avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare

Buna Ziua,
Pentru o persoana care implineste in 03.02.2014 varsta de 60 ani, fara a avea sagiul minim de cotizare (are numai 11 ani lucrati) este legala incetarea contractului de munca.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:03, 28 Ianuarie 2014
1. Depinde cu ce articol din Codul muncii i-a incetat contractul individual de munca (CIM).

2. Daca i-a incetat cu art.56(1), lit.c) nu este legal.

3. Din Codul muncii:

Art. 56
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;
...

4. Un barbat de 60 de ani si cu un stagiu de cotizare de 11 ani nu indeplineste conditiile nici de varsta standard (65 de ani) nici de stagiu minim de cotizare (15 ani).

5. - Daca este vorba de o femeie nascuta in februarie 1954 varsta standard de pensionare este de 59 de ani si 8 luni iar stagiul minim de cotizare este de 14 ani si 4 luni.
- Asadar nici ei nu i se poate inceta CIM cu art.56(1), lit.i) din Codul muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare gordius gordius Persoana contractuala la o institutie publica indeplineste varsta de pensionare, dar nu are indeplinita si stagiul minim de cotizare pentru ... (vezi toată discuția)
Pensionare la limita de varsta florinovici florinovici De ce in legislatie se spune ca la iesirea la pensie la limita de varsta trebuie sa-ti inchizi contractele de munca, iar cand am fost la casa de pensii, mi s-a ... (vezi toată discuția)
Cumularea pensiei pentru limită de vârstă cu salariul MirceaNicolescu MirceaNicolescu Din moment ce legea permite cumularea pensiei pentru limită de vârstă cu salariul, depunerea dosarului de pensie, emiterea deciziei şi intrarea efectivă ... (vezi toată discuția)