avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 118 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Rezolutiune antecontract vanzare-cumparare - pasi ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Rezolutiune antecontract vanzare-cumparare - pasi necesari pentru recuperare avans

Am semnat in aprilie in calitate de cumparator un antecontract notarial de vanzare-cumparare pentru un teren care avea ceva probleme, pe care proprietarul s-a angajat sa le rezolve in termen de 3 luni prin initiarea unui PUZ modificator la primarie (pentru schimbarea functiunii terenului si eliminarea unui servituti).

La semnarea antecontractului am platit un avans de 70% din pretul terenului cu titlu de arvuna si am specificat in antecontract ca in cazul in care proprietarul nu-si va indeplini obligatia de modificare a PUZ-ului va trebui sa returneze dublul avansului, exceptand cazul in care modificarea PUZ-ului nu reuseste din motive independente de culpa sa (de exemplu nu este aprobat de consiliul local), caz in care trebuie sa-mi returneze doar avansul.

3 luni mai tarziu proprietarul inca nu reusise sa faca demersurile pentru modificarea PUZ-ului (nu a demarat procesul la Primarie) si i-am mai prelungit termenul initial cu inca 2 luni. Acum urmeaza sa expire si noul termen si nu doresc sa-l mai prelungesc inca o data.

Am cateva intrebari in legatura cu pasii pe care ai trebui sa-i urmez de acum incolo ca sa ma asigur ca imi vor recupera cel putin avansul in cazul in care vanzatorul nu doreste sa-l returneze de bunavoie.

1. Din cate am inteles de pe forum, primul pas ar fi sa-l notific pe vanzator printr-un executor judecatoresc sa se prezinte la notar cu toate actele pentru incheierea contractului de vanzare-cumparere, in data la care expira noul termen. Ce se intampla insa daca vanzatorul nu ridica notificarea respectiva de la posta? Va trebui sa-i retrimit notificarea?

2. In data stabilita, as vrea sa-l rog pe notar sa incheie o certificare de fapte prin care sa certifice ca eu mi-am indeplinit obligatiile (am restul de bani si sunt dispus sa semnez) insa vanzatorul nu si le-a indeplinit pe a lui.

3. Vanzatorul are prin antecontract 14 zile sa-mi vireze banii inapoi in cont. Conform articolului 2386 (2) Cod Civil beneficiez de ipoteca legala asupra terenului pana la restituirea avansului. Trebuie sa inregistrez ipoteca in Cartea Funciara? De la ce data o pot inregistra? Care sunt pasii pentru inregistrare?

4. Antecontractul contine un pact comisoriu de grad IV formulat in felul urmator:

In cazul in care promitentul vanzator nu va face demersurile pentru modificarea PUZ-ului si nu depunde documentatia solicitata pentru aprobare la Consiliu Local sau documentia depusa este incorecta/incompleta prezentul contract se reziliaza de plin drept, iar promitentul vanzator va restitui beneficiarului cumparator avansul achitat si va achita acestuia suma de X (echivalentul avansului achitat) cu titlu de daune-interese.


In situatia in care va trebui sa-l execut silit pe vanzator pentru recuperarea banilor, mai este necesara rezolutiunea pe cale judiciara a antecontractului?

5. Antecontractul contine de asemenea si o clauza legata de punerea in intarziere:

Partile sunt puse de drept in intarziere in cazul neindeplinirii la data D a vreuneia dintre obligatiile asumate prin prezentul contract.


Mai este necesar sa-i trimit vreo notificare vanzatorului daca el nu respecta termenul de 14 zile, in afara de cea descrisa la punctul 1 (prin care ii cer sa se prezinte la notar).

Daca aveti orice alte sfaturi legate de pasii urmatori, mi-ar fi foarte utile.

Va multumesc anticipat pentru ajutor.
Ultima modificare: Joi, 10 Septembrie 2015
dorincornea, utilizator
Cel mai recent răspuns: dona c , utilizator 22:04, 21 August 2022
Vin cu o actualizare la situatia descrisa pana acum.

Asa cum era previzibil pana la expirarea termenului din antecontract vanzatorul nu a mai facut nici un alt demers pentru a modifica PUZ-ul si pentru a-si respecte obligatiile asumate.

I-am trimis notificare prin executor judecatoresc (prin agent procedural) sa ne vedem la notar in data in care expira termenul din antecontract. Cum vanzatorul este co-proprietar pe teren impreuna cu alte persoane (care erau si ei parti in antecontract), le-am trimis la fiecare in parte notificarea ca sa nu poata sa sustina nici unul ca nu a fost notificat. Agentul procedural nu i-a gasit la adresa de domiciliu insa a lasat notificarile in posta si a incheiat procesele verbale de inmanare, a caror copii le-am ridicat si eu apoi de la biroul executorului. In notificare am specificat data si ora la care trebuia sa ne intalnim precum si faptul ca, daca nu pot prezenta dovada indeplinirii obligatiilor si nu putem incheia contractul de vanzare-cumparare, vor trebui sa-mi returneze avansul si eventualele daune-interese in termenul de 14 zile convenit prin antecontract.

La data si ora stabilita si specificata in notificare, vanzatorul impreuna cu un alt co-proprietar s-a prezentat la notar insa un al treilea co-proprietar, care ar fi trebuit sa fie prezent, nu s-a prezentat. In fata notarului au declarat ca nu au reusit sa obtina certificatul de urbanism care sa ateste ca PUZ-ul a fost modificat. Notarul a incheiat o certificare de fapte in care se arata urmatoarele:


La ora xx:xx am constatat ca numitul X, CNP ..., cu domiciliul in ..., nu s-a prezentat in urma notificarii.

