Va rog sa ma lamuriti intr-o situatie cu care ma contrunt de ceva vreme. In urma separarii de tatal copilului , am facut proces pentru incredintarea minorului, acum 3 ani, s-a stabilit custodia comuna, un program de vizitare clasic, o pensie alimentara reprezentand 30 % din salariul minim pe economie. tatal lucreaza la negru in italia ( cel putin asa sustine) , ma ameninta ca o sa imi ia copilul, nu-l vede decat o sapt pe an, nu isi respecta programul de vizitare, pensia o plateste insa nu este nici 15% din necesarul costurilor ptr cresterea lui. ma amenita ca imi ia copilul, spune ca singura lui obligatie e sa plateasca acea pensie alimentara, iar dreptul de vizitare nu este obligat sa il indeplineasca. in fine... problema este ca, acum cu noua tehnologie, whatsapp, viber, ma supune unui integoratoriu constant, chiar si la ore nepotrivite, vrea sa il sune, vrea sa stie ce a mancat, vrea sa stie tot, inteleg ca este normal sa pastreze lgaturi personale cu minorul, insa eu sunt obligata dpdv legal ( nu moral) sa intermediez aceste legaturi ? ca sa-i facilitez si derutarea copilului, la modul ca mereu ii vorbeste urat de mine. precizez ca in hotararea judecatoreasca nu este stipulat niciun fel de paragraf ca trebuie sa fiu acasa la ora 21 cand suna el, ma simt fara intimitate, fara libertate. pentru " legaturi personale cu minorul" are program de vizitare, este problema lui ca nu il respecta. acum vine si intrebarea mea, in eventualitatea unui posibil viitor proces, faptul ca nu-i raspund la tel, mesaje ma poate afecta dpdm legal ? ii incalc un drept care nu este precizat nicaieri? dreptul meu la intimitate nu exista? dreptul copilului la un tata prezent, crestere si educare nu exista? dpdv lui de vedere, el are doar drepturi si obligatii nu :(
Doamna, obligatia dumneavoastra este sa incurajati relatia copilului cu tatal, nu sa fiti dumneavoastra interogata zilnicsi criticata.
Copilul ce varsta are?
Trimiteti un mail tatalui in care sa il informati ca din cauza programului aglomerat pe care il aveti nu ii puteti raspunde mereu la telefon dar ca ii sugerati urmatoarele ore in care cel mic e disponibil ( stabiliti dumneavoastra un interval orar de doua ori pe saptamana in care cel mic sa orbeasca cu tatal, cel mic nu dumneavoastra). Separat, la fiecare sfarsit de saptamana trimiteti mail in care sa-l informati de starea de sanatate a copilului, note si asa mai departe.
Atat. in acest fel va achitati de obligatiile pe care le aveti.
Aceste " obligatii" imi sunt mie nelare. unde sunt stipulate ? in hotararea judecatoreasca nu, acolo este clar precizat dpar programul de vizitare, orarul de vizita, perioada vacantelor si suma pensiei alimentare. nu este scris nimic de telefoane zi de zi, raportul, interogatoriul. dupa partea mea de aceea exista programul de vizitare. "relatiile personale" se consuma in cele 2 eek pe luna pe care nu se onoreaza, telefoanele sunt precizare in vreo lege ?
Stimată doamnă, Dvs. aveţi obligaţia să-i asiguraţi accesul la minor, aşa cum scrie în hotărârea judecătorească. dacă acolo scrie că trebuie să-i răspundeţi la telefon zi şi noapte, atunci aveţi acea obligaţie, dacă nu scrie, nu aveţi! Copilul are 5 ani, rugaţi tatăl interesat să-i cumpere un telefon copilului şi să-i asigure funcţionarea, adică abonament, încărcarea lui ;), în definitiv, el întreţine relaţii personale cu dvs., nu cu copilul.
Nu se întâmplă nimic dacă nu-i ridicaţi telefonul în zori sau noaptea sau în fiecare zi. Antepostatoarea mea v-a dat un sfat excelent: periodic, trimiteţi-i mail în care scrieţi fel de fel: copilul e bine, ştie o poezie nouă, s-a jucat cu căţeluşul din vecini, s-a împidicat la grădiniţă şi are o julitură, etc.Păstraţi aceste mailuri,sunt deosebit de utile.Şi dacă l-aţi informat în scris, nu mai are motiv să dea telefon:)
Alt sfat pe care vi-l dau este să-l rugaţi, tot prin email, să trimită mai mulţi bani pentru copil.Scrieţi-i cum a trebuit să plătiţi la medic analizele cu nnn lei, cum s-a cerut la grădiniţă materiale de mm lei, că băiatul vrea o bicicletă care costă kk lei, etc, solicitaţi-i răspunsul.La fel, când se anunţă şedinţă cu părinţii la grădiniţă, invitaţi-l, procedaţi identic pentru serbările copilului sau pentru munca voluntară de la grădiniţă.Adunaţi cât de multe refuzuri de-ale dânsului.
Va rog sa nu intelegeti ca ar fi vorba de vreo urma de egoim din partea mea, razbunare sau alta rea-vointa. pur si simplu am ajuns la limita! acesta intentia de a avea fiul cu tatal o relatie civilizata a ajuns sa fie sufocanta, sa fie o obligatie, un control. ma simt eu mai mult tinta telefoanelor lui, decat copilul ( are posibilitatea sa sune pe tel fix cand copilul este acasa, iar eu la servici, insa nu o face, ma suna pe tel meu, pe wzapp, pe viber, ) la ore destul de tz.
Nu sunteți obligată să răspundeți zi de zi la telefon deoarece acest lucru nu este prevăzut în hotărâre. Sigur că trebuie să încurajați legăturile părinte-copil dar aceasta nu înseamnă că trebuie să vă dați curs unui comportament abuziv și mult în afara dispozițiilor instanței de judecată. Așa cum vă sugera Ony2k2, având în vedere că dvs colaborați cu celălalt părinte, trimiteți un email prin care puteți stabili, de comun acord, un program de comunicare și modalități de informare. În caz că nu puteți ajunge la un consens urmați calea instanței de judecată, care să stabilească un program de vizitare și informare clar.