avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Comitet de securitate si sanatate in munca (CSSM ) ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Comitet de securitate si sanatate in munca (CSSM ) pentru punct de lucru

Buna ziua,

Lucrez la o firma care are la sediu 120 persoane unde se organiza CSSM, am deschis pct de lucru in alta localitate acelasi judet, unde avem 70 persoane angajate cu tot cu personalul TESA.

Intrebarea este : Trebuie sa organizam CSSM pentru fiecare din locatii sau poate sa ramana un singur CSSM? Luand in considerare ca este acelasi profil.

Va multumesc,
Cel mai recent răspuns: micutu50 , utilizator 12:44, 17 Septembrie 2015
Normele de aplicare a Legii ssm nr.319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-Art. 57 (1) Comitetul de securitate si sanatate in munca se constituie in unitatile care au un numar de cel putin 50 de lucratori, inclusiv cu capital strain, care desfasoara activitati pe teritoriul Romaniei.
(2) Inspectorul de munca poate impune constituirea comitetului de securitate si sanatate in munca in unitatile cu un numar mai mic de 50 de lucratori in functie de natura activitatii si de riscurile identificate.
(3) In cazul in care activitatea se desfasoara in unitati dispersate teritorial, se pot infiinta mai multe comitete de securitate si sanatate in munca; numarul acestora se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern ori regulamentul de organizare si functionare.
(4) Comitetul de securitate si sanatate in munca se constituie si in cazul activitatilor care se desfasoara temporar, respectiv cu o durata mai mare de 3 luni.
(5) In unitatile care au mai putin de 50 de lucratori, unde nu s-a constituit comitet de securitate si sanatate in munca, atributiile acestuia revin reprezentantilor lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor.
Va incadrati la al.(3). Evaluarea rsicurilor profesionale de la respectivul punct de lucru este criteriul principal de care trebuie sa se tina cont la infiintarea CSSM la acest punct de lucru. Se mai poate tine cont de statistica AM si BP pe ultimii 3-5 ani, de conditiile de mediu existente, etc.
Daca va ghidati dupa numarul minim de 50 lucratori mentionat la al.(1) infiintarea CSSM la acest punct de lucru este bine venita.
Multumesc frumos pentru raspuns.

In cazul in care nu infiintam inca CSSM putem fi amendati? sau ajunge ca cei de la ITM sa se sesizeze si sa dispuna aceasta masura ?

Multumesc
In al.(3) se mentioneaza, citez: "... se pot infiinta ...". Cu alte cuvinte este la latitudinea angajatorului ca prima optiune tinand cont de criteriile mentionate de mine in mesajul anterior. La primul control ITM, daca se constata ca trebuia infiintat CSSM si la punctul de lucru, se va trece ca masura obligatorie in PV de control de catre inspectorul de munca. Nu cred ca se da amenda in acest caz, doar daca intre timp s-a dispus ca masura obligatorie si nu s-a indeplinit la termen.
Multumesc pentru raspuns, ii de folos mare ajutorul dumneavoastra.
Numai bine!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cssm alimirela alimirela Buna ziua, Am o intrebare referitoare la constituirea CSSM-ului. Daca avem o perioada de 3 luni in care vom depasii 50 de angajati (angajam cu CIM pe ... (vezi toată discuția)
Anunt itm - depasire 50 de angajati mlc1 mlc1 Buna ziua, As dori sa stiu daca se anunta / depune vreun document la ITM dupa depasirea nr de 50 de angajati? multumesc! (vezi toată discuția)
Constituire - cssm AndradaCristu AndradaCristu Buna ziua, Unitate cu un numar de aprox. 80 de angajati, ma puteti sfatui putin cum ar trebui sa arate structura CSSM / toti membrii desemnati trebuie ... (vezi toată discuția)