Sus-numitul Cornea Dorin a prezentat adresa nr. X/Y eliberata de banca X din care rezulta ca detine fonduri suficiente in vederea achitarii restului de pret si a declarat ca isi poate indeplini astfel obligatiile asumate prin antecontractul sus-mentionat.

Sus-numitii X si Y declara ca nu au obtinut certificatul de urbanism prevazut la alin. 5 din antecontractul sus-mentionat.

Ca urmare, partile constata rezilierea de plin drept a Antecontractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr. X/Y la acest birou notarial, conform alin. 4 din aceasta (nota: alin. 4 reprezinta clauza de arvuna), atfel ca partile vor fi repuse in situatia anterioara si vor fi aplicate clauzele prevazute pentru aceasta situatie in antecontractul sus mentionat.


In baza cetificarii de fapte, notarul a inregistrat la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara ipoteca legala pe teren pentru suma echivalenta cu avansul pe care l-am platit. In extrasul de carte funciara actualizat apare acum, in partea III, la sarcini:


Intabulare drept de IPOTECA LEGALA, Valoare: X / EUR, conform art. 2386, pct. 2, Cod Civil;


Tot la notar am convenit verbal cu vanzatorul sa-mi returneze avansul + cheltuielile cu notarul, notificarile, etc. si a fost de acord. Au trecut insa de curand cele 14 zile pe care vanzatorul le avea sa plateasca si, tot cum era previzibil, a cerut o amanare pentru a face rost de suma respectiva in conditiile in care nu mai are toti banii din avans. Vanzatorul este in discutii cu un alt cumparator si intentia lui este sa-mi plateasca inapoi banii in momentul in care va reusi sa vanda terenul celuilalt cumparator.

Acum insa am cateva nelamuriri in legatura cu pasii urmatori:

1. Fiind ipotecat terenul in favoarea mea, banuiesc ca nu il va putea vinde fara sa radiem mai intai ipoteca iar eu nu sunt dispus sa radiez ipoteca pana nu primesc banii. Singura varianta ar fi sa incheie un antecontract cu noul cumparator, sa primeasca avansul de la el si sa-mi plateasca mie avansul inapoi si apoi sa obtina radierea ipotecii si sa vanda? Mai sunt alte variante?

2. Daca incep o actiune in rezolutiune pentru antecontract, cum unul din co-proprietari nu s-a prezentat la notar in data respectiva, cu toate ca a fost notificat, banuiesc ca ar fi irelevant daca situatia cu PUZ-ul se mai rezolva intre timp sau nu, corect?

3. Antecontractul prevede si dobanda penalizatoare la nivelul dobanzii BNR + 50%, chiar daca suma care trebuie returnata este in EUR. Sunt sanse reale sa se aplice si aceasta dobanda penalizatoare sau este o prevedere inutila care are mici sanse de reusita in cazul unui proces?

4. La ce termene ar trebui sa ma astept pana la finalizarea inregii proceduri de executare silita? E vorba de 1-2 ani sau mult mai mult?

Va multumesc pentru ajutor.
Ultima modificare: Miercuri, 7 Octombrie 2015
dorincornea, utilizator
Inca o actualizare pentru cei care vor trece printr-o experienta similara: vanzatorul nu s-a mai tinut de cuvant si nu a mai returnat nici un ban din avansul primit asa ca am fost nevoit sa-l actionez in judecata.

Intregul proces a fost destul de rapid, pe fond a durat cam 1 an de zile in total, la apel 6 luni si am castigat atat pe fond cat si pe apel.

Vanzatorul a fost obligat de sa-mi restituie dublul avansului primit + dobanzi penalizatoare + toate cheltuielile de judecata, sume pe care insa nu le-a platit asa ca acum a inceput executarea sa silita.

Procedura de executare silita va mai dura inca 1-2 ani insa avand in vedere ca s-a pus sechestru deja pe mai multe imobile a caror valoare combinata acopera in totalitate creanta si cheltuielile de executare, intreaga suma va fi recurperata intr-un final.

Pentru cei care vor trece printr-o situatie similara, angajati-va un avocat si asteptati-va la 2-4 ani in total pana la recuperarea completa a banilor. Asta cu siguranta, daca totul merge ok si aveti si de unde sa-i recuperati. In cazul meu lucrurile au mers bine si fara prea mare dificultate pentru ca am avut si un avocat foarte ok care m-a reprezentat la toate fazele pana acum.
CE S-A MAI INTAMPLAT IN SITUATIA DUMNEAVOASTRA?pute-ti sa imi recomanda-ti avocatul care va rezolvat?Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract care sa constituie titlu executoriu pentru recuperare arvuna dorincornea dorincornea Am semnat un antecontract de vanzare-cumparare pentru un teren, insa tranzactia respectiva nu s-a mai finalizat din cauza vanzatorului (cazul e detaliat intr-o ... (vezi toată discuția)
Nerespectare antecontract trandafir88 trandafir88 buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatorea problema: -am incheiat acum un an un antecontract autentificat la notar pentru achizitia unei case aflata in ... (vezi toată discuția)
Cumparare parcela dintr-un teren nedezmembrat inca sorel_789 sorel_789 Buna ziua, V-as ruga sa ma ajutati cu cateva sfaturi/idei : Doresc sa cumpar o parcela de 550mp dintr-un teren mare, de 18500mp. Proprietarii terenului, ... (vezi toată discuția)