anexati in original sau copie legalizata actele necesare. Nu uitati coie a cartii dvs de identitate, ca domnii de la CF nu prea au copiatoare in zona o sa alergati mult daca nu veniti pregatit de acasa cu toate actele in ordine. Sau platiti notarul sa faca el lucrul aceasta, evident contra cost.
4. parerile sunt impartite.
5. pt siguranta dvs da, ii mai trimiteti o notificare prin executor cu agent procedural
6. pregatiti-va sa formulati si o plangere penala. banuiala mea este ca persoana in cauza dupa ce s-a vazut cu 70% din pret in buzunar nu mai are de gand va va vanda sau sa va dea vreun ban inapoi, cel mai probabil a fugit deja cu banii sau a facut ceva cu ei de asa natura incat dvs nu va mai puteti atinge de ei. La politie daca ii faceti plangere penala va declara nonsalant ca i-a pierdut la jocuri de noroc sau ceva asemanator. Probabil ca "omul" a fost invatat bine cum sa procedeze bazandu-se inclusiv ca la noi justitia se misca precum melcul.
7. ce nu inteleg eu este cum ati putut sa platiti un avans asa mare fara a pune ipoteca pe teren incepand cu momentul antecontractului sau de ce nu ati apelat la un cont escrow. stiu ca nu e ce va doriti sa auziti dar v-ati cam creat singur neplaceri enorme. sa speram ca totusi persoana va fi cooperanta si va va restitui macar banii platiti ca avans.
succes!
cu stima, cassy
Va multumesc mult pentru sfaturi.

La punctul (3), voi cere notarului inscrierea ipotecii odata cu solicitarea certificarii de fapte. Antecontractul a fost deja inscris in cartea funciara (la incheierea lui), insa din cate inteleg acea inscriere nu este echivalenta cu o ipoteca si va trebui sa solicit inscrierea ipotecii legale separat.

Stiu ca un cont escrow ar fi fost o varianta mai buna pentru mine insa din pacate nu am mers pe varianta asta pentru ca am considerat-o prea complicata pentru vanzator.

Relatia de pana acum cu vanzatorul a fost ok si nu ma astept sa dispara cu banii (terenul e mostenit din familie, el locuieste chiar langa teren si nu pare sa fi facut actul asta pentru o "teapa" imobiliara). Pur si simplu nu are abilitatile necesare pentru a gestiona procesul birocratic necesar modificarii PUZ-ului. In principiu sper sa pot rezolva amiabil situatia si sa-mi recuperez doar avansul + cheltuielile mele nu dublul avansului, insa doresc sa fiu in regula din punct de vedere legal cu actele sa nu ajungem totusi la situatia in care el nu imi poate returna sumele respective si sa raman cu paguba.
cu tot respectul domnule Cornea, daca s-a ajuns deja aici, in acest punct in care dvs va puneti aceste intrebari nu e de bine din punctul meu de vedere, care, evident, poate fi eronat.
Vazand raspunsul dvs la mesajul meu indraznesc sa va sugerez o solutie care consider ca v-ar avantaja, de fapt ar fi tipul "win-win situation" respectiv vanzatorul sa va dea o procura prin care va imputerniceste pe dvs sa obtineti actele pe care dansul nu are capacitatile necesare sa le obtina cu o scadere din pret echivalentul efortului pe care dvs il depuneti in viitor pentru a fi perfectat contractul de vanzare cumparare.
Sau o scadere de pret pentru a angaja un tert care sa depuna/scoata actele necesare.
cu stima, cassy

PS. Am uitat sa va spun. Personal cred ca deja nu are de unde sa va dea banii inapoi, deci va incerca sa traga de timp. Imposibil in 3 luni sa nu fi "intrat" in bani macar cu un aragaz nou pt sotie de ex sau un tel mobil de ultima generatie pe care in mod normal nu si l-ar permite prea usor.
Ultima modificare: Joi, 10 Septembrie 2015
cassy, utilizator
in situatia dvs. solutia este sa achitati diferenta de pret in urma unor notificari bineinteles, apoi sa solicitati instantei hotarare care sa tina loc de act de vanzare-cumparare cu inscrierea lititgiului in cartea funciara , in caz contrar veti pierde totul, procesul se intenteaza in termen de 6 luni de la scadenta altfel se va invoca prescriptia potrivit noului cod civil .Banii nu ii veti vedea inapoi pt. ca nu ii mai are probabil s ia urmarir sa faceti dvs. demersurile si cheltuielile, pe svcurt v-a pacalit. Plangerea penala nu va ajuta sa deveniti proprietar si nci nu cred ca se va incepe urmarirea penala pt. ca nu are nici o vina ca primaria nu isi face treaba.
Consultati un avocat, nu faceti nici un demers fara avocat .
Nu mai trebuie notificat vanzatorul, scrie in ante contract...partile sunt puse de drept in intarziere.

Alte discuții în legătură

Contract care sa constituie titlu executoriu pentru recuperare arvuna dorincornea dorincornea Am semnat un antecontract de vanzare-cumparare pentru un teren, insa tranzactia respectiva nu s-a mai finalizat din cauza vanzatorului (cazul e detaliat intr-o ... (vezi toată discuția)
Nerespectare antecontract trandafir88 trandafir88 buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatorea problema: -am incheiat acum un an un antecontract autentificat la notar pentru achizitia unei case aflata in ... (vezi toată discuția)
Cumparare parcela dintr-un teren nedezmembrat inca sorel_789 sorel_789 Buna ziua, V-as ruga sa ma ajutati cu cateva sfaturi/idei : Doresc sa cumpar o parcela de 550mp dintr-un teren mare, de 18500mp. Proprietarii terenului, ... (vezi toată discuția)