avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 296 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Antecontract si obligatii
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Antecontract si obligatii

Buna ziua! Am incheiat un antecontract pt vanzarea unui apartament. Am primit avans 10.000e si restul de plata urmeaza sa I primesc o parte cash si restul cumparatorul sa faca un imprumut la banca. Cumparatorul se pare ca a fost refuzat de banca sa faca credit de nevoi personale si acum vrea sa faca credit ipotecar. Mi a cerut sa I dau copii dupa actele casei si vrea sa prelungim data pentru incheierea actului de vanzare cumparare. Eu nu mai vreau sa o taraganez. Ma poate obliga in vreun fel sa fac cum doreste cumparatorul? Mentionez ca nu este nici o clauza in antecontract. Va multumesc!
Daca nu doriti sa finalizati tranzactia exista mai multe variante de raspuns functie de clauzele din promisiunea bilaterala.

1.Varianta in care in promisiune exista clauze exprese cu privire la cazul in care partile se razgandes sa incheie contractul de v/c , cumparatorul pierde avansul iar vanzatorul plateste dublul avansului.

Art. 1545
Arvuna penalizatoare
Dacă în contract este stipulat expres dreptul uneia dintre părţi sau dreptul ambelor părţi de a se dezice de contract, cel care denunţă contractul pierde arvuna dată sau, după caz, trebuie să restituie dublul celei primite.

2. Varianta in care in promisiune nu exista clauze exprese, cumparatorul are doua optiuni, sa apeleze la instanta care sa pronunte o hotarare care sa tina loc de contract de v/c iar pretul il plateste intr-un cont la dispozitia vanzatorului ori il obliga pe vanzator sa restituie avansul si sa ii plateasca daune interese ( a platit costurile promisiunii la notariat, a pierdut timp, etc.).

Art. 1350
Răspunderea contractuală
(1) Orice persoană trebuie să îşi execute obligaţiile pe care le-a contractat.
(2) Atunci când, fără justificare, nu îşi îndeplineşte această îndatorire, ea este răspunzătoare de prejudiciul cauzat celeilalte părţi şi este obligată să repare acest prejudiciu, în condiţiile legii.
(3) Dacă prin lege nu se prevede altfel, niciuna dintre părţi nu poate înlătura aplicarea regulilor răspunderii contractuale pentru a opta în favoarea altor reguli care i-ar fi mai favorabile.

Dvs analizati si apoi alegeti optiunea pe care o doriti!
Va multumesc!
In opinia mea,sunt aplicabile reved.art.1.669 NCC(1)"Cand una dintre partile care au incheiat o promisiune bilaterala de vanzare refuza in mod nejustificat ,sa incheie contractul promis,celalalta parte poate cere pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract,daca toate celelalte conditii de validitate sunt indeplinite.
(2)Dreptul la actiune se prescrie in termen de 6 luni de la data la care contractul trebuia incheiat."
Instanta de judecata va pronunta o hotararea care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare.

Când una dintre părţile care au încheiat o promisiune bilaterală de vânzare refuză, nejustificat, să încheie contractul promis, cealaltă parte poate cere pronunţarea unei hotărâri care să ţină loc de contract, dacă toate celelalte condiţii de validitate sunt îndeplinite.

(trebuie să fie îndeplinite toate condiţiile necesare pentru transmiterea dreptului de proprietate).

Dacă promitentul refuză să încheie contractul promis, instanţa, la cererea părţii care şi-a îndeplinit propriile obligaţii, poate să pronunţe o hotărâre care să ţină loc de contract, atunci când natura contractului o permite, iar cerinţele legii pentru validitatea acestuia sunt îndeplinite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen prescriptie drept la actiune Irina S. Irina S. Se poate stabili intr-un antecontract de v-c o clauza prin care partile sunt de acord ca dreptul la actiune pentru obtinerea unei HJ care sa tina loc de ... (vezi toată discuția)
Precontract vanzare cumparare Mrius321 Mrius321 Detin un teren intravilan pe care doresc sa il vand. Am un client care doreste sa facem un precontract pe suma de 2000 euro. Pe 5 luni. Dupa termen daca nu se ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare cumparare andrei977 andrei977 Buna ziua, De curand am incheiat un antrecontract de vanzare cumparare pentru un imobil in calitate de promitent cumparator si am achitat aproximativ 4% din ... (vezi toată discuția)