avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Reabilitare termica a blocului si obligativitatea ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Reabilitare termica a blocului si obligativitatea schimbarii termopanelor

Buna ziua.
Locuiesc de cativa ani in blocul E21, din str. Nicolae Sebe, nr. 11 sector 3 Bucuresti.
Cand m-am mutat in acest apartament tot ceea ce tine de ferestre si balcon era inchis in tamplarie termopan.
De cca. o saptamana au venit cu reabilitarea termica a blocului in care locuiesc si cei de la firma de reabilitare mi-au pus in vedere ca, daca am termopane cu 3 camere sunt obligat (cica asa se prevede la lege...) sa le schimb cu termopane cu 5 camere ca cele care vor monta ei. Mi-au mai spus ca daca nu vreau sa le schimb trebuie sa am acte pe termopane si sa le trimit eu sau ei la primarie iar cei de la primarie sa-si dea acordul daca mi le schimba sau le lasa. Cum eu am preluat la mutarea in apartament si termopanele, nu cunosc cate camere au si nici nu am actele lor.
Specific ca reabilitarea termica a blocului se face integral cu fonduri europene.

1. Vreau sa cunosc daca exista vre-o lege comunitara europeana, nationala, locala de administratie m-ar obliga sa schimb termopanele daca au 3 camere si daca trebuie sa fac dovada la primarie printr-un act?

2. Daca exista o lege (sector 3) in care se prevede ca, la reabilitare blocurilor unde de regula se monteaza tamplarie termopan de culoarea alb iar proprietarul are de o alta culoare respectiv maron venghe acesta este obligat sa le schimbe cu cele de culoare alb.

3. S-a indus in randul vecinilor mei zvonul precum ca celor care au deja termopane si le schimba acestora li se vor lua termopanele care vor fi date jos chiar daca le apartin de drept.

4. Sunt vecini in blocul meu care NU doresc inchiderea balconului. Vor fi obligati acestia sa-si inchida balconul?

Va multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Septembrie 2015
Nicu2015, utilizator
Cel mai recent răspuns: Constantin Dobre , utilizator 00:17, 12 Iulie 2025
@Nicu2015.
Adica, eu renunt la geamuri termopane Rehau, cu 7 celule, mahon, care au pretul mult peste turcismele albe cu 3 celule montate de firma prestatoare de servicii, pentru a nu strica aspectul blocului. Ce fac cu ele, nu le pot valorifica, Cadou firmei ?
Nu mai fac alt comentariu .Va trimit la un bloc cu 8 etaje si mai multe scari, in Cal. Grivitei, colt cu str. Feroviarilor (langa biserica Sf. Gheorghe si vis-a-vis de Clinica Medlife ). Veti vedea ca o singura scara ( ultima dinspre biserica ) nu este reabilitata termic. Stiti de ce ? Proprietarii au cerut sa le fie decontate facturile cu care au platit termopanele achizitionate de ei. Sa nu aveti impresia ca firma va achizitiona cele mai bune produse asa, de dragul calitatii.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Numărul de "camere" al termopanelor e mai mult marketing decât spor de eficiență.Profilele cu mai multe camere,implicit mai adânci permit pachet de sticlă mai gros sau chiar triplu.Or în cazul dvs,profilul are înghesuit în același 60 de mm cele 5 camere la fel ca și cel de 3 camere și este echipat cu aceeași sticlă de 24 mm clar cu lowe care presupun că o aveți și dvs astfel schimbarea lor este complet inutilă.Doar în cazul că aveți o sticlă fără lowe ați putea solicita schimbarea...sticlei,nu a ramelor în totalitate,asta tot reabilitare se numește.Altfel schimbarea tâmplăriei vă aduce un imens șantier în casă după care trebuie neapărat zugrăvit,să nu mai spunem că montajul poate fi precar,se lucrează cu meseriași de mâna a doua,ieftini și grăbiți să execute un număr cât mai mare de metri pătrați.Profilul Gealan care se folosește în general în sect.3 este de producție românească,produs din DEȘEURI de pvc,lucru pe care îl trădează miezul gri al profilului,fiind acoperit doar în exterior cu pvc de primă turnare,durata de viață fiind mult mai scurtă ca ale celor normale,devenind repede casant.
Tâmplăria merită schimbată doar dacă vă aduce un produs superior și vechea tâmplărie este de proastă calitate,NIMENI NU ARE DREPTUL să vă ia tâmplăria veche,nici măcar fierul de la balcoanele vechi,ele sunt PROPRIETATEA DVS!
Orice reclamație o puteți raporta în scris(cu nr de înregistrare!) dirigintelui de șantier și primăriei,se iau măsuri rapide de obicei,și nu dă bine reclamația pentru constructor,așa aveți o măsură de constrângere.
Un sfat,dacă totuși optați să le schimbați,cereți să se demonteze vechea tâmplărie întreagă,nedistrusă,(aveți dreptul!) pe urmă puteți să o comercializați(se caută,mai ales pt.construcții fără mari pretenții) bani care vă acoperă oarecum cheltuielile cu reparațiile.
Vă dau aceste sfaturi cu bună știință,sunt în domeniu de peste 20 de ani și am avut de a face cu reabilitările.O zi bună.
Trebuie avut in vedere si cum vor fi compartimentate ferestrele deoarece au proiecte tip si te poti pomeni cu geamuri mai mici sau impartite aiurea, cu ferestre fixe sau fara sa fie batante.
Unde am locuit inainte au venit cu reabilitarea (tot in sectorul 3), au montat ferestre pe casa scarii cu lateralele fixe si cu cel de pe mijloc care se deschide doar de sus in jos (nu in lateral) asa ca nu nu se mai pot spala pe exterior (trebuie angajata firma de alpinisti ptr a spala ferestrele!!). Cand am luat legatura cu cei care le-au executat au spus ca asa era proiectul si ca presedintele AP si-a dat acordul ptr impartirea respectiva. Din acest motiv am spus anterior ca trebuie discutat cu presedintele AP care trebuie sa urmareasca lucrarile.
Edi9termopane a scris:

Un sfat,dacă totuși optați să le schimbați,cereți să se demonteze vechea tâmplărie întreagă,nedistrusă,(aveți dreptul!)

In calitate de proprietar al termopanului,da ,avem dreptul sa solicitam recuperarea acestuia
Problema se ridica la nivelul profesionalismului echipelor de montatori,care in afara ca se ocupa de caratul componentelor tamplariei+geamuri,realitatea demonstreaza ca nu au minimum de pregatire necesara,nici macar nu sunt capabili sa instaleze tamplaria cu respectarea normelor in vigoare,eventual sa mai foloseasca si bolobocul
Am trecut prin acest chin si calvar ,cand am constatat ca echipa de instalatori geamuri,au ajuns inclusiv sa se taie in geamurile pe care urma sa le inlocuiasca
A fost mai mult decat dureros sa constat ca pentru scoaterea tamplariei ,in loc sa indeparteze umplutura de spuma,au scos tamplaria cu ciocanul-metoda prin care bineinteles ca aceasta a luat o forma care nu mai permitea remontarea

In calitate de proprietar al termopanului am dreptul sa nu permit demontarea bunului propriu pentru simplul fapt ca primaria a obtinut niste fonduri europene pe care trebuie sa le cheltuie sub orice forma!
In cele mai multe cazuri sunt convins ca proprietarii au urmarit montarea unor termopane de calitate si nu a unor "jafuri" care sa fie schimbate cu ocazia unei posibile reabilitari cu alte jafuri.
Sa fim seriosi, ce proprietar cu capul pe umeri ar permite schimbarea unor ferestre pe care a dat o groaza de bani cu unele de proasta calitate doar pentru ca aspectul blocului sa fie uniform? Asta este o tampenie in lege!
Chiar daca apartamentul se afla intr-un condominiu (loc comun), proprietatea este INDIVIDUALA si nu exista niciun temei legal prin care aspectul proprietatii individuale sa fie identic cu al alteia.

Alte discuții în legătură

Reabilitarea termica a blocurilor serbanimvest serbanimvest Referitor la reabilitarea termica a blocurilor, am citit toate discutiile din forum, dar nu am gasit nici o situatie ca a mea. Blocul in care sunt ... (vezi toată discuția)
Returnare bani termopane Ana24M Ana24M In prezent, blocul in care locuiesc se afla in curs de reabilitare termica. Cineva mi-a spus, la un moment dat, ca proprietarilor care vor sa-si pastreze ... (vezi toată discuția)
Reabilitare termica obligativitate schimbare profile pvc cu altele impuse de primarie amadeusm amadeusm Cf. legii 10/1995 si a primariei sec 3 in reabilitarea termica se poate impune schimbarea tamplariei pvc existente cu alta? Sunt obligat sau pot pastra pe cea ... (vezi toată discuția)