avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 247 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit cladire reevaluata
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit cladire reevaluata

Buna ziua,

Am o garsoniera pe persoana juridica cumparata in dec 2011. Nu am facut reevaluarea la 3 ani conform legii, adica cel tarziu in dec 2014, ci abia in ianuarie 2015, iar noua valoare a imobilului a fost prinsa in actele lunii ianuarie 2015 (balanta, cont 212). Am inteles ca trebuie sa platesc o cota de impozit marita de la 1,5% la 10%. Intrebarea mea este daca sunt obligata sa platesc aceast impozit doar pana in ianuarie sau sunt obligata sa platesc tot anul 2015 la aceasta cota marita de 10%?
Cel mai recent răspuns: ElenaBucuresti , utilizator 10:35, 22 Septembrie 2015
Va multumesc pentru precizari, insa intentia mea nu este sa va contrazic pe dvs. Poate aveti dreptate in ceea ce afirmati, dar dupa parerea mea cred ca eu trebuie sa platesc acea cota de impozit majorat la 10% doar pana in luna in care am facut prima reevaluare si am inregistrato correct in contabilitate. Nu inteleg de ce o lege spune ca pot plati impozitul majorat doar pana in luna in care fac prima reevaluare, iar un ordin sau o dispozitie a unui birocrat spune ca trebuie sa platesc altfel decat spune legea/codul fiscal. Codul fiscal prevede ca si penalitate pentru cine nu face reevaluarea marirea cotei de impozitare, pana in momentul in care fac reevaluarea. Dispozitia acelui articol din acel ordin pentru mine este interpretabila si nu cred ca poate modifica prevederile art 253, alin 6^1.

Oricum, chiar si asa, din acel articol nu reiese clar ca trebuie sa fac obligatoriu reevaluarea doar la sfarsitul anului, asa ca...?

Sa vedem ..articolul respectiv. "(1) Prin derogare de la evaluarea pe baza principiului costului de achiziţie sau al costului de producţie, entităţile pot proceda la reevaluarea imobilizărilor corporale existente la sfârşitul exerciţiului financiar, astfel încât acestea să fie prezentate în contabilitate la valoarea justă, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluări în situaţiile financiare întocmite pentru acel exerciţiu". ok?

"entităţile pot proceda la reevaluarea imobilizărilor corporale existente la sfârşitul exerciţiului financiar, " mie acesta fraza imi spune ca pot reevalua imobilizările corporale existente la sfârşitul exerciţiului financiar, adica acele imobilizari pe care le aveam/existau in contabilitate la sfarsitul anului 2014, observati ca in aceasta fraza nu exista nicio virgula !!! ok?
mai departe .."astfel încât acestea să fie prezentate în contabilitate la valoarea justă, cu reflectarea rezultatelor acestei reevaluări în situaţiile financiare întocmite pentru acel exerciţiu".

Oricum apreciez buna intentie a dvs "ioanbutariu" dar as dori sa aflu daca in trecut alte persoane au intimpinat situatii similare si cum au rezolvat.

Eu intentionez ca dupa primirea deciziei de impunere pe care am soliciatat-o la DITL sa contest decizia in instanta. M-ar ajuta daca as gasi pe cineva care a avut curajul sa mearga in instanta.

Multumesc!


Si eu am avut o situatie identica cu a dumneavoastra( sector 4 ) Daca aveati reevaluarea cuprinsa in balanta si bilantul la 31.12 plateati impozitul la 10% din valoare.Asa,trebuie sa-l platiti la 100%.( Eu platesc 1200 lei/an cu reevaluare.cand am uitat sa o fac,am platit 12000 lei/an.Este adevarat ca este o mare jecmaneala,dar....)
Buna ziua,
Reevaluarea dvs cu ce luna a-ti facut-o si a-ti prins-o in balanta?
Ultima modificare: Luni, 21 Septembrie 2015
george-neagu, moderator
Am facut-o la inceputul lunii martie si am inregistrat-o in balanta pe februarie,dar nu a mai contat.Cei de la primarie mi-au spus ca reevaluarea se face pentru perioada 01.ian-31 dec. Cand mergeti la primarie pentru a va calcula valoarea impozitului trebuie sa prezentati balanta si bilantul la 31 dec. Astfel incat nu am mai avut ce face si a trebuit sa platesc impozit 12000 lei in loc de 1200 lei. Expertul contabil mi-a spus ca este corect,d.p.v.d legal,cum au procedat ei.Eu fac reevaluarea pe la jumatatea lunii decembrie
Ultima modificare: Luni, 21 Septembrie 2015
ovi47, utilizator
Multumesc pentru info "ovi47", eu am decis sa contest decizia de impunere. Asa ca o sa ajung in instanta cu DITL. Atata timp cat art 253, alin 6^1 spune ca impozitul se plateste la cota majorata pana in luna in care se face reevaluarea, o sa solicit sa platesc in acest fel. Nu sunt de accord nici cu acel ordin, care oricum este interpretabil, si de care se leaga unii inspectori.

Va sfatuiesc sa ramaneti cu reevaluarea prinsa in luna februarie pentru ca daca instanta in cazul meu va decide ca pot plati doar pana in luna in care am facut reevaluarea, puteti cere DITL sector 4 sa recalculeze.

Apropo, un prieten mi-a spus ca la sectorul 3 situatia este normala, se calculeaza impozitul majorat doar pana in luna in care se efectueaza si inregistreaza reevaluarea.

O sa va tin la current!
Ultima modificare: Marți, 22 Septembrie 2015
george-neagu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valoarea la care se impune o cladire dupa reevaluare? Tay Tay O societate are facut un Raport de reevaluare a cladirilor cu data de 02.02.2015. Valoarea imobilelor in urma reevaluarii fiind inregistrata in contabilitate ... (vezi toată discuția)
Impozit pe cladiri liliionescu liliionescu Avand in vedere: Art. 253. - (1) În cazul persoanelor juridice, impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote de impozitare asupra valorii de ... (vezi toată discuția)
Reevaluarea cladirilor danielamihai10 danielamihai10 pana acum s-a facut reevaluarea in baza hg 983/1998 si hg 403/2000,as vrea sa stiu daca s-au mai modificat si daca pot face reevaluare tot in baza ... (vezi toată discuția)