avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 262 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Promisiune bilaterala de vanzare cumparare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Promisiune bilaterala de vanzare cumparare

Salut am o problema legata de un teren extravilan(arabil), in 2007 impreuna cu un copropietar am vandut un teren (1,3 hectare) unui cuplu care a luat terenul in copropietate deoarece actele pentru teren nu erau complete adica cadastru si ce mai este nevoie am fost la notar si nea facut acest antecontract( promisiune bilaterala de vanzare cumparare) si am imputernicit cumparatori sa poate umbla sa finalizeze actele sa nu mai fie nevoie sa umblam eu si persoana cu care aveam terenul, dupa ce am semnat promisiunea cumparatorul nea platit suma pentru teren integral si sa ingajat sa termine actele. Asta a fost in 2007si de aici si problema mea, suntem deja in anul 2015 si respectivi nu au facut actele de VC si nu lau inregistrat la fisc sa plateasca impozit pentru el si in fiecare an am fost nevoit sa platesc eu impozit pe terenul care lam vandut, suma find de 54lei pe an. Anul acesta am fost din nou sa platesc impozitul pe casa si am constatat ca tot nu au incheiat actele si am fost la cooperativa sau cum so numi sa iau beneficiile, mentionez ca din 2007 nu am mai luat benefiicile pe teren deoare am considerat terenul ca nu mai fiind al meu cu toate ca le plateam impozit, contabilul de unde terenul era dat in arenda mia spus ca nu am ce sa iau deoarece respectivi au luat deja benefiicile si am intrebat cum este posibil deoarece nu au incheiat contractul de VC si mia aratat actele, in 2012 a fost singurul an in care nu am platit ( presupusem ca au finalizat actele) dar am constatat ca au facut contract de arenda pe numele lor cu aceasta promisiune bilatera + citanta de la primarie ( ca si cum a platit el impozitul pentru mine) bun mam dus la primarie si eu cu aceasta promisiune sa le spun sa ma radieze sa nu mai platesc impozit din moment ce cumparatorul a demonstrat cu acte ca el ia benefiicile si miau spus la primarie ca nu au cum sa ma radieze sa nu mai platesc deoarece eu sunt propietar in acte impreuna cu copropietarul. Ce pot sa fac nu mi se pare corect sa le platesc impozitul, ma gandesc ca nu au incheiat actele ca sa se sustraga de la a plati impozit pe acest teren dar totusi ei beneficiaza de pe urma acestui teren in 8 ani eu cred ca au avut timp sa faca actele, aceasta promisiune mai este valabila? Ar trebui sa actionez in instanta? Stiu ca suma nu este mare totusi de ce sa le platesc eu.
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 18:28, 15 Septembrie 2015
care a fost termenul in care trebuiau sa se prezinte la notar pentru a incheia CVC stipulat in promisiune/antecontract?
4 luni de la data semnari actului.
in acest caz aveti tot dreptul sa va adresati in instanta.
Insa in pralabil puteti sa le comunicati o notificare daca mai inteleg sa breveteze acea vanzare in forma autentica.
Presupun ca,promitetnul-cumparator v-a dat o arvuna,potrivit art.1.544(2)NCC"Daca partea care a dat arvuna nu executa obligatia fara justificare,cealalta parte poate cere rezolutiunea contractului ,retinand arvuna."Deasemenea,puteti proceda conform art.1.549(1)NCC"Daca nu cere executarea silita a obligatilor contractuale,creditorul are dreptul la rezolutiunea sau,dupa caz,rezilierea contractului ,precum si la daune-interese daca i se cuvin."
Instanta de judecata va pronunta o hotararea care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare.

Când una dintre părţile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.

(trebuie să fie îndeplinite toate condiţiile necesare pentru transmiterea dreptului de proprietate).

Dacă promitentul refuză să încheie contractul promis, instanţa, la cererea părţii care şi-a îndeplinit propriile obligaţii, poate să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de contract, atunci când natura contractului o permite, iar cerinţele legii pentru validitatea acestuia sunt îndeplinite.



Poate fi restituit si avansul, asa cum s-a mentionat, ca efect al repunerii in situatia anterioara, in caz de rezolutiune.



Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vanzare teren costincr costincr Buna ziua In urma cu un an am incheiat un antecontract de vanzare a unui teren de 1ha. Am primit doar jumatate, un avans.Pana in acest moment nu am primit ... (vezi toată discuția)
Antecontract si obligatii EnciuAlexandra EnciuAlexandra Buna ziua! Am incheiat un antecontract pt vanzarea unui apartament. Am primit avans 10.000e si restul de plata urmeaza sa I primesc o parte cash si restul ... (vezi toată discuția)
Termen prescriptie drept la actiune Irina S. Irina S. Se poate stabili intr-un antecontract de v-c o clauza prin care partile sunt de acord ca dreptul la actiune pentru obtinerea unei HJ care sa tina loc de ... (vezi toată discuția)