avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 141 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare

V-as ruga sa ma lamuriti daca sotia mea se poate sa pensiona anticipat. Ea este medic stomatolog, cu o vechime de 37 ani si lucreaza in armata, ca angajat civil. Are varsta de 61 ani. As dori sa stiu baza legala si daca se penalizeaza pensionarea anticipata. Va multumesc mult si astept un raspuns de la d-voastra. Cu stima, Bogdan Eugen.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:29, 18 Septembrie 2015
Va rog sa precizati luna si anul nasterii sotiei dvs.
Data nasterii sotiei este 14 februarie 1954. Multumesc pentru raspuns. Bogdan Eugen
Limita de varsta oricand doreste.


VÂRSTE STANDARD
de pensionare, stagii complete si stagii minime de cotizare

Femei








Luna şi anul naşterii

Luna şi anul pensionării

Vârsta asiguratului la ieşirea la pensie (ani/luni)

Stagiul complet de cotizare (ani/luni)

Stagiul minim de cotizare (ani/luni)



Februarie 1954 Octombrie 2013 59/8 29/4 14/4
1. Putea sa se pensioneze pentru limita de varsta in octombrie 2013 si apoi putea cumula pensia cu salariul.

2. Nepensionandu-se a pierdut din punct de vedere financiar.

3. Poate sa se pensioneze acum si apoi sa cumuleze pensia cu salariul.

4. A gesit si angajatorul care nu a respectat prevederile Codului muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
...

(2) Pentru situatiile prevazute la alin. (1) lit. c)—j), constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

5. Adica la 14.10.2013 angajatorul ii inceta, de drept, contractul individual de munca (CIM) existent dupa care ii putea incheia un alt CIM cu aceeasi data.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Iesirea la pensie poate fi impusa sau nu ? radu99wuu radu99wuu Situatia persoanei care pune intrebarea \\"iesirea la pensie poate fi impusa sau nu ? \\" este urmatoarea : postul pe care il ocupa se numeste Operator ... (vezi toată discuția)
Pensionare teodoras teodoras Buna Ziua, Pentru o persoana care implineste in 03.02.2014 varsta de 60 ani, fara a avea sagiul minim de cotizare (are numai 11 ani lucrati) este legala ... (vezi toată discuția)
Data iesirii la pensie, desfacerea cim, depunerea dosarului la casa de pensii intelect consulting intelect consulting Femeie , 56 ani varsta , 34 ani cotizati , din care 20 ani grupa II .Va rog : 1. Cand am dreptul sa ies la pensie ; 2. Angajatorul ma ameninta ca anul acesta ... (vezi toată discuția)