avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Drept de prescriere a unei amenzi
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Drept de prescriere a unei amenzi

Este legal ca o amenda sa se prescrie dupa 5 ani de la trimiterea primei somatii?
Da, este legal.

Amenzile sunt creante ce se constituie venituri la bugetul de stat. Termenul de prescriere pentru astfel de creante, este stabilit prin lege, la 5 ani. Termenul curge de la nasterea dreptului. Dar prin efectuarea oricarui act de executare in vederea recuperarii debitului (chiar si o somatie) termenul de prescriere se intrerupe, incepand de la acel moment sa curga un nou termen de prescriere.
Dar daca debitorul se someaza de mai multe ori?
Fiecare somatie intrerupe termenul de prescriere.
Dupa fiecare somatie incepe sa curga un nou termen de prescriere.

Creditorul il poate soma pe debitor ... de cate ori doreste. Nu exista o reglementare in acest sens.

De regula se practica acest lucru de catre creditori, atunci cand debitorul nu are bunuri urmarible. Prin trimiterea consecutiva a somatiilor se intrerupe astfel termenul de prescriere, astfel incat creditorul il poate urmari pe debitor, pana cand acesta va detine bunuri pe numele lui, astfel incat sa poata fi valorificate in vederea recuperarii creantei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand prescrie datoria? gabymad77 gabymad77 sotul a facut credit (1200ron)la ing inainte de casatorie( iulie 2005) si nu a platit nimik,in 2008 si 2009 au venit acasa la mama lui de la recuperari datorii ... (vezi toată discuția)
Cum sa procedez daca am fost dat in judecata pt restante la intretinere? enedaniel1 enedaniel1 Ce trebuie sa fac daca am fost dat in judecata de asociatia de locatari?sa fac intampinare? Am vreo sansa sa scap macar de cheltuielile de judecata ,de ... (vezi toată discuția)
Executat silit apoi cesionat mgyom mgyom Salut, Ar dori un raspuns la o intrebare. Am luat un credit auto in 2008 de la o banca pe care dupa un timp nu l-am mai putut plati din motivul ca am fost ... (vezi toată discuția)