avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Scutire plata CAS Angajator pentru SRL-D
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Scutire plata CAS Angajator pentru SRL-D

O societate s-a infiintat ca SRL-D in luna decembrie 2014.
Din pacate nu a notificat in scris OTIMMC priviind infiintarea sa ca microintreprindere cf.art.4 din OUF 6/2011.
In acest caz nici nu a aplicat si nici nu v-a aplica pentru alocatia financiara neramburasabila acordata de OTIMMC.
In luna ianuarie 2015 angajeaza un salariat pe perioada nedeterminata cu norma intreaga. Pentru acest salariat avea dreptul la scutirea CAS angajator cf.art.5 lit.c din OUG 6/2011?
Cel mai recent răspuns: ALEXANDRU - ADRIAN MIU , Contabil 19:18, 12 Septembrie 2015
In ce priveste acordarea scutirii de la plata contributiilor de asigurari sociale si obligatiile in sarcina microintreprinderii apartinand intreprinzatorului debutant, vom raspunde urmatoarelor intrebari:



1. Daca administratorul-asociat al unui SRL-D (cu doi asociati), care deja are 3 angajati care respecta conditiile pentru care se acorda scutirea de C.A.S. pentru angajator, decide sa fie remunerat nu printr-un simplu contract de munca, ci prin indemnizatie de administrator, aceasta forma de remunerare va fi asimilata d.p.d.v. fiscal ca un al patrulea contract de munca (pentru care se va beneficia de asemenea de scutire de C.A.S.)?

2. Conditia cu mentinerea celor 4 angajati pe perioada nedeterminata pentru a se pastra scutirea de C.A.S. va trebui mentinuta chiar daca societatea nu a accesat (si nici nu va accesa vreodata) facilitatea de credit nerambursabil de maxim 10.000 EURO sau pe cea de garantie?


1. Potrivit art. 5 din OUG 6/2011, scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorata de angajatori vizeaza doar salariatii angajati cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata. Astfel, scutirea nu se acorda decat pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata. Pentru fiecare salariat, scutirea nu se acorda pentru veniturile salariale lunare care depasesc cuantumul castigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior.

Asadar, chiar daca din punct de vedere fiscal remuneratia administratorilor societatilor, desemnati/ numiti in conditiile legii, este supusa impozitului pe salarii si contributiilor sociale obligatorii, cuprinderea in aceasta categorie se face prin asimilarea acestui tip de venit in vederea aplicarii regulilor de impunere proprii veniturilor din salarii. In raport cu facilitatea acordata microintreprinderilor apartinand intreprinzatorilor debutanti, aceasta vizeaza doar salariatii angajati cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata.
2. Conform art. 4 lit. b) din OUG 6/2011, in afara obligatiilor stabilite prin actele normative in vigoare, aplicabile oricarui operator economic, microintreprinderea apartinand intreprinzatorului debutant are si obligatii specifice, printre care si sa angajeze cu contract de munca pe durata nedeterminata, cu norma intreaga, si sa mentina in activitate cel putin 2 salariati de la momentul obtinerii facilitatilor prevazute la art. 5 lit. a) si/sau b) pana la pierderea calitatii de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant in afaceri.

Precizam ca pana la modificarea OUG 6/2011 prin Legea 97/2014, obligatia de angajare si mentinere a cel putin 2 salariati revenea microintreprinderilor apatinand intreprinzatorilor debutanti de la momentul obtinerii facilitatilor prevazute la art. 5 lit. a) si/sau b) si/sau c) pana la pierderea calitatii de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant in afaceri, cat si de la momentul. Prin urmare, scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale era legata si de obligatia de angajare si mentinere a 2 salariati, pana la data de 11 iulie 2014 cand a intrat in vigoare Legea 97/2014.

De asemenea, art. 9 lit. b) din OUG 6/2011 precizeaza ca facilitatile acordate prin program se vor considera acordate necuvenit si se vor recupera necuvenite cand microintreprinderea apartinand intreprinzatorului debutant nu a indeplinit una dintre obligatiile prevazute la art. 4 lit. b) si c), respectiv, daca nu a angajat si mentinut in activitate cel putin 2 salariati de la momentul obtinerii alocatiei financiare nerambursabile si/sau a garantiei pentru creditele contractate pana la pierderea calitatii de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant in afaceri.

Prin urmare, spre deosebire de scutirea de la plata contributiei de asigurari sociale datorata de angajator pentru cel mult 4 salariati care este o facilitate acordata microintreprinderii apartinand intreprinzatorului debutant, angajarea cu contract individual de munca pe durata nedeterminata si mentinerea in activitate a cel putin 2 salariati reprezinta o obligatie in sarcina microintreprinderii apartinand intreprinzatorului debutant care se naste la momentul obtinerii alocatiei financiare nerambursabile si/sau a garantiei pentru creditele contractate si se stinge la momentul pierderii calitatii de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant in afaceri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Numar angajati la srl-d? fadidraghici fadidraghici Buna ziua, Am inteles ca sunt obligat sa am 2 angajati cu contract de munca pe perioada nederminata in caz ca am un SRL-D. Pot sa fiu eu unul dintre ... (vezi toată discuția)
Srl-d alinafay_bv alinafay_bv Revin cu o alta problema ptr srl-d, deoarece cei de la AIPPIMM nu ma prea lamuresc -dati-mi un raspuns exact: -am un srl-d cu 2 salariati(unul cu 8 ore, ... (vezi toată discuția)
Srl-d ; pot ramane fara angajati dupa o perioada ? cein cein Buna ziua, Problema este in felul urmator : o firma SRL-D din 2016, a avut 6 angajati initial ca in momentul de fata sa ramana cu 3. Unul cu 8h/zi iar ... (vezi toată discuția